уторак, 19. април 2016.

IV Nedelja finskog filma- BEKSTVO / HE OVAT PAENNEET / THEY HAVE ESCAPED




Finska, 2014, 102 min.
Režija: Jukka-Pekka Valkeapää
Scenario: Jukka-Pekka Valkeapää, Pilvi Peltola
Direktor fotografije: Pietari Peltola
Montaža: Mervi Junkkonen
Muzika: Helge Slikker
Uloge: Teppo Manner, Roosa Söderholm, Petteri Pennilä, Jari Pehkonen, Sara Paavolainen, Pelle Heikkilä
Festivali i nagrade: Venecija – zvanična konkurencija programa Venice Days; Geteborg – nagrada Sven Nykvist za najbolju fotografiju; Finska nacionalna nagrada Jusi– najbolji film, najbolja režija, najbolja montaža, najbolji dizajn zvuka


Znate li onu čuvenu bajku o Ivici i Marici? E, ovde imamo posla sa modernom-romantično-horor verzijom, u kojoj Jani i Raiza nisu ni naivni ni nevini. Kao ni svet oko njih. Nema kuće od slatkiša, ali ima nerazumevanja i straha prema drugojačijim. To se rešava ili izolacijom ili britalnim nasiljem.

Fabila zvuči idilično: mladić i devojka se sreću u domu za maloletničku delinkvenciju. Mladić je tih, muca i u domu služi civilni vojni rok, a devojka je neprilagođena, štićenica doma koja stalno stvara probleme. Mladić zavoli devojku. Pobegnu i krenu u potragu za blagom. Film je snažna kritika ograničenja koje društvo (čak i finsko) nameće individuama, a reflektuje se kroz neograničeno nasiljem nad pojedincem. Možda je izlaz u povratku prirodi? Možda u tome da budemo čovečniji, da prihvatimo i razumeno različitosti? Radnju prati odlična fotografija i muzika. 


Glavni glumci, mladić i devojka su amateri izabrani između 400 kandidata. Devojka je, istina, imala iskustva u amaterskom pozorištu.


Posle filma imali smo čast da razgovaramo sa rediteljem Jukom-Pekom Valkeapauom, autorom ovog filma.

"To je road movie u formatu komedije koji se dešava u Finskoj. To je savremena bajka. Insipraciju sam dobio čitajući bajke svojoj deci. Želeo sam da napravim nešto jednostavno, nešto to se dešava sada", rekao je Valkeapa i dodao: „nadao sam da će takav film biti i jeftin. Ispostavilo se da i nije“

Iako je ove njegove filmove u Finskoj odgleda pola miliona gledalaca, ne smatra da pripada mejnstrimu uz opasku da je danas:  „sve upakovano u proizvod koji publika lako vari. Imate glumce, koji su poznati sa TV, i već izlizane priče i koncepte".

 
On se opredelio za drugačiji pristup. Njegov prvi dugometražni film Posetilac premijerno je prikazan na Venecijanaskom festivalu 2008, a videla ga je i srpska publika na Palićkom festivalu. Tamo je dočekan srdačno, možda i previše, kaže nam sa finskim osmehom na licu: „Tako da znate da su moja očekivanja porasla!“
 
„Želeo sam da pokažem svetu kako je trenutno živeti u Finskoj u kojoj se dešava velika marginalizacija ljudi. Finska se ubrzano deli na dve klase - oni koji poseduju i na one koji su posedovani i ovaj film govori o tome", aludirajući na raslojavanje društva. Valkeapa dodaje je ovaj film snimao u vreme predsedičkih izbora u Finskoj. 

Napominje da je ovaj film, za razliku od predhodnog koji je bio hermetičan, namerno nekoherentan, svesno rađen diletanski, sa namerno napravljenim greškama. Na pitanje kakav će biti treći, sa osmehom odgovra – biće sado-mazo. 

Odlomak iz filma možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар