петак, 22. април 2016.

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE I BRITISH COUNCIL ZAJEDNIČKI OBELEŽAVAJU 400 GODINA OD ŠEKSPIROVE SMRTI




U subotu, 23. aprila 2016, Jugoslovensko dramsko pozorište i British Council će, u prisustvu predstavnika Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Skupštine grada Beograda i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, obeležiti 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, najvećeg pisca u istoriji pozorišta, čije je nedostižno delo i danas živo,  inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka.


Te večeri, u 20 časova, pre svečanog izvođenja predstave  Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića, publici će se sa pozornice obratiti ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković-Manojlović. 


Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta je od njegovog osnivanja do danas postavljeno osamnaest predstava po Šekspirovim delima: Kralj Lir, Romeo i Đulijeta, Magbet, Ričard III, Vesele žene vindzorske, Troil i Kresida, Oluja, Kako vam drago, Bogojavljenska noć… 

U ovom trenutku, na repertoaru pozorišta se uz Otela nalazi i Mletački trgovac, a u maju će početi rad na Hamletu u režiji Aleksandra Popovskog, petom u istoriji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


British Council povodom velikog jubileja sprovodi „Shakespeare Lives”, globalni program aktivnosti tokom cele 2016. godine. Ovaj program obuhvata veliki broj različitih događaja u preko 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

Нема коментара:

Постави коментар