понедељак, 25. април 2016.

Premijera dokumentarca Lumunovo drvo u Beogradu




Branko Radaković snimio je dokumentarac o beogradskom bendu Limunovo drvo, čiji je član bio i Milan Mladenović. Limunovo drvo je bilo nukleus nekih budućih, kultnih, beogradskih bendova. Možda je to bio razlog, što je dosad, bilo mediski nevidljivo. S ovim filmom ta nepravda je definitivno otklonjena.

Beogradska premijera ovog dokumentarnog filma Branka Radakovića održana  je 23. aprila u Velikoj Sali Akademije 28. Kroz svedočenja ključnih aktera iz sveta rok muzike, umetnosti i novinarstva, Radaković nam približava prvi period rada Milana Mladenovića, jednog og najznačajnijih autora rok muzike na ovim prostorima. 


Mladenović je 1977. godine osnovao zajedno sa Milanom Stefanovićem i Dragomirom Mihailovićem autorski sastav Limunovo drvo. Grupa, koja je ime ponela po jednoj pesmi Bitlsa, raspala se 1980. godine. Dvojica danas živih osnivača benda, njihovi prijatelji i saradnici, osvrću se na to kreativno razdoblje, što upotpunjuje materijal do koga je sam autor došao iscrpnim istraživanjem: unikatni snimci sa koncerata Limunovog drveta održanih 1978. i 1979. godine i veliki broj do sada neobjavljenih fotografija.

Prva klapa ovog sjajnog dokumetarca snimljena je u subotu, 14. decembra 2013. u Domu omladine u Beogradu. Već sledećeg dana Branko je započeo prvu sesiju snimanja izjava Milana Stefanovića, a u beogradskom SKC-u, gde je sve važno u domenu novog talasa i krenulo krajem 70-ih prošloga veka, snimljen je i susret Stefanovića i Zorana Radomirovića – Švabe koji je najpoznatiji kao basista Električnog orgazma. Tu se i Švaba za potrebe filma priseto tih divnih vremena, pošto je i on jedno vreme svirao u Limunovom drvetu.


Film smo imali prilike da odgledamo posle pretpremijere održane na prošlogodišnjoj Zaječarskoj gitarijadi, četiri projekcije u Zagrebu i nekoliko po gradovima Srbije. Branko Radaković o filmu i samom značaju grupe kaže:

„Grupa je imala značajan uticaj,  jer je imala hrabrosti da iskorači iz šablona i istraži nešto novo. Na njenom repertoaru bila je dotad nezamislivo široka lepeza žanrova. Svi rok bendovi, koji su u to vreme hteli da započnu karijeru ili da je nastave, morali su da se prilagode zahtevima izdavačkih kuća. Možda i zbog toga grupa Limunovo drvo nikada nije objavila album,“

Branko Radaković je rođen 1982. godine u Paraćinu. Bavi se različitim vrstama umetničkog izraza: slikarstvom, muzikom, filmom, poezijom. 

Učestvovao je na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu, a u periodu od 2006. do 2015. snimio je više od 30 dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih ostvarenja. 

Radakovićev film Pozdrav video kasetama! bio je nominovan za najbolji kratki film u kategoriji Art on videona festivalu Art Deco de Cinema 2012. godine u Sao Paulu, a Turist  je 2013. osvojio nagradu za najbolju režiju na ProFiRe festivalu kratkog filma u Edinburgu. Ostvarenjima Glas Božiji u narodu, To moram i Lokacija, osvojio je nagrade na festivalima u Srbiji.

Limunovo drvo je njegov peti dugometražni dokumentarni film. Sniman je tokom 2013. godine, a postprodukcija je završena krajem jula 2015. godine.

Delić filma možete odgledati ovde




Нема коментара:

Постави коментар