уторак, 26. април 2016.

XI B I N A -XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture –Budućnost je sada!



od 5. do 28. maja 2016. godine

Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda danas su u Galeriji Artget najavili XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, koja će se ove godine održati od  5. do 28. maja pod sloganom Budućnost je sada.

Konferenciju za medije otvorila je članica autorskog tima BINA, Danica Jovović- Prodanović, konstatacijom da je i ovogodišnja manifestacija programski koncipirana kroz segmente: izložbe, šetnje, predavanja, radionice, seminare ... 


Cilj ovogodišnje BINE je promišljanje i razmena gledišta o bliskoj budućnosti arhitekture, budućnosti koja je već otpočela, o upotrebi novih tehnologija, o javnosti rada, o značaju  i načinima tumačenja prošlosti u korist sadašnjosti i budućnosti, o percepciji prostora... 

Kako tretiramo prostor, kao javni ili kao privatni, kao prostor brzine, međuprostor, kao urbane ruševine (čije eklektene primere imamo i ovde). 

Kako na svet oko nas utiču klimatske promene, upotreba energije, aktuelne migracije?


Da li ovo vreme postavlja arhitektu u poziciju „radije ne bih!“? Šta da radimo sa privremenim objektima, koji se javljaju kao opšta mesta, kao što su novi objektu sazidani za smeštaj onih koji su ostali bez domova u nedavnim poplavama? 


Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture (BINA) zajedno sa nosiocem projekta Muzejem za arhitekturu in oblikovanje/Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz trinaest evropskih zemalja osvojila je grant Kreativne Evrope - Podrška evropskim platformama (2014-2020) za platformu Future Architecture. Radi se o panevropskom projektu koji okuplja arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz 13 zemalja, sa namerom da kroz različite aspekte svog programa tokom dve godine trajanja projekta, pokušaju da sagledaju budućnost arhitekture i to iz perspektive autora do 40 godina života, upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi. 


Tokom tri nedelje programa BINA 2016 – BUDUĆNOST JE SADA publika će moći da poseti izložbe u različitim galerijskim prostorima Beograda. Kao i dosada epicentar dešavanja je Kulturni centar Beograda (Knez Mihailova 6 tj. Trg Republike 5) u kojem će biti upriličene sledeće izložbe i dešavanja:  


  • Energetske tačke Beograda /Future Architecture Platform - Vizija arhitekture budućnosti viđena očima 6 autora i autorskih timova: Miloš Kosec (Slovenija), Studio S.O.B.A, Tim 8, Studio Petokraka, Pavle Stamenović i Dušan Stojanović, Anja Humljan (Slovenija). Svojevrsno premrežavanje grada.  Stručno vođnje kroz izložbu je 6. maja u 18:30,
  • Stambena arhitekturaStudio Dva arhitekta (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Hrvatska); savremena stambena arhitektura u dijapazonu od kolektivnog do elitnog stanovanja,
  • Godišnje nagrade za arhitekturuArhitektonski i urbanistički konkursi 2015– Prikaz autora i dela koji su tokom protekle godine u različitim kategorijama nagrađeni za posebne doprinose struci, kao i onih koji su osvojili priznanja na realizovanim konkursima,
  • Neobična mesta; izložba fotografija Željka Mandića koja svedoči o prostorima uhvaćenim u raskoraku između sadašnjosti i budućnosti.



U Galeriji RTS-a, Takovska 10, od 6. maja biće postavljena Međunarodna izložba savremenog stanovanja – STANOVANJE 2015; organizovana pod pokroviteljstvom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, posvećena savremenim tendencijama u oblasti stanovanja.  


A u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53 moći ćete da pogledate Prostorni origami - Studentsku izložbu eksperimentalnih prostornih konstrukcija – Tehnički univerzitet Grac (Austrija)


Tokom trajanja BINE u Noći muzeja 21. maja, kroz dve posebne izložbene postavke biće predstavljeni i rezultati dve BINA radionice:
  • Graditeljke Beograda (učesnici su deca uzrasta 10 - 14 godina) u Dečijem kulturnom centru, Takovska 10  i
  • Nijanse prostora (učesnici su studenti arhitekture i dizajna) na Vajarskom odseku FLU. Bulevar vojvode Putnika 10. 


Poseban deo programa ovogodišnjeg, XI izdanja manifestacije, posvećen je upravo Future Architecture Platformi i obuhvata međunarodnu izložbu Energetske tačke Beograda i predavanja Arhitektura posle budućnosti, Ane Jeinić (Austrija) i Predstavljanje nasleđa u budućnosti, Sonje Jankov.

Darko Marušić, kustor Međunarodna izložba savremenog stanovanja STANOVANJE 2015 upoznao nas je sa posebim blokom BINA 2016 posvećnim temi savremenog stanovanja. „Niška izložba“ premijerno je prikazana u novembru prošle godine, a bavi se stanovanjem neomoderne ili druge moderna. Kao uzorak uzet je period od 2005-2010. godine. U pitanju je 45 objekata, iz 25 zemalja sa pet kontinenata. Ona se na zaustavlja na nivou preglednog, već problematizuje pitanje difuzne prirode arhitekture. Nudi recenzije. Kombinuje vizuelno i verbalno. Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano 13. maja, a okrugli sto posvećen izložbi biće održan 12. maja. Vodiće ga direktorka BINE, Jelena Ivanović-Vojvodić i Saša Jerković sa Niškog univerziteta.

Drugi blok programa posvećenog temi stanovanja, seminar Stanovanje danasmeđunarodna iskustva, održaće se 7. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda i predstaviće različita evropska iskustva: Aspern – bečki grad na jezeru, jedan od trenutno najvećih stambenih projekata u Evropi (gosti iz Austrije: Ditmar Šnajder i Gerhard Šusi), arhitektonski opus zagrebačkog studija Dva arhitekta i planove novog stambenog naselja u Amsterdamu (50 hiljada novih stambenih jedinica).  


Aleksandar Bobić nam je predstavio ciklus predavanja Suočavanje koji je osmislio u okviru BINE, a koji će se odvijati u prvoj nedelji (9-13. maja). 

Serijal od pet predavanja osvrnuće se na aktuelne probleme arhitektonske profesije. Čovečanstvo je sklonije eskapizmu nego suočavanju. No, sučeljavanje je esencijalna potreba savremnog čoveka. 

Govoriće preko dvadeset arhitekata i teoretičara iz zemlje i inostranstva (Spasoje Krunić, Ivan Kucina, Tatjana Stratimirović, Ivana Azanjac Vingam, Dominiko Blažević, Milan Đurić, Milica Lopičić...). 



Pojedina predavanja nose provokativne naslove poput: Šta nam se to dešava? Govoriće se o ranjivosti pojednica (arhitekte), o autonomiji i slobodi izbora. O afirmativnoj dijalektici, preuzimnju odgovornosti, tezama i perspektivama iz ugla tri generacije beogradskih arhitekata. O debirokratizaciji obrazovnog sistema u nas. 


Modelator Jelena Mitrović razgovaraće (diskutovaće) sa tek stasalim arhitektama (do 27 godina), o njihovim taktikama. Ono što opominje je činjenica, da se od vremena kada je planirana ova tribina, par njih otišlo da radi u inostranstvo (Kinu). Upoznaćemo i arhitekte u drugim diskusima: fotografiji, kritici, a ono što je zanimljivo je što su u pitanju, da li sasvim slučajno, samo žene. Predavanja počinju u 18:30. 

Milena Kordić nam se predstavila u dvojakoj ulozi, kao učesnica izložbe Energetske tačke Beograda i kao autor i koordinator studentske radionice Nijanse prostora. Ona se bavi formom i mogućnošću njene upotrebe, koristeći fuziju, preplitanje različitih disciplina; arhitekture, likovne umetnosti i dizajna. 

Kao i svake godine biće aktuelne i radionice. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom tri nedelje biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata. 

Namera ovih programa je da se deca i mladi senzibilišu za posmatranje, razumevanje i vrednovanje arhitekture, kao i da se oslobode i u opuštenoj atmosferi oprobaju u kreiranju prostora. Kao plod njihovog rada nastaće objekti (svetlosne instalacije) koje ćete moći da pogledate u Noći muzeja (17-01 h).


Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da u okviru XI manifestacije BINA, prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada  i vide ga na način na koji do sada nisu: Savske obale, Staro sajmište, Blok 21 (povodom pedesetogodišnjice izgradnje), Palatu SIV-a, prošetaju Od Kosančićevog venca do Terazija, posete Novo groblje... 


To su samo neke od ukupno jedanaest BINA šetnji o kojima se možete više informisati na sajtu BINE.


Novost ovogodišnje manifestacije je koncert koji će se održati u Domu štampe. U saradnji sa dugogodišnjim partnerom, institucijom Do.co.mo.mo iz Srbije, 16. maja od 21 časova održaće se koncert ZVUK MODERNE. Projekat Zvuk moderne populariše nasleđe moderne arhitekture na teritoriji Beograda na način koji nije uobičajen u dosadašnjoj praksi. Kroz seriju koncerata i performansa koji se dešavaju u značajnim objektima zaštićenim kao spomenici kulture, Zvuk moderne ima za cilј da skrene pažnju šire javnosti na stanje baštine modernog pokreta u arhitekturi.


Zvuk moderne predstavlja zgradu Doma štampe arhitekte Ratomira Bogojevića i dela kompozitora Vasilija Mokranjca.


Organizovano je i prikazivanje filma Beg u XXI vek iz 1974. godine. Temeljni Urbanistički plan Beograda, usvojen 1972. godine mnogi smatraju najboljim urbanističkim planom do sada. Arhitekte, urbanisti i društveno-politički radnici, učesnici ove emisije su neposredno ili posredno učestvovali u izradi ovog Plana. Govorili se o razvoju, i budućem izgledu Beograda. Biće to nostalgično putovanje u budućnost koja nam je sadašnjost, pa ćemo moći da utvrdimo šta je ostvareno od onog to smo priželjkivali.  Da se,  još jednom, suočimo; sa željama, ograničenjima i mogućnostima.  
 

Konferenciju za medije zaključio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Johanes Iršik. On je istakao da AKF od samog početka pomaže radi BINE. 

Ukazao je na važnost razmene iskustva i predočio nam dva dešavanja koja je potpomogao AKF. U pitanju je projekat Aspern, deo istočnog Beča, svojevrsni grad na jezeru, koji je još u fazi realizacije. 

Drugi projekat koji nam dolazi iz Austrije je Prostorni origami, studentska izložba eksperimentalnih prostornih konstrukcija, u realizaciji Tehničkog univerziteta u Gracu.



XI BINA se svečano otvara sledećeg četvrtka, 5. maja u Kultturnom centru Beograda.

Program XI BINE možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар