четвртак, 7. април 2016.

FESTIVAL VENECUELANSKOG FILMA 2016 U KINOTECI



od 7. do 13. aprila

Od 7. do 13. aprila, ljubitelji filmske umetnosti mogu da pogledaju na velikom platnu u Kinoteci sedam odabranih venecuelanskih ostvarenja. Kinematografija sa dugom tradicijom poslednjih godina je u značajnom usponu, pa joj treba posvetiti punu pažnju.

Projekcije su planirane u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1.

Cena ulaznice je 200 dinara, a prvog dana ulaz je besplatan.

Četvrtak 7. april, 20:30 - ARAJA (Araya), 1959. Trajanje: 82′

Režija: Margo Benaseraf. Uloge: Hose Ignasio Kabruhas, Loran Terzijef

Araja je stari prirodni rudnik soli na istoimenom poluostrvu na severoistoku Venecuele koji se 1959. godine, u trenutku nastanka ovog filma, još uvek ručno eksploatisao, pet vekova nakon što su ga otkrili Španci. Margo Benaseraf, jedna od najznačajnijih rediteljki venecuelanskog filma, slikom iz koje izbija teško proliveni znoj običnog čoveka i veštom poetičnom naracijom dočarava težak život takozvanih salinerosa i njihove arhaične načine rada pre nego što će ih jednom za svagda industrijalizacija poslati u istoriju. Film je iste godine prikazan na Kanskom festivalu, gde je podelio Međunarodnu nagradu kritike sa ostvarenjem “Hirošima, ljubavi moja” Alana Renea.

Petak 8. april, 20:30 - ORIJANA (Oriana), 1985. Trajanje: 88′

Režija: Fina Tores. Uloge: Doris Vels, Danijela Silverio, Rafael Brisenjo

Nazvana od nekih “gotičkom ljubavnom pričom”, “Orijana” nas u laganom ritmu uvodi u povratak venecuelanke Marije iz Francuske u zavičaj radi prodaje zapuštene kuće koju je nasledila od sada već pokojne tetke Orijane. Po dolasku, nalazeći papire i fotografije i sećajući se svojih ranijih poseta, Marija počinje da sklapa delove slagalice najblaže rečeno osobenjačkog tetkinog života, što će je naterati da ponovo razmotri planiranu prodaju.

Subota 9. april, 20:30 POBUNA U KARAKASU (El Caracazo), 2005. Trajanje: 107′

Režija: Roman Ćalbo. Uloge: Fernando Kariljo, Karlos Arais, Janis Ćimaras

Jedan od najcrnjih datuma u istoriji Venecuele svakako je 27. februar 1989. godine, kada je počela Pobuna u Karakasu (špa. El Caracazo) koja je trajala punih deset dana i odnela ogroman broj ljudskih života. Tog dana je “kap prelila čašu” za nezadovoljni venecuelanski narod po uvođenju novih mera poskupljenja od strane vlade tadašnjeg predsednika Karlosa Andresa Peresa. Pobuna se pretvorila u nerede, a policija i vojska su uzvratile na najsuroviji način. Ovaj događaj bio je jedna od glavnih inicijelnih kapisli vojne pobune tri godine kasnije, kada se Ugo Čavez prvi put nametnuo kao vođa novog bolivarskog revolucionarnog talasa koji će iz korena promeniti Venecuelu.

Nedelja 10. april, 20:30  - RAZGLEDNICE IZ LENJIGRADA (Postales de Leningrado), 2007. Trajanje: 93′

Režija: Marijana Rondon. Uloge: Laureano Olivares, Grejsi Mena, Vilijam Sifuentes

U duhu Beninjijevog „Život je lep“, ovo ostvarenje prikazuje borbu levičarske gerile FALN i vojske Venecuele tokom 1960-ih iz ugla deteta čiji su roditelji gerilci. Začeta usred šume gde su joj se majka i otac skrivali, mala naratorka celo putešestvije doživljava kao igru, maskenbal i borbu superheroja i zlikovaca. Film je bogat elegantnim propratnim animacijama i humorom koji su doprineli da priča o istorijskim događajima punim hapšenja, mučenja i ubijanja bude prijemčiva publici svih uzrasta i opredeljenja.

Ponedeljak 11. april, 20:30 - VEČNI PEPEO (Cenizas eternas), 2011. Trajanje: 114′

Režija: Margarita Kadenas. Uloge: Patrisija Velaskes, Danaj Garsija, Erih Vildpret

Nakon tragedije u nevremenu tokom proputovanja Amazonijom, mala Elena ostaje bez oba roditelja. Otac Andres je sahranjen u prisustvu porodice i prijatelja, ali telo majke Ane nikad nije pronađeno. Kako odrasta, Elena sve jače oseća prisustvo majčinog duha, pa počinje da razmatra mogućnost da je ona zapravo živa. Elena kreće u potragu za majkom, ne sluteći da će joj konačni susret sa Janomami domorocima zauvek promeniti život.

Utorak 12. april, 20:30 - DEČAK KOJI LAŽE (El Chico qye miente), 2011. Trajanje: 100′

Režija: Marite Ugas. Uloge: Iker Fernandes, Marija Fernanda Fero, Fransisko Denis

Trinaestogodišnji dečak, kome je pre deset godina katastrofalno klizište oduzelo majku, kreće na putovanje duž obale Venecuele. Da bi preživeo, koristi svoj šarm da se uvuče pod kožu ljudima koje sreće, iznova menjajući detalje svoje priče. Iz paramparčadi istina i neistina, rekonstruiše svoj identitet kao pokretnu slagalicu. Ovo je priča o traganju za sobom, ali i ogledalo društva koje pokušava da se oporavi od prirodne katastrofe koja se zaista desila 1999. godine, a neki delovi filma snimljeni su na autentičnim lokacijama koje su pogođene klizištem

Sreda 13. april, 20:30  -  BOLIVAR, ČOVEK TEŠKOĆA (Bolívar, el hombre de las dificultades), 2013. Trajanje: 117′

Režija: Luis Alberto Lamata. Uloge: Roke Valero, Horhe Rejes

Simon Bolivar Oslobodilac je prema mnogima najznačajnija ličnost u istoriji Latinske Amerike. Mnogo filmova je snimljeno i knjiga napisano o njemu, a čak je i Ivo Andrić iza sebe ostavio jedan esej o Bolivaru. Ovaj film govori o jednom od najtežih perioda u njegovom životu, kada se sticajem okolnosti, nakon prvog talasa oslobađanja kolonizovanog Novog sveta, 1815. godine našao u izgnanstvu na Jamajci bez prebijene pare. Na ivici egzistencije, ali i nerava, Oslobodilac se preko Jamajke, Haitija i ostrva San Tomas vraća u rodnu Venecuelu da se iznova suprotstavi vojsci španskog kralja.

Нема коментара:

Постави коментар