среда, 27. април 2016.

Izložba Industrijsko nasleđe Srbije u Muzeju nauke i tehnike


Sinoć je u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu svečano otvorena izložba fotografija Industrijsko nasleđe Srbije, fotografa-dokumentarista iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, članova Sekcije fotografa Društva konzervatora Srbije, posvećena industrijskom i tehničkom nasleđu na teritoriji Srbije.



Na izložbi „Industrijsko nasleđe Srbije“ fotografi-dokumentaristi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture prikazaće postojeće stanje objekata industrijskog i tehničkog nasleđa Srbije: objekte hidrotehničkog nasleđa i energetike, industrije, transporta, kao i magacinske prostore. 




Društvo konzervatora Srbije dugi niz godina podstiče istraživanje, dokumentovanje, zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju industrijskog i tehničkog nasleđa na teritoriji Republike Srbije.

Članovi Društva konzervatora Srbije bavili su se temom industrijskog i tehničkog nasleđa kroz čitav niz aktivnosti u u institucijama u kojima rade, ali i u okviru Društva kao strukovne asocijacije. Pored ranije utvrđenih kulturnih dobara: pivara u Pančevu i Apatinu, te prevodnice na spoju Velikog bačkog kanala i Tise kod Bečeja, među 37 objekata i dr. proglašenih za spomenike kulture u 2013. godini čak njih 12 je vezano za industrijsko i tehničko nasleđe (javno parno kupatilo, vodotoranj, kompleks Svilare na Tamišu u Pančevu, Termoelektrana „Snaga i svetlost”, palata Glavne pošte, Fabrika hartije Milana Vape, Umetnička livnica„Plastika”, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, hangar starog aerodroma na Novom Beogradu,stara kapetanija i zgrada Vodne zajednice u Zemunu, mlin u selu Debelica). Tokom 2014. godine kompleks Vojnotehničkog zavoda u Kragujevcu proglašen je za prostornu kulturno-istorijsku celinu, a stari gvozdeni most na reci Gradac u Valjevu za spomenik kulture. Međutim, još mnogi evidentirani objekti i brojne prostorne kulturno-istorijske celine čekaju da ih proglase za kulturna dobra (prevodnica u Malom Staparu, prevodnica u Bezdanu, SARTID-u Smederevu, ranžirna stanica u Novom Sadu, crpna stanica u Dubovcu, mlin u Malom Crniću i dr).



Organizatori izložbe: Društvo konzervatora Srbije i Muzej nauke i tehnike

Нема коментара:

Постави коментар