понедељак, 18. април 2016.

ŠERVIN MOHAJER (Iran), maestro na kemenčeu, gost 5. "TODO MUNDO" festivala



 

Muzika iz Irana, u poređenju sa ostalim zemljama Srednjeg Istoka, spada u poznatije u Evropi, a objavljivanje albuma čuvenih muzičara nije redak slučaj. Najpoznatije ime iranske muzike danas je Kajhan Kalor (Kayhan Kalhor), čiju muziku objavljuje ECM. On je tradicionalni iranski žičani instrument kemenče učinio svetski poznatim i otvorio vrata drugim majstorima ovog instrumenta, pa i Šervinu Mohajeru (Shervin Mohajer), čiji ćemo solo nastup imati priliku da vidimo i čujemo na 5. World music festivalu "Todo Mundo", u subotu 23. aprila od 20 časova u Domu omladine Beograda.

Nakon što je završio studije na teheranskom Konzervatorijumu, u potpunosti se posvetio proučavanju i sviranju kemenčea, instrumenta koji se smatra pretečom violine (4 žice i okruglo telo). Tokom dugogodišnje karijere je svirao tradicionalnu muziku sa grupom Kamkars i drugim sastavima, ali i gostovao kod orkestara koji izvode klasični repertoar. Svirao je na preko 100 albuma, kako tradicionalne, tako i fusion, klasične, pa čak i pop muzike.

Zahvaljujući njegovim instrukcijama je napravljen i alt kemenče 2001. godine, koji će takođe svirati u Beogradu, gde će nastupiti nakon turneja po Evropi, Aziji i Americi.

Svoje znanje prenosi na mlađe, na Konzervatorijumu u Teheranu gde je i sam studirao.

Dolazak maestra Mohajera u Srbiju je omogućio Iranski Institut za razvoj savremene umetnosti.

Video linkovi:


https://www.youtube.com/watch?v=6PGk88hKdmE
https://www.youtube.com/watch?v=8CsvCF1oiKs

Нема коментара:

Постави коментар