среда, 6. април 2016.

Porodica u krupnom kadru-Dom Omladine-filmovi Osveta i Klan



Utorak je u Domu omladine, u okviru revije filmova NOVI BIOSKOP: novi bioskopski hitovi, pretpremijerno, bio posvećen porodičnom filmu. Jer, sve polazi i dolazi iz porodice. Vaspitanje se iz kuće ponese. Il' se ne ponese. Uostalom, ona je osnovna ćelija društva. Porodične vrednosti treba negovati. Jašta!

E ovaj tematski utorak je imao posla sa drugačijim porodicama. Specifičnim, jer sve srećne porodice su iste, a svaka nesrećna na svoj način! Da li je danas porodica ugrožena? A šta ako je i ona sama nukeus nasilja? Za kvalitet filmova garantuje FEST-ova etiketa.

Prvi film nosio je naziv OSVETA i stiže nam iz Španije, traje tačno 102 minuta, režiju potpisuje Dani de la Tores. O čemu je ovde reč?

Jednog savršenog jutra, jedna savršena porodica biće uhvaćena u mrežu savršenog zločina. 

Karlos, direktor ugledne banke, započinje radni dan vozeći decu u školu. Nekoliko minuta po polasku, prima anoniman telefonski od čoveka koji ga obaveštava da se ispod njegovog sedišta nalazi bomba i da će eksplodirati ukoliko neko pokuša da napusti vozilo. 

Stranac zna sve o njemu i paklenom preciznošću ga pritiska da za nekoliko sati prikupi veliku količinu novca, jer će u suprotnom njegov auto odleteti u vazduh. On se ne šali. Ovu mrežu savršenog zločina temeljno je pleo dve godine. Nezaustavljiv je. Nedodirljiv. Karlos i njegova darovita deca bore se protiv časovnika da bi zaustavili monstruma koji, zapravo, traži osvetu.

Dani de la Tore  je rođen 1975. u gradiću Monforte de Lemos u španskoj pokrajni Galacija. Radi kao reditelj, scenarista i producent. Studirao je sliku i zvuk u gradu Orense. Rediteljski zanat pekao je u nekoliko kratkih filmova Minas, Lobos i  Bos días. Za Minas (Rudnici) nagrađen je na prestižnom Internacionalnom festivalu kratkog filma u Almeriji. Režirao je 2010. mini seriju Mar libre (Otvoreno more), koja mu je donela nominaciju na poznatom televizijskom festivalu Banff. Film Osveta je njegovo prvo dugometražno bioskopsko ostvarenje.

Ovde možete pogledati odlomak iz filma 

OSVETA - El desconocido
    Država:     Spain
    Režija:     Dani de la Torre
    Scenario:     Alberto Marini
    Uloge:     Luis Tosar, Javier Gutiérrez, Elvira Mínguez, Fernando Cayo, Goya Toledo
    Montaža:     Jorge Coira
    Muzika:     Manuel Riveiro
    Fotografija:     Josu Inchaustegui
    Producent:     Marcedes Gamero/ Borja Pena/ Juan Carlos Caro/ Emma Lustres
    Produkcija:     Atresmedia Cine, La Ferme! s, Televisión de Galicia (TVG) S.A.
    Festivali:     2015 San Sebastijan, Venecija /San Sebastian Film Festival, Venice Film Festival
    Distribucija:     Dexin Film

Sledio je argentinsko-španski film, KLAN,  kandidat na 88. dodeli Oskara, nagrađen za najbolju režiju na 72. Venecijanskom festivalu, u režiji Pabla Trapera. Biografski  triler o porodici Pućio, čija su kidnapovanja i zverska ubistva šokirala Argentinu.

Ovaj film nas vraća nas u burno argentinsko društvo početkom osamdesetih godina. U vreme vladavine  vojne hunte, tokom koje je bez traga nestalo 30 hiljada ljudi. Iza fasade tipične porodice sa petoro dece iz tradicionalnog kvarta San Isidrio, krije se krvava mašinerija koja se bavi kidnapovanjima i ubistvima. 
Pošto je ostao bez posla u državnoj obaveštajnoj službi, glava porodice Pučio, Arkimedes (Guillermo Francella) , krenuo je sa sinovima „u lov“ na bogate sugrađane, koje su po prijemu otkupnine – ubijali!  I kako to biva po onoj narodnoj: iver ne pada daleko od klade, pokupljeni eufemizam za sve nastranosti koje smo nasledili, s oca na sina, gledaj majku – biraj ćerku, kakav deda - takav unuk, koja nas podučava da nas genetika determiniše, Arkimedesa u stopu prati najstariji sin, Alehandro, zvezda ragbi kluba. On, na osnovu svoje popularnosti, pridobija poverenje žrtava. Svi članovi ozloglašene familije bili su saučesnici u ovim mračnim zločinima, ali pojedini nikad nisu bili uhapšeni. Arkimedes je do kraja života poricao krivicu. Slučaj porodice Pućio nije bio nimalo usamljen za vreme vojne diktature.


Klan se, u matičnoj zemlji, upisao u istoriju tamošnje kinematografije kao najgledaniji film svih vremena.

Pablo Trapero (44), producent, montažer i režiser čije vreme tek dolazi, u svojim filmovima iznosi kritiku modernog društva kao u Svetskoj dizalici (Mundo grúa), koji prikazuje život građevinara-imigranta, ili u Napredovanju koji se osvrće na korupciju i zemaljskim danima policajaca u Buenos Airesu. Lešinar“ iz 2010. godine nominovan je i za Oskara i na Kanskom festivalu. Mnogi od nas gledali su gledali Sedam dana u Havani (2012), omnibus od sedam poglavlja nastalih pod režiserskom palicom svetski priznatih filmskih autora. U Traperovom segmentu Džem Sešn glavnu ulogu tumači naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

 

Ovde možete pogledati odlomak iz filma

KLAN - El Clan
   Država:     Argentina / Spain
   Trajanje:   110'
    Režija:     Pablo Trapero
    Scenario:     Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero
    Uloge:     Antonia Bengoechea, Gastón Cocchiarale, Guillermo Francella, Stefanía Koessl
    Produkcija :     El Deseo, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales (INCAA), Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA)
    Muzika:      Sebastián Escofet
    Festivali:     2015 Venecija, Toronto, San Sebastijan / Venice, Toronto, san Sebastian
    Distibuter:     Dexin Film



Нема коментара:

Постави коментар