четвртак, 14. април 2016.

IX Festival dokumentarnih filmova - Beldocs

12.-18. maj 2016


Festival dokumentarnih filmova Beldocs, deveti po redu, počinje 12. maja projekcijom filma Mladena Mitrovića U potrazi za snom u Velikoj dvorani Sava centra. Radnja filma  je smeštena u dvanaest zemalja. Ideja za film je došla prisećanjem na film sniman osamdesetih, u kom su dečaci jedne škole glumeli reditelja i njegove drugove. 

„Tražio sam junake svoje prošlosti od Bagdada i Sibira, preko Nemačke, Švedske, Turske, SAD-a, severne Afrike, nekadašnje Jugoslavije. To je film o svima nama, o potoku koji nastaje od jedne kapi i prelazi u reku, a reka u okean koji donosi cunami“, kaže Mladen Mitrović.

Predsednik saveta i selektor domaćeg programa Darko Lungulov je napomenuo da ove godine izbor nije bio lak jer ima dosta dobrih, provokativnih filmova.

Domaći filmovi koji su vredni pažnje su film Ognjena Glavonića Dubina dva, koji je sa velikim uspehom prikazan na Berlinalu, film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to i film Mihajla Jevtića Četiri pasoša.


Filmovi koji će imati svetsku premijeru film Tee Lukač Najvažniji dečko na svetu, o obožavaocu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu, Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, Hotel dvojka Marka Mamuzića o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj liniji, Druga linija Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, Kontraindikacije Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković. U kategoriji su i Maske Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i Deca Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece.

Na Beldocs-u naći će se mesta i za Industry program, namenjen filmskim profesionalncima u ovoj oblasti. Iz Kopenhagena tim povodom dolazi Pol Pauels, predsednik Evropske dokumentarne mreže, koji će učesnicima programa, autorima i producentima, u dve odvojene sesije govoriti o pičingu – kako da predstave svoje projekte komisijama u Evropi – i o mogućnostima evropskih koprodukcija za srpske producente dokumentarnih filmova.

Selektor Međunarodnog programa je Greg Di Kjur, filmski teoretičar i autor. Iz Rusije nam stiže Ruski detlić, film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. Boljšoj Vavilon (Velika Britanija), jeste priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora. Nominovan za Oskara Zemlja kartela (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. 


Tu je i pobednik Sandensa Sonita (Iran, Nemačka, Švajcarska) ilegalni imigrant u Teheranu, koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju. Zakon Motlijeve (Danska, Avganistan, SAD) priča je o nekadašnjoj lepotici koja stavlja svoj život na kocku da bi branila Amerikance i Evropljane na sudu u zemlji nestabilnosti. Jedan 11-godišnjak u filmu Zud (Poljska, Nemačka) trudi se da prebrodi sve teške zadatke koje mu postavlja stepa kao prirodno stanište, ali i njegova tradicionalna porodica. Priča o tehno di-džeju u Teheranu dolazi iz švajcarske produkcije u filmu Rejv u Iranu, a o šezdesetosmašima se govori u hrvatskom filmu Generacija 68. Ostatak međunarodnog programa čini jednako uzbudljive priče: češki film Amerika u kome stotine ljudi živi po principima Divljeg Zapada, argentinski Sala Alberdi o buntu koji prerasta u protest u jednom kulturnom centru i holandski Čudna ljubavna efera sa egom, jedno posebno istraživanje narcisoidne kulture.

Kao i dosad, brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarskog filma, posetiće Beldocs. 

Zasad, potvrđena su gostovanja protagoniste filma Ruski detlić Fedira Aleksandroviča, kao i autora Marte Minorovič (Zud), Suzane Regine Mojres (Raving Iran), Jana Foukala (Amerika), Nenada Puhovskog (Generation 68) i Ade Ušpic (Duh Hane Arent).

Ove godine će biti prikazano 57 filmova u 7 programskih celina. Mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana. Nakon otvaranja koje će sada već tradicionalno biti u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci i bioskopu Fontana.

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi, a poseban omaž program Beldocs posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju.

Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću, ali i o Milošu Crnjanskom. Festival priprema i jedan film iznenađenja u ovoj kategoriji, ali o tome potom.

Osnivač i direktor festivala Mladen Vušurović  rekao je da postoje velike šanse da će novi film Marine Abramović, Prostor između (The space in between) brazilskog reditelja Marka del Fiola., koji prikazuje njeno duhovno putovanje po Brazilu, biti prikazan na festivalu.

Vušurović je zaključio: 

„Cilj Beldocsa je da izađe iz anonimnosti, kao i da evropske premijere budu upravo na ovom festivalu koji bi vremenom dobio međunarodnu i evropsku dimenziju festivala.”


Beldocs će 18. maja zatvoriti najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti?  koji je posle premijere u Torontu, i prikazivanja u Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, dospeo i pred beogradsku publiku. Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika.

Novina je da će prvi put ove godine, u domaćoj selekciji, pored Gran prija za najbolji film, biti dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.



Program možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар