понедељак, 18. април 2016.

U poseti Servantesu



#400Cervatnes

Ovaj filmski program teži da razotkrije neke od misterija koje prate Migela de Servantesa, kao i da prikaže savremenu vizuru kojom je film osvetlio važnost Servantesove biografije. 

Migel de Servantes jedan je od pisaca koji su iziskivali najviše proučavanja, kako bi se razotkrilo ko je autor i do koje tačke je prisutan u svom maestralnom delu, "Don Kihotu". Bezbroj je istraživanja koja su pokušala da prikažu neprilike koje su pratile pisca, ali i ingenioznost koja krasi njegov rad, koja je prevazišla okvire i samog romana. 

Filmski ciklus „U poseti Servantesu“ teži da skrene pažnju na samog autora, kroz različite igrane i dokumentarne filmove i da rasvetli misterije koja ga okružuju, ali i da pokaže važnost koju je savremena kinematografija ukazala piščevoj biografiji. Aktivnost se organizuje povodom 400 godina od smrti Servantesa.

Ciklus započinje filmom „Migel i Vilijam“, rediteljke Ines Paris, u Jugoslovenskoj kinoteci, a prate ga drugi igrani i dokumentarni filmovi, kao i televizijska serija, koji stavljaju akcenat na pišćev život.


Program

              
  18/04/2016 - Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1), 20.00 h 

Komedija: Migel i Vilijam (2007)
Servantes i Šekspir umrli su istog dana, ali su se i zaljubili u istu ženu, koja će pokušati da spoji talenat ova dva pisca kako bi zajedno napisali jedno delo. Ulaz je slobodan. Titlovi na srpskom. 

                21/04/2016 – 17/05/2016 - Institut Servantes
TV Serija: Servantesov život (1981)
Devet epizoda poznate televizijske serije upoznaju nas sa poslednjim danima piščevog života. Ulaz je slobodan. Titlovi na engleskom. 

                Četvrtak 21/04/2016

Otvaranje izložbe: "Migel u Servantesu. Zbirka čudesa"

                22/04/2016 - Institut Servantes, 19.00 h

Dokumentarni film: Servantes i legenda o Don Kihotu (2004)
U ovom dokumentarnom filmu grupa stručnjaka, među kojima su i nobelovci Ginter Gras, Žoze Saramago, Mario Vargas Ljosa i spisateljica sa Majorke Karme Rijera, renomirani naučnici, jedan psihoanalitičar i bivši premijer Španije Felipe Gonsales, objašnjavaju veliki značaj koji roman "Don Kihot" još uvek poseduje. Ulaz je slobodan. Titlovi na engleskom.
Subota 23/04/2016 - Ulično pozorište: "Epidemija Don Kihota"

                06/05/2016  - Institut Servantes, 19.00 h

Igrani film: Servantesove kokoške (1983)
Film se bazira na istoimenoj priči Ramona Sendera i bavi se likom Servantesove supruge, donje Kataline, kao i transformacijom kroz koju ona prolazi, na zaprepašćenje svog supruga. Ulaz je slobodan. Titlovi na engleskom.  

                13/05/2016 -  Institut Servantes, 19.00 h

Dokumentarni film: Don Kihotove ludosti (2006)
Film, u okme Don Kihot i njegov verni Sančo Pansa obilaze Manću, predstavlja mešavinu između igranog i dokumentarnog filma, koji traži sličnosti i razlike između Servantesovog romana i njegovog života. Ulaz je slobodan. Titlovi na engleskom.

Нема коментара:

Постави коментар