четвртак, 7. април 2016.

Lepota divljine-Dom omladine-filmovi Poslednji vuk i Vulkan



Sreda je u DOMU OMLADINE, NOVOM BIOSKOPU bila posvećena prirodi, njenoj lepoti, lepoti života u divljini, ali i njenoj surovosti, pravilima koje ona nameće. Prošetali smo se od mongolskih stepa do padina aktivnog vulkana u Gvatemali. Kao i predhodni i ovi filmovi su prikazani na ovogodišnjem FEST-u.

Prvi film je bio francuski, POSLEDNJI VUK u režiji Žan Žak Anoa. Ova raskošna, epski-poetična ekranizacija autobiografskog romana kineskog pisca Đijanga Žunga, Vučji totem, vodi nas u vreme kulturne revolucije kroz čudesne pejzaže od kojih zastaje dah. Kineski student, Čen Džen, odlazi u stepe Unutrašnje Mongolije da podučava pastire. Tu sreće i vukove, prave gospodare tih prostora. Zaljubljuje se u njihovu prirodu i pokušava da je ukroti. Kao što to žena pokušava sa muškarcem, roditelji sa decom, čovek sa prirodom. Ali ne ide. Priroda ima svoj put i ne trpi kanalisanje. Stari Čiroki indijanci tvrde da se u duši svakog od nas vodi bitka između dobrog i zlog vuka. Pobeđuje onaj koga više hranimo. Ukoliko je tačno da je čovek čoveku zaista vuk, šta je onda vuk čoveku i čovek vuku? 


Žan-Žak Ano je francuski filmski reditelj, scenarista i producent, najpoznatiji po ostvarenjima Potraga za vatrom (1981), Ime ruže (1986), L’amant (1992), Sedam godina na Tibetu (1997) i Poslednji vuk (2015). Ano je dobitnik velikog broja priznanja za svoj rad, uključujući četiri nagrade Sezar, nagradu David di Donatelo i nagradu Nacionalne filmske akademije. Anoov prvi film, La victoire en chantant (1976) osvojio je nagradu Oskar za nabolji film van engleskog govornog područja.


Odlomak iz filma možete pogledati ovde

POSLEDNJI VUK -  Wolf Totem
    Država:     China / France
    Trajanje:     121'
    Režija:     Jean-Jacques Annaud
    Scenario:     Jiang Rong, Alain Godard, Jean-Jacques Annaud, Lu Wei, John Collee
    Uloge:         Fotografija:     Jean-Marie Dreujou
    Montaža:     Reynald Bertrand
    Muzika:     James Horner
    Producent:     Yin Cao, Xavier Castano, William Kong, La Peikang, Alan Wang, Jianshai Xu, Duojia Zhao
    Produkcija:     China Film Co.,  Shaofeng Feng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng
    Festivali:     2015 Berlin, Tajpej, Cirih, Durban, Montreal, Peking / Berlin Film Festival - European Film Market, Taipei, Zurich, Durban, Mont
    Distribucija:     Dexin Film


Drugi film je, takođe francuski, VULKAN iz 2015. Pratimo život sedamnestogodišnje Marije i  njenih roditelja. Oni životare na plantaži kafe u podnožju aktivnog vulkana okuženi zmijama i neznanjem, sujeverjem. Marija zato žudi da otkrije svet sa druge strane planine, u nadi da može da promeni svoj život. Da li da se prikloni ugovorenom braku sa nadzornikom farme ili da pobegne u Ameriku sa siromašnim, zanesenim beračem kafe uz to slabim na alkohol. Šta da izabere, a da ne pogreši?


Potresna priča o sukobu civilizacija koji se reflektuje na intimne živote u sredini preostalih Maja.


Žajro Bustamante je rođen 1977. u Gvatemali, Bustamante je studirao komunikacije i kasnije režirao reklame za agenciju Ogilvy & Matter. Odlazi na studije filma u Pariz i scenarija u Rim. Njegovi kratki filmovi, uključujući Cuando sea grande, nagrađeni su na festivalima brojnim nagradama.


Odlomak iz filma možete pogledati ovde 

VULKAN - Ixcanul
    Država:     Guatemala / France
    Trajanje:     93'
    Režija:     Jayro Bustamante
    Scenario:     Jayro Bustamante
    Uloge:     María Mercedes Coroy, María Telón, Manuel Antún
    Montaža:     Cesar Diaz
    Muzika:     Pascual Reyes
    Producent:     Jayro Bustamante, Marina Peralta, Pilar Peredo, Edgard Tenembaum
    Produkcija:     La Casa de , Tu Vas Voir s
    Festivali:     2015 Berlin, Toronto, Karlovi Vari, San Sebastian, BFI London
    Nagrade:     2015 Berlin - Srebrni medved, nagrada Alfred BauerBerlin - Silver Bear Alfred Bauer Prize
    Distribucija:     Dexin Film

Нема коментара:

Постави коментар