недеља, 22. октобар 2017.

Кинотека обележава Светски дан аудио-визуелне баштине


Југословенска кинотека обележиће Светски дан аудио-визуелне културне баштине, 27. октобар, бесплатним пројекцијама 26. октобра у Музеју кинотеке и 27. октобра у Свечаној сали здања у Узун Мирковој улици.

„УНЕСКО је 2005. године прогласио 27. октобар за Светски дан аудио-визуелне културне баштине да би указао на угроженост те врсте наслеђа и на потребу да се у његово очување активно укључе све надлежне установе, чему је Југословенска кинотека у потпуности посвећена”, истиче директор Кинотеке Југослав Пантелић.



У Свечаној сали Кинотеке 27. октобра у 18 сати на програму је играни филм „Суботом увече” (1957) нашег значајног редитеља Владимира Погачића, и то шездесет година од премијерног приказивања тог првог домаћег омнибус филма.

„Владимир Погачић био је директор Југословенске кинотеке од 1954. до 1981. године. Уз изузетне заслуге за очување филмске баштине на овим просторима, имао је и велики међународни углед у стручним круговима и био дугогодишњи председник Светске федерације филмских архива”, подсећа Пантелић.

Уводно излагање пред пројекцију филма „Суботом увече” имаће управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић.


Дан раније у сали у Косовској улици, уз излагање стручног сарадника Архива, историчара филма Божидара Марјановића, на програму ће бити филмови продуцената Светозара Боторића и Ђоке Богдановића, али и Кинематографске секције српске војске, као и неки филмови непознатих аутора снимљени од 1913. до 1934. године.


За пројекције од 17 и од 19 сати, у оквиру програма „Документарни четвртак”, одабрано је 11 краткометражних остварења, међу којима и „Београд по зими”, „Долазак регрута”, „Прослава 1600 година Миланског едикта у Нишу”, „Солунски процес” и „Сцене из живота краља Александра” у режији Михаила Михаиловића.

Затим ће у Музеју кинотеке, у 21 сат, бити приказан играни филм „Буђење пацова” (1967) Живојина Жике Павловића, значајно дело српске филмске баштине које бележи 50 година од настанка.



„Светски дан аудио-визуелне баштине ове године прославља се под слоганом Discover, remember and share. Дакле, Откриј, запамти и дели, што је, наравно, и мото Југословенске кинотеке и свих осталих светских филмских архива и кинотека”, закључује Пантелић.
 

Нема коментара:

Постави коментар