уторак, 12. април 2016.

Nedelja finskog filma 2016. - DRUGAČIJI



 

Pred nama je četvrto izdanje filmskog festival Nedelja finskog filma, koju sada već tradicionalno bijenalno priređuju Kulturni centar Beograda, Ambasada Finske u Srbiji i Finski filmski fond iz Helsinkija.   


Od 14. do 18. aprila moći ćete da vidite devet recentnih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz protekle dve godine, ali i da se upoznate i razmenite utiske o njima sa gostima iz Finske: rediteljima Amirom Arsamesom Escandarijom i Juku-Pekom Valkeapauom, kao i predstavnicom Finskog filmskog fonda Janom Puskalom, direktorkom međunarodnog odeljenja, koja je sa Nebojšom Popovićem i ustoličila ovu manifestaciju. A koliko je Finski filmski fond bitan, govori podatak da je u prošloj godini, broj podnetih zahteva za sufinansiranje uvećan za 80 %.

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine, na inicijativu Nebojše Popovića. Na veliku žalost, ovogodišnje izdanje ovog Festivala, prvo je koje ćemo odgledati bez njega i njegovih šarmantnih najava. 
Nebojša je bio njen inicijator, osnivač, selektor. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismäkija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperäe, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo, sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa... 

 „Organizatori se nadaju da bi mu se ovogodišnja selekcija svidela“ (Stefan Arsenijević, selektor ovogodišnje Nedelje Finskog filma i gost urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda.)
Na Konferenciji  za medije organizovanoj ovim povodom obratila nam se, na čistom srpskom, Outi Isotalo, zamenica Ambasadora Finske u Beogradu.  Finska kinematografija prošle godine je iznedrila 45 filmova, od toga je osam imalo više od 100 hiljada gledalaca. Neki od njih i preko pola miliona. Kada se sve sabere 2,5 miliona. U ukupnom prihodu od prikazivanja filmova, domaći, finski filmovi zarade 28! %. Možda je uspeh ove kinematografije i u stabilnom finansiranju od strane finske televizije. 

Stefan Arsenijević nam je potom predstavio fimove koje ćemo imati priliku da pogledamo. Za pet festivalskih dana biće prikazano devet filmova, koji će nam doneti različite poglede na svet oko nas. Uvršteni su i dokumentarci koji sve smelije nastupaju i nalaze svoje ravnopravno mesto na međunarodnim festivalima. Interesantno je da su svi režiseri, čiji nam filmovi dolaze, rođeni sedamdesetih godina XX veka. I sada su u punom stvaralačkom naponu, a izabrani filmovi to treba da potvrde. A od osam režisera, čak trojica nisu rođeni u Finskoj.


Festival otvara izuzetan debitantski dokumentarni film Pixadores Amira Arsamesa (1979.) Escandarija
Ovo je ujedno i prilika da Escandari poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva i koju je napustio pre 27 godina. 
Naime, Escandari je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo sve do početka ratova 1990-ih.  A u Finskoj je pronašao Aziju.


Njegov film Pixadores će vas sa grupom otpadnika-umetnika povesti na uzbudljivo putovanje, od vrhova nebodera u Sao Paulo na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta, do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.


Ugostićemo još jednog istaknutog reditelja, Jukku-Pekku Valkeapaa (1977.) koji nam je poznat po filmu Posetilac (Venecijanski festival 2008.). Njegov novi film Bekstvo predstaviće nam pobunjenike, mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni rok i problematičnu štićenicu doma, oni će zajedno pobeći i krenuti na put, u potrazi za nekim boljim, ljudskijim svetom. Film u art fazonu. 

Pred nama je ponovo galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, drugačiji od drugih, te otuda i slogan ovogodišnjeg festivala - Drugačiji. To je tanka crvena nit koja se provlači kroz sve filmove u selekciji. U savremenom svetu uniformisanosti i površnosti, ovakvi filmovi i likovi su dragoceni. Jer, lepo je biti drugačiji!

 

Na programu su i višestruko nagrađivani Mačevalac Klausa Haro (Zlatni globus, kandidat za Oskara), ali i blokbaster Džangrizalo Domea Karukoskog, o tvdroglavomi džangrizavom starcu koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina i koji je imao pola miliona gledalaca u Finskoj.

 

Tu su i Ljubav i inženjering Tonislava Hristova o grupi štrebera koja uz pomoć nauke pokušava da pronađe algoritam (formulu) kako osvojiti devojačko srce, Oproštaj Petrija Kotvice, Glavom napred Antija Heikija Pesonena o samohranoj majci sa suviše divljim smislom za humor, film specifičnog finskog smisla za humor, psihološki triler, koji i zatvara ovu filmsku manifestaciju. 


Biće prikazana i dva filma Aleksija Salmenpere – Distrakcije (u stilu Monti Pajtonovaca)  i Autoput Aljaska, road movie o uličnom sviraču, hipiku koji će pokušati da ostvari svoj san o putovanju oldtajmer kamionom po Aljasci. 


PROGRAM NEDELJE FINSKOG FILMA

četvrtak, 14. 4. - 20.00

Svečano otvaranje / Opening ceremony
PIKSADORES / PIXADORES
r: Amir Arsames Escandari

petak, 15. 4.

18.00 LJUBAV I INŽENjERING / LOVE&ЕNGINEERING
r: Tonislav Hristov
20.00 BEKSTVO / THEY HAVE ESCAPED
r: JP Valkeapaa

subota, 16. 4.

18.00
DISTRAKCIJE / DISTRACTIONS
r: Aleksi Salmenpera
20.00
MAČEVALAC / THE FENCER
r: Klaus Haro

nedelja, 17. 4.

18.00
OPROŠTAJ / ABSOLUTION
r: Petri Kotwica
20.00
DŽANGRIZALO / THE GRUMP
r: Dome Karukoski

ponedeljak, 18. 4.

18.00 AUTOPUT ALJASKA / ALCAN HIGHWAY
r: Aleksi Salmenpera
20.00 GLAVOM NAPRED / HEADFIRST
r: Antti Heikki Pesonen

Kulturnik, će vas naravno o svakom od ovih fimova dodatno informisati.  Pratite nas!

Нема коментара:

Постави коментар