среда, 20. април 2016.

ACTOPOLIS „FORMALNO NEFORMALNA. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”



Beogradsko izdanje projekta ACTOPOLIS „FORMALNO NEFORMALNA.Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”, poziva na istraživanje samoorganizovane kulturne scene u Beogradu. Nešto sasvim novo na kulturnoj mapi Beoghrada. Umetnost akcije. Projekat sa dinamičkim principom.

Okuplja 14 umetnika, umetničkih grupa i aktera u kulturi različitih usmerenja koji će na poziv kustoskinje Mirjane Bobe Stojadinović dati svoj odgovor na pitanja kako, zašto i za koga se produkuje urbana kultura u kriznim vremenima koja u Srbiji traju više od 25 godina.  Program će se odvijati na više lokacija, a epicentar će biti jedan iznajmljeni stan, čija se lokacija još drži u tajnosti, ali je svakako u centru grada.

Šta obeležava ekonomiju kulturne nezavisnosti na početku 21. veka? Po čemu se ona razlikuje od kulturne produkcije vremena koja su mu prethodila...


U beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS učestvuju: Aleksandar Nikolić, Aleksandra Sekulić i Ivica Đorđević, Anica Vučetić, Gradska Gerila, Irena Ristić, KURS, Mariela Cvetić, Marija Radoš i Miroslav Karić (Remont), Marijana Cvetković, Nebojša Milikić i Tadej Kurepa, Nikola Radić Lucati..

U programskom smislu, pored umetničkog istraživanja u različitim medijima poput izložbi, radionica, urbanih intervencija i umetničkih publikacija, u planu je i niz javnih diskusija. Neke od formalno neformalnih umetničkih produkcija odvijaće se u javnom prostoru, neke u zatvorenim prostorima beogradske alternativne umetničke scene, a neke u prostoru „osvojenom” posebno za ovu priliku. Najveći deo programa odvijaće se tokom maja 2016. godine. olektiv U10, Urbani inkubator, Vahida Ramujkić i Noa Treister.

Obratio nam se i dr Matijas Miler Viferig, direktor Goethe-Instituta u Beogradu rekavši da je Upravni odbor Goethe-Insitituta proglasio je ACTOPOLIS projektom od izuzetne vrednosti i značaja!

Projekat se realizuje u saradnji sa kulturnom institucijom „Urbana umetnost Rur” (Urbane Künste Ruhr), a u njemu učestvuje šest gradova iz Jugoistočne Evrope: Atina, Beograd, Bukurešt, Ankara/Mardin, Sarajevo i Zagreb, kao i grad Oberhauzen iz Rurske oblasti u Nemačkoj.


  


Нема коментара:

Постави коментар