петак, 1. април 2016.

Музеј афричке уметности - Пратећи програми уз актуелну изложбу “Ибеђи – два пута рођени”



У Музеју афричке уметности биће приређени сваке недеље у априлу , од 11 до 13 часова:
вођење кроз изложбу за све посетиоце и креативне радионице за децу.

Током априла улаз је БЕСПЛАТАН за БЛИЗАНЦЕ СВИХ УЗРАСТА који дођу ЗАЈЕДНО
на ове недељне програме

Да ли сте знали да највећу стопу рађања близанаца на свету има народ Јоруба који живи на југозападу Нигерије?

Сазнајте због чега се рађа пуно близанаца у Африци, каква имена добијају и зашто доносе благослов породици.

Сваке недеље у априлу, од 11 до 13 часова, биће приређено вођење кроз изложбу „Ибеђи – два пута рођени“ на којој су приказане скулптуре близанца народа Јоруба из богате афричке збирке породице Павлић.

Ауторско вођење кроз изложбу приредиће кустоскиња Александра Продановић-Бојовић, а посетиоци ће на изложби моћи да погледају и кратке филмове о народној религији народа Јоруба, снимак похвалне песме близанцима, као и црно-беле фотографије који илуструју очување веровања и транспоновање представа о близанцима у нове медије.

У истом термину недељом од 11 часова, док за (одрасле) посетиоце траје вођење кроз изложбу, одржавају се и креативне радионице за децу узраста од 4 до 12 година са темом „Уметност и митови народа Јоруба“.

Деца ће кроз игру истраживања и запажања упознати стилове скулптура на изложби „Ибеђи – два пута рођени“, а затим ће упознати афричку митологију кроз приче о моћном богу Шангу и шаљивџији Ешуу. Свој доживљај скулптура ибеђи и старе културе народа Јоруба учесници дечјих креативних радионица ће изражавати ликовним језиком - цртањем и обликовањем различитих предмета, као и кратким “сценским” приказом митских прича.

Радионице воде: Милица Јосимов, вајар / Милица Наумов, антрополог / Марија Личина, кустос.

За програме вођења и радионица који се одржавају недељом са почетком у 11 часова нису потребне претходне пријаве. Цена улазнице је 150 динара (сви узрасти).

Нема коментара:

Постави коментар