уторак, 19. април 2016.

IV Nedelja finskog filma- Distrakcije i Autoput Aljaska




Na ovogodišnjoj Nedelji finskog filma mogli smo da odgledamo dva ostarenja Aleksija Salmenperea – montipajtonovski  igrani film Distrakcije i dokumentarni road-movie Autoput Aljaska.

U filmu DISTRAKCIJE (DISTRACTIONS) gospodin Makkonem kasni na svoju vereničku žurku decenijama. U ovom iskrivljenom ogledalu svi imaju odraz koji im se ne dopada, sa kojim ne mogu da se pomire. Život se surovo opire planovima. On je stihijski, nekontrolisan i svaka želja da se obuzda od starta je osuđena na propast.  Ovaj dopadljivo otkačeni film snimljen je 2015. i traje 85 minuta.

Odlomak iz filma možete pogledati ovde 


AUTOPUT ALJASKA (ALCAN HIGHWAY) je film iz 2013 u trajanju od 75 minuta. To je priča o čudaku koji rešava da sklepta neki kamion sa kojim bi putovao do Vankuvera. Glavni junak, koji služi isluženoj mašini, u tome pronalazi tračak slobode. Slobode od sveta koji poznajemo. Bežeći od očekivanog, nailazi na neočekivane teškoće. Ali ih savladava uz neverovatni optimizam i bezbrižnost. Čudni su ti Finci. Fini neki ljudi, trpeljivi, pa čak i na trenutke i duhoviti. Otkačeno duhoviti.

Odlomak iz filma možete pogledati ovde 
 
Aleksi Salemenpera je rođen 1975. godine. Jedan je od naznačajnijih finskih reditelja. Proslavio se kratkim studenskim fimom Ferry Go Round (2001) na Kanskom filmskom festivalu. Za film koji smo već mogli da vidimo na Nedelji finskog filma, Muški posao (2007), ovenčan je nacionalnom nagradom Jusi za najboljeg reditelja, glumca i montažu, a bio je i kandidat za Oskara. I film Deca i odrasli bio je nominovan za Oskara. Film Loša porodica prikazan je u selekciji Panorama na Berlinskom filmskom festivalu.

Нема коментара:

Постави коментар