уторак, 26. април 2016.

Pretpremijera dokumentarnog filma "TAPAVICA"



Utorak, 26. april 2016. u 20:30
Velika sala Doma omladine Beograda
ULAZ JE SLOBODAN!

U Domu omladine Beograda, u utorak 26.04.2016. sa početkom u 20:30 biće pretpremijerno prikazan dokumentarni film "Tapavica". Ova biografska priča o velikom arhitekti i prvom Srbinu, osvajaču olimpijske medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine, potom će biti prikazana i sredinom maja, u okviru Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Beldocs.

Film je sniman u periodu od 2012-2015. na lokacijama u Vojvodini (Novi Sad, Petrovaradin, Nadalj, Crnoj Gori (Herceg Novi, Bijela, Cetinje) i Beogradu. Za to vreme snimljena su arhitektonska dela Momčila Tapavice i napravljeno je više od 20 intervjua sa najrazličitijim sagovornicima, a sve kako bi lik i delo Momčila Tapavice bili osvetljeni iz različitih uglova.

Realizaciju dokumentarnog filma o Momčilu Tapavici podržali su Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Olimpijski komitet Srbije, Inžinjerska komora Srbije, grad Pančevo i Feromont.  

Veliki narodi pamte svoje velike ličnosti. Pamte ne pukog pamćenja radi, već zbog podsećanja na put kojim je ponekad potrebno proći da bi se svojim talentima ostavio trag u vremenu. Mi, često vrlo pogrešno, mislimo da o svim našim velikim ličnostima dovoljno znamo. A, zapravo, istina je da čak i ne znamo za sve one velikane koji su ostavili trag za sva vremena. Ovo je priča o jednom takvom čoveku, Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. O prvom našem osvajaču olimpijske medalje. O velikom čoveku, arhitekti čija dela opstaju i vek kasnije.

Ovo je priča o neobičnom čoveku, iz čijeg se života može mnogo naučiti.

Mozaik životne priče Momčila Tapavice sklapa glumac Miodrag Miki Krstović zajedno sa Vlade Divcem, Stevanom Koprivicom, Živkom Baljkasom i mnogim drugim, arhitektama, hroničarima sporta, istoričarima, sportistima... 

*****

Režija i produkcija: Ognjen Rakčević, Milan Todorović
Scenario: Darko Nikolić
Montaža: Vladimir Marković LoOney
Direktor fotografije: Vladimir Pavić
Muzika: Nikola Jeremić
Dizajn zvuka: Nikola Radivojević
Istoričari-istraživači: Dr Danilo Šarenac i Đurđa Borovnjak
Ilustrator: Uroš Petković

Нема коментара:

Постави коментар