уторак, 19. април 2016.

IV Nedelja finskog filma-Džangrizalo




Starovremenski farmer doživljava nesreću i biva prinuđen da boravi u kući svoje snaje. Ona ima neke svoje čudne rituale i hirove, njemu nerazumljive, čak i neprihvatljive. A i iskvarila je i njegovog smotanog sina, svog muža. Treba se držati starih proverenih stvari. Koje traju i koje rade. A ne, kao što se kaže u ovoj politički nekorektnoj komediji „da tarju kao Jugosalavija“.  

Lako je, reći će, lepoj ženi, a ružna mora da se trudi kao muškarac!  Ali kao da njegova predusretljivost ne nailazi na srdačan prijem kog snaje i sina. 

Ova komedija sa sjajnim Anitijem Litjem koji se na velike ekrane vraća posle duže pauze (za vreme koje se  bavio pozorištem) u finskoj je bila veliki hit. Film je iz 2014. i traje 104 minuta.

Dome Karakoski rođen je 1976. Godine. Studirao je film na prestižnom Aalto univerzitetu. Svi njegovi filmovi nailaze na dobre kritike i kod publike i kod publike. Sa pet filmova zaslužio je pedeset nacionalnih nominacija. Za najbolju režiju nagrađen je za filmove Kuća crnih leptira i Laponska odiseja. A sad ono što možda nema, a možda i ima veze sa predhodnim; sa devet godina osvojio je bronzanu nagradu na Lego takmičenju. Sazidao je bolnicu.

 Odlomak iz filma možete pogledai ovde 

Нема коментара:

Постави коментар