четвртак, 11. јун 2015.

JELEN DEMOFEST 08




 Jelen Demofest nikada nije bio samo festival mladih bendova i vrhunske muzike. Jelen Demofest je uvijek bio festival umjetnosti, u svim njenim dimenzijama, šarama i nijansama. Od fotografija do rukotvorina, od filmova do crteža – tokom sva tri dana festivala, banjalučki Dom omladine biće ispunjen bogatim dnevnim programom, koji će svakom Jelen Demofest fanu omogućiti da festival udiše, osjeća i živi puna 72 časa, slaveći umjetnost zajedno s njim.

Generalni sponzor festivala je Jelen pivo, a prijatelj Jelen Demofesta je kompanija m:tel, te kompanija Huawei, koja je obezbijedila zvanični telefon festivala P8, dok je Radio-televizija Republike Srpske generalni medijski pokrovitelj.
Ulaz na sve progamske sadržaje Jelen Demofesta je besplatan.
 
16. jul, prvi dan
Izložba fotografija "Senke zvuka" biće otvorena prvog dana festivala i ostati dostupna posjetiocima do završetka osmog Jelen Demofesta. Njen autor je Nemanja Đorđević, urednik fotografije na muzičkom portalu Balkanrock, saradnik brojnih medija, te zvanični fotograf različitih muzičkih događaja, koji iza sebe ima 12 samostalnih izložbi i epitet jednog od najtalentovanijih balkanskih rock fotografa nove generacije. "Senke zvuka" su nova kolekcija mističnih koncertnih trenutaka, u kojima lik izvođača ostaje tajna. Relativizujući prostor i identitet, fotografije akcenat stavljaju na emociju, energiju i jedinstvenu atmosferu rock nastupa, zbog čega mnogi kritičari tvrde da omogućuju gledaocu da čuje muziku.
 
Filmski dio programa otvoriće muzički dugometražni dokumentarac "Journey to Jah". Djelo Noela Dernescha i Moritza Springera snimano je sedam godina, a u njegovom centru se nalazi Gentleman, jedna od zvijezda ovogodišnjeg festivala. Prvi segment priče prati ovog njemačkog reggae muzičara, ali i njegovog italijanskog kolegu Alborosieja, na putu pronalaska autentičnosti na Jamajci, u društvu potpuno drugačijem od onog u kojem su rođeni. Drugi segment fokusira se na Terry Lynn, muzičarku sa Jamajke, koja u svoj zvuk unosi evropske stilove dok pokušava da dosegne berlinsku klupsku scenu. Ove dvije priče se prepliću i istovremeno ukrštaju i osnovne teme filma – kulturnu integraciju, razbijanje iluzija i ulogu muzike u prevazilaženju društvenih problema.

17. jul, drugi dan
"Izgubljeno dugme" je film koji se bavi jednom od najtragičnijih priča iz slavnih vremena jugoslovenskog rocka. Posvećen Goranu Ivandiću, nekadašnjem bubnjaru Bijelog dugmeta, ovaj dokumentarac je sniman u periodu od 2009. do 2014. u šest različitih država, a režiju potpisuju Renato Tonković, Marijo Vukadin i Robert Bubalo. Goran Ipe Ivandić postao je zvijezda već u svojim tinejdžerskim godinama, a njegove solo dionice su opčinjavale prepune dvorane i stadione od Vardara do Triglava. Ali, nakon podsjećanja na muzičke uspjehe i instrumentalne bravure, nagrađivani film gledaoce vodi kroz tragičnu sagu, započetu Ipetovim hapšenjem, a okončanu njegovom misterioznom smrću u beogradskom hotelu. 
 
Kao što je jasno iz samog naziva, knjiga "Šta bi dao da si na mom mjestu", biografija je Bijelog dugmeta, najpopularnijeg rock benda u istoriji ovog žanra na prostoru bivše Jugoslavije. Radi se o kolekciji ekskluzivnih fotografija, autentično opisanih događaja i emotivno oživljenih sjećanja Dušana Vesića, jednog od najvećih regionalnih rock novinara. Kao autor mnogih pisanih i video materijala, producent, menadžer, organizator, ali, prije svega, blizak saradnik i prijatelj članova Bijelog dugmeta, Vesić je gotovo sigurno najkvalifikovanija osoba da na papiru ovjekovječi istoriju grupe koja je obilježila cijelu jednu epohu na Balkanu. "Šta bi dao da si na mom mjestu" je zbog toga vrhunski ex-Yu rock dokument.
 
Svoj prostor na Jelen Demofestu ponovo će dobiti stvaraoci unikatnih predmeta. Popart Market, dizajn buvljak koji već godinama okuplja banjalučke kreativce različitih profila, vraća na festival šarenilo boja, materijala i oblika. Tokom drugog i trećeg dana festivala, posjetioci ove jedinstvene tržnice moći će da za sebe ili bliske osobe pronađu nešto lijepo među mnogobrojnim modnim dodacima, kućnim dekoracijama, prirodnim higijenskim proizvodima, igračkama, umjetninama i drugim jedinstvenim artiklima. U vremenima velikih brendova i masovne proizvodnje, unikatne rukotvorine Popart Market kreativaca nude ozbiljnu alternativu svakome ko je u potrazi za nečim drugačijim i originalnim. 

Prisustvo muzike i u dnevnom programu osiguraće grupa Aurora, koja će održati zvaničnu promociju svog drugog albuma. Materijal pod nazivom "Nisi sam" sadrži osam novih pjesama i dolazi tri godine nakon prvog zvaničnog izdanja "Kula od karata", koje im je donijelo i Jelen Demofest nagradu za najperspektivniji banjalučki bend. Grupa postoji od 2005. godine i uspješno je prevazišla sve probleme uobičajene za jedan mladi rock sastav, od promjena članova do traganja za autentičnim zvukom, usput dijeleći binu sa najvećim imenima regionalne scene. Aurora je danas etabliran i zreo autorski bend, što će dokazati i "Nisi sam", novi veliki korak na njihovom putu do publike.
18. jul, treći dan
Među potresnim muzičkim pričama bivše Jugoslavije, prvo mjesto nesporno zauzima sudbina benda Ekatarina Velika i njegovih članova. Upravo je ona tema filma "Kao da je nekad bilo", autora Dušana Vesića. Bogat, kako nadaleko poznatim, tako i ekskluzivnim video materijalom, izjavama preko 50 sagovornika, ali, prije svega, snažnim emocijama, film prati sve faze kultne beogradske grupe. Putovanje od početničkih dana, preko godina na vrhu, pa sve do tragičnih odlazaka članova u legendu završava 2008. godine, kada je snimanje okončano. Iste godine, svijet je napustila i još jedna protagonistkinja filma, velika Sonja Savić, što je tužna igra sudbine koja je dodatno podcrtala istorijsku i umjetničku vrijednost ovog video zapisa.
"Mesto u mećavi" jedinstveno je štivo, posvećeno jednako jedinstvenom muzičaru, Milanu Mladenoviću. Iako je objavljena još 1998. godine, knjiga Aleksandra Žikića, publiciste, muzičara i teologa, prošle godine doživjela je novo izdanje, te prikupila novi broj pozitivnih kritika i došla do još više čitalaca. Autentična biografska priča, veoma dirljiva, ali nimalo patetična, vjerno oslikava životne korake genijalnog stvaraoca, čiji su tragovi ostali duboko utisnuti u istoriji regionalnog rocka. Kao što nagovještava samim nazivom, u pitanju je publikacija koja oživljava uspomenu na vrsnog umjetnika izgubljenog u turbulentnim vremenima, čovjeka mira i muzike, koji je pokušavao da nađe svoje mjesto u mećavi ludila.
Slovenački bend Hulahoop će se u velikom stilu oprostiti od titule najboljeg demo benda u regionu. Posljednjeg dana festivala, pop funk četvorka iz Kamnika zakoračiće u drugu etapu svoje karijere predstavljanjem debitantskog izdanja. Album, čije snimanje je bilo dio Jelen Demofest nagrade, nosi naziv "The Best Of" i u potpunosti odražava lucidnost ovih mladih muzičara. Uz priliku da porazgovaraju sa članovima grupe i dođu do svog primjerka neobično dizajniranog CD-a, posjetioci promocije će moći i premijerno vidjeti novi spot grupe, snimljen u vrhunskoj MTV produkciji. Time će Hulahoop napraviti pravu uvertiru za povratak na Jelen Demofest binu posljednje festivalske večeri.
 

BIOGRAFIJE REVIJALNIH UČESNIKA


GENTLEMAN
  • Jedan od najvažnijih rege umjetnika današnjice, bez obzira što dolazi iz Njemačke. O kakvoj se muzičkoj veličini radi, dovoljno govori činjenica da je na Jamajci, koja je kolijevka rege muzike, prihvaćen kao kod kuće. Živi i radi na liniji Njemačka – Jamajka. Prvi je reggae muzičar ikada koji je snimio MTV Unplugged u 25 godina postojanja ove poznate franšize.

Tilman Oto, daleko poznatiji po umjetničkom imenu Gentleman je njemački reggae muzičar i važi za jednog od najpopularnijih reggae izvođača koji ne dolazi sa Jamajke. Premda živi u Kelnu, upravo Jamajku često označava kao svoju drugu kuću.
Već sa 17 godina je posjetio Jamajku prvi put i od tada redovno putuje u kolijevku reggae muzike. Nakon toga, pruža mu se prilika za snimanje albuma, pa te 1999. godine izlazi njegov prvenac "Trodin On", koji obilježava začetak nove reggae scene u Njemačkoj.
Veliki uticaj na muziku Gentlman su imali čuveni muzičari Denis Brown, Gregory Isacs i, naravno, Bob Marley. Za sebe kaže da je ljubitelj svake muzike koja dolazi iz srca, ali da reggae muzika, posebno roots reggae, sadrži mnogo istine i mudrosti u svojim tekstovima.

Vrijeme koje redovno provodi u Kingstonu, muzika koju stvara i tekstovi koje piše učinilo je da Gentleman i u reggae postojbini postane popularan i cijenjen. Prva tri studijska albuma "Trodin On", "Journey To Jah" i "Confidence", te pjesme poput "Dem Gone", "Superior" ili "Send A Prayer" već danas su klasici reggae žanra.
O kvalitetu njegovih pjesama svjedoče i brojne nominacije i nagrade, pa je tako 2004. nominovan u kategoriji "Best New Reggae Artist" na dodjeli nagrada "Martin Awards" u Njujorku, te na dodjeli "Reggae & Soca Awards" u Miamiju. Takođe, 2005. godine uručena mu je "Echo Award" za najboljeg njemačkog izvođača. Prošle godine je izašao dokumentarac "Journey To Jah" u kojem ima glavnu uloge, kao i njegov deseti album "MTV Unplugged".   

TRIGGERFINGER

  • Ovaj belgijski trio je prava rock atrakcija, a u posljednje vrijeme su sve popularniji i na Balkanu, gdje su u posljednjih nekoliko godina održali izuzetno uspješne koncerte. Kada se njihovo ime upiše u servis YouTube, većina rezultata će biti snimci živih nastupa, što dovoljno govori o njihovom fokusu. Ako ne možete da zamislite kako zvuči kombinacija Rihanne i Led Zeppelina, vrijeme je da ih čujete uživo.
Triggerfinger je belgijski rock bend iz Lira, nastao 1998. godine, a sastav čine pjevač i gitarista Ruben Block, basista Paul Van Bruystegem i bubnjar Mario Goossens.
Bend je stekao popularnost sjajnim svirakama i prije same objave debi albuma. Album je izašao 2004. godine i nosi naziv po bendu, a prethodili su mu singlovi "Inner Peace" i "Camaro". Rock publika je veoma dobro primila ovo izdanje, pa je zvuk benda mlađa publika poredila sa bendom Queens Of The Stone Age, dok su starijima zvučali pomalo kao Led Zeppelin.

Prvenac je praćen live album iz 2007. godine pod nazivom "Faders Up", na kojem se našlo nekoliko pjesama sa njihovog prethodnog albuma, kao i nekoliko obrada drugih bendova. Naredne godine objavili su sljedeći studijski album pod nazivom "What Grabs Ya?", ali uprkos naporima, nije uspio da ostvari veliki proboj benda na tržište. Treći studijski album "All This Dancin' Around", objavljen u novembru 2010. godine, sniman je u Sound City studijima u Sjevernom Holivudu, a ovaj album uspio je da poveća popularnost benda.
 

Njihova akustična obrada pop hita "I Follow Rivers" koji izvodi Lykke Li završila je na prvom mjestu top lista širom Belgije i Holandije, a veoma zanimljivo zvuči i njihova obrada poznate Rihannine pjesme "Man Down" kombinovane sa još slavnijom "Kashmir" koju izvode Led Zeppelin.
Dobitnici su brojnih muzičkih nagrada, a svirali su sa mnogim slavnim bendovima kao što su Rolling Stones. Aktuelni su sa posljednjim albumom "Absence Of The Sun", koji će predstaviti na Jelen Demofestu.

EAGLES OF DEATH METAL

  • Ovdje se ne radi o metal muzici. Zapravo, riječ je o američkom rock bendu koji čine muzičari iz raznih poznatih grupa, pa zbog obaveza prema matičnim bendovima, ova ekipa veoma rijetko nastupa uživo. Upravo zbog toga ovo je jedinstvena prilika da ih čujemo uživo, a lista muzičara koji su učestvovali u ovom projektu je zaista impozantna.
Eagles of Death Metal je američki rock bend iz kalifornijskog gradića Palma Dezert, koji su 1998. godine formirali Jesse Hughes i Josh Homme, koji su i jedini stalni članovi benda, iako Homme rijetko svira na live nastupima, zbog obaveza prema drugim bendovima.
Tu je još i niz drugih muzičara koji sviraju pod imenom Eagles of Death Metal, kako na albumima i tako i na nastupima, često koristeći duhovite pseudonime.
Iako bi se možda po imenu benda moglo tako zaključiti, Eagles of Death Metal ne sviraju death metal. Hughes kaže da je prijatelj jednom prilikom predstavljao Hommeju death metal žanr. Kada mu je pustio pjesmu poljskog benda Vader, govoreći da je to pjesma u death metal žanru, Homme je potom prokomentarisao da Vader zvuče kao slavni bend The Eagles u death metal verziji. Nakon što je čuo ovu frazu, pitao se kako bi zvučalo ukrštanje The Eaglesa i death metal benda, te je tako nastalo ime benda.
Eagles of Death Metal su se prvi put pojavili na kompilaciji "Desert Sessions Volumes 3 & 4" objavljenoj 1998. godine. Tokom narednih nekoliko godina , Homme nije mogao raditi sa bendom zbog velikog uspjeha njegovog drugog benda Queens Of The Stone Age. Međutim, u intervjuu iz 2008. godine, on je potvrdio svoju posvećenost bendu.
 
"Ovo nije sporedni projekat za mene. Ja sam u dva benda. Imam muzičku šizofreniju, a ovo je jedna od tih ličnosti. Ukratko, obje su nevjerovatne", kazao je tada Homme.
Bend je izdao svoj debi album "Peace, Love, Death Metal" u martu 2004. godine. Činilo se da je album važio za favorita kod oglašivača, jer se nekoliko pesama sa njega koristilo u američkim TV  reklamama, uključujući one za Ask.com, Comcast, Payless ShoeSource, Nissan Motors, Budweiser, Pontiac Motors, Wendys, kao i u trejeru za film "Thank You for Smoking", te za promotivni disk za film "Grindhouse". Prva pjesma sa albuma "I Only Want You", takođe je korišćena kao muzika za igricu Gran Turismo 4 za PlayStation 2. Koristio je čak i Microsoft za reklamiranje Windowsa 8. Globe Shoes, proizvođač skejt obuće skateboard, takođe je koristio pjesmu. Numera "Miss Alisa" je bila dio Nike kampanje za Sjvetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine.
Eagles of Death Metal imaju još dva albuma, "Death by Sexy" iz 2006. i "Heart On" iz 2008. godine, a mnoge od njihovih pjesama takođe su našle svoje mjesto u raznim soundtrackovima za filmove, igrice i slično. Kroz ovaj neobični projekat je prošlo preko 20 muzičara, a neki od najpoznatijih među njima su Dave Grohl, bivši bubnjar Nirvane i sadašnji frontmen benda Foo Fighters, zatim Mark Lanegan iz benda Screeming Trees, kao i slavni glumac, komičar i pjevač Jack Black.

TBF (THE BEAT FLEET)

  • Majstori hrvatskog hip hopa nakon nastupa na Jelen Demofestu 2012. godine izjavili su da im je to jedan od najboljih nastupa koji su ikada imali. Ovo je odlična prilika da im ovogodišnji koncert bude ubjedljivo najbolji u životu.
The Beat Fleet ili TBF muzički je sastav nastao 1990. godine u Splitu. Čine ga Mladen Badovinac (vokal), Luka Barbić (vokal), Aleksandar Antić (vokal), Ognjen Pavlović (bas gitara), Nikša Mandalinić (gitara) i Janko Novoselić (bubnjevi).
Muziku benda TBF čine hip hop, rap i rock, prvi materijal snimili su 1992. godine, a riječ je o tri pjesme u kućnoj produkciji, koje su plasirali lokalnim radio stanicama. Nakon toga su počeli sa nastupima uživo sa pratećim bandom. Time su se približili publici i pokazali šta žele i mogu. Tih godina ih je primjetio poznati splitski producent Dragan Lukić Luky i zainteresovao se za njih, te im ponudio da im postane producent. Prvi album "Ping-pong (Umjetnost zdravog đira)" izašao je 1997. godine. Smatraju ih prvim uspješnim sastavom iz Hrvatske koji kombinuje rap i hip hop sa rockom, funkom, soulom i reggae muzikom. Pjesme na albumu govore o socijalnim problemima, iskvarenim društvenim vrijednostima i zatiranju urbane mediteranske kulture. Muzičke podloge su načinjene semplovanjem u studiju što ih je činilo jedinstvenim i originalnim po tom pitanju.

TBF izdaju drugi studijski album naziva "Uskladimo toplomjere" 2000. godine, koji je pokupio nagradu "Crni Mačak" za najbolji album, omot, video spot za pjesmu "Genije", produkciju i naravno najbolji hip hop album. Od strane kritičara bio je proglašen albumom godine. Tekstovi na albumu se osvrću na hrvatsku stvarnost.
Treći album TBF-a "Maxon Universal" izašao je 2004. godine, ovoga puta u izdanju Menarta, a producent je ostao Dragan Lukić Luky. Za razliku od prethodna dva albuma gdje je muzika stvarana semplovanjem, na ovom albumu su sve pjesme odsvirane, a semplovi su korišteni kao propratni muzički ukrasi.
Danas TBF iza sebe imaju šest studijskih albuma, a posljednje izdanje im je "Pistaccio Metallic" iz 2011. godine.
WHO SEE
  • Crnogorska hip hop atrakcija, koju slušaju i oni koji nikada nisu slušali hip hop, što dovoljno govori o popularnosti ovog tandema. Who See su pokazali da ogroman uspjeh njihovog "Reggaeton Montenegro" nije bio slučajnost, već rezultat rada i talenta momaka čije vrijeme tek dolazi.
Who See Klapa ili samo Who See je rap tandem koji čine Kotoranin Dejan Dedović Dedduh i Novljanin Mario Ðordević Noyz, a grupa je nastala 2000. godine.
Njihova misija ucrtavanja Bokokotorskog zaliva na rap mapu Balkana zvanično započinje pjesmom "Boka Boka" sa kompilacije "Ulice vol. 1" iz 2003. godine. Pored Noyzovog gostovanja u pjesmi "Niđe hedova masnija" na kompilaciji "43zla predstavlja "Sve same barabe" iz 2004. godine, širi auditorijum nije imao prilike da upozna ove meštre mikrofona putem zvaničnih izdanja.
Njihov prvi album objavljen 2007. godine nosi naziv "Sviranje kupcu" i donosi tvrdokorni rap stav kroz svaku rimu albuma. Iako se u samo dvije pjesme bave direktnim predstavljanjem svojih MC metoda, iz cjeline albuma je jasno da Dedduh i Noyz stil razvijaju danonoćnim slaganjem pisanih i freestyle rima. 
 
Drugo studijsko izdanje "Krš i drača" izašao je 2012. i pokazao da se nije riječ o trenutnom uspjehu mladih repera. Iste godine osvajaju MTV nagradu "Best Adriatic Act", a već naredne godine je odlučeno da će predstavljati Crnu Goru na "Evroviziji 2013" u Malmeu.
Nakon godine u kojoj su potvrdili status jedne od vodećih hip hop atrakcija u regionu, ali i svojim hitovima doprli i do najšire publike, Who See su finiširali prethodnu godinu na trijumfalan način.
Njihov treći album "Nemam ti kad", sa kojim su još uvijek aktelni, ostvario je veliki uspjeh u digitalnom formatu, te postao dostupan i kao CD izdanje. Od kada je izašao, album je proveo pet nedjelja na vrhu liste slušanosti muzičkog servisa "Deezer", dok je pjesma "Đe se kupaš" bila neprikosnoveni hit prošlog ljeta.
IRIE FM
Nekadašnji takmičari drugog izdanja Demofesta završili te 2009. godine na četvrtom mjestu. Danas iza sebe imaju veliki broj nastupa, među kojima se izdvajaju oni na najvažnijim evropskim reggae festivalima. Važe za najoriginalniji mladi reggae sastav u regionu i šire, a nosioci su prestižne nagrade za najbolji evropski reggae bend za 2012. godinu.
Irie FM je vokalno-instrumentalni sastav koji broji osam članova okupljenih oko jedne ideje, a to je da je jedinstvo u stvaranju muzike za mlade ljude. Bend svira roots reggae u originalnom stilu uz dub verzije.
Irie FM je nastao u Beogradu 2008. godine, a do danas su zabilježili mnogobrojne nastupe na regionalnim i evropskim festivalima, a bili su i takmičari drugog izdanja Demofesta. Iza sebe imaju desetine demo i studijskih radova, te album "Skills Of The Youths". Počeci Irie FM-a vezani su za tradicionalni roots reggae dub sa dosta "jazzy" duvačkih elemenata,  a kako je bend sazrijevao, njihova muzika je dobila soul, fuank i disco senzibilitet. Priznati kao nosioci pravog roots reggae duha Irie FM su 2006. godine pozvani da otvore koncert Capletona, najvećeg dancehall umjetnika današnjice, koji dolazi sa Jamajke.

Dvije godine kasnije odlaze u Indiju, gdje potpisuju ugovor za "Blue House Frog" producentsku kuću, koju izdaje "World Music". Nakon brojnih nastupa po festivalima širom zemlje, Irie FM 2010. godine počinju da sviraju na velikim evropskim festivalima u Češkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, kao i Italiji i Španiji.
Kvalitet se napokon pokazao u punom sjaju, pa su Irie FM osvojili prestižnu nagradu za najbolji evropski reggae bend 2012. godine na "European Reggae Contest" takmičenju bendova. Ovo im je zvanično otvorilo vrata najvećih evropskih festivala na kojima nastupaju svjetski poznati reggae umjetnici, kao što su legendarni Lee "Scratch" Perry, Max Romeo, Burning Spear, Midnite, Damian "Junior Gong" Marley, Stephen Marley i mnogi drugi.
Irie FM trenutno rade na drugom studijskom albumu za koji kažu da će se razlikovati od prethodnog izdanja, te će se osjetiti i uticaji nekih drugih muzičkih žanrova, van onih u kojima su se do sada kretali.
 M.O.R.T.
  • Pobjednici su šestog Jelen Demofesta i sada već bivši demo bend koji je festival dugo čekao. Upravo ovakvi bendovi razlog su postojanja festivala, a zanimljivo je da će M.O.R.T. biti jedini bend koji će svirati na tri različita izdanja Jelen Demofesta.

Sinjski M.O.R.T. je dobro poznato ime svim demofestovcima. Pobjednici su šestog izdanja Jelen Demofesta, a ove godine na festivalu će svirati rame uz rame sa ostalim revijalnim izvođačima.
Pored benda Threesome, najuspješniji su pobjednici Jelen Demofesta, koji su za veoma kratko vrijeme pokazali šta umiju da ponude na muzičkom planu. Razlog njihovog uspjeha leži i u tome što su jednostavni, iskreni i opušteni, pa vrlo lako uspostavljaju kontakt sa publikom u čemu im pomažu energične i zarazne pjesme koje prave.
Inače, za zvuk benda M.O.R.T. je karakterističan hibirid punka i bluesa, a jezgro benda koje čine John, Zvrk i Kikos, postoji još od jeseni 2003. godine sa čestim izmjenama ostalih članova. Prvi nastup zabilježili su 2005. godine, a od tada bend povremeno nastupa sve do ljeta 2011. godine, kada počinju sa ozbiljnim radom i čestim nastupima.
"Naša glazba nije ničim ograničena osim, možda, našim tehničkim mogućnostima i time da mora izlazit’ iz duše. Naš zvuk se gradio dugo, inače slušamo dosta različite bendove i imamo različite stilove sviranja, ali se to nakon godina sviranja i promjena članova napokon sve uklopilo", ističu momci iz sastava M.O.R.T.
 
Zahvaljujući nagradi Jelen Demofesta, M.O.R.T. se može pohvaliti albumom "Odjel za žešće" i spotom u MTV produkciji za pjesmu "Meni se skače", a sa albuma su skinuti i singlovi "Tango", "Pas" i "Špiljski čov'k", koji su takođe dobili svoje video verzije.
M.O.R.T. trenutno važi za najperspektivniji hrvatski sastav, a predstavnici novog talasa iz komšiluka su tokom posljednjih godinu dana stigli da obiđu najveće gradove u regije i gdje su okupljenima priuštili nezaboravne nastupe. Ništa manje se ne očekuje ni od nastupa na bini osmog Jelen Demofesta.


HULAHOOP
  • Prvo mjesto na Jelen Demofestu 07
Iako stvaraju od 2010. godine, šira javnost slovenački sastav Hulahoop upoznaje tek na festivalu Šourock 2013, od kada nastupaju na raznim renomiranim dešavanjima, te se polako ali sigurno kreću ka muzičkim zvijezdama. Dolaze iz Kamnika, a krasi ih groovy hard pop muzika, koju na bini predstavljaju dvije djevojke, dva momka i drveni saksofon. Iako se basista Marko Klobčar često prihvati uloge gitariste, Hulahoop zvuk ne uključuje gitaru, već šareni zvuk stvara kombinovanjem klavirskih zvukova sa bas i synth efektima, te prodornim ženskim vokalom Eve Traven. Za energični funky beat su zadužene i klavijature Monike Klobčar, te bubanj za kojim je Anže Burja. 
Na nastupima ih prati Engelbertov saksofon, koji izražava vizuelni osjećaj melodije. Pobjednici su Jelen Demofesta 07, a sada već imaju i album prvenac simpatičnog imena "The Best Of", čije su snimanje osvojili kao nagradu upravo na ovom festivalu. Dok se čeka spot u MTV režiji, što je još jedna od nagrada za osvojeno prvo mjesto Jelen Demofesta, Hulahoop ne miruju, već i sami prave zanimljive video spotove, te sviraju kad god im se ukaže prilika.



PUNKART
  • Drugo mjesto na Jelen Demofestu 07
Punkart su jedan od najdugovječnijih demo bendova u istoriji Jelen Demofesta, a dolaze iz Tuzle. Njihovo ime je Punkart i, logično, njihov umjetnički izražaj je prvenstveno punk. Bend je oformljen davne 1998. godine, a tokom dugih 16 godina postojanja prošao je kroz različite faze razvoja, turbulencije i promjene, ali je opstao i prevazišao sve probleme, kako i dolikuje pravim punkerima. Tokom svih tih godina, nastupali su širom BiH, kao i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. 
Proizveli su i čak pet demo izdanja, a žiri Jelen Demofesta odlučio je da je došlo vrijeme da se ime Punkart prestane vezivati uz epitet "demo", dodijelivši im drugu nagradu prošlogodišnjeg Jelen Demofesta. U međuvremenu su snimili album koji je trenutno u fazi miksanja, objavili spot za pjesmu "Meni je dosta", ovog ljeta će svirati na Jelen Demofestu i Exitu, a nedavno su se vratili sa turneje po Sloveniji, te svakodnevno rade na ugovaranju novih koncerata. Takođe, u planu su i reizdanja dva demo albuma "Stomak Tuzle" iz 2003. i "Treble Trouble" iz 2010. godine.
LOW PEAK CHARLIE
  • Treće mjesto na Jelen Demofestu 07
Iz primorskog dijela najsjevernije bivše jugoslovenske republike dolazi bend jednako interesantnog naziva i zvuka. Sastav Low Peak Charlie od 2009. godine svira eksplozivni crossover rock, koji nastaje spajanjem metal, rap, reggae i funk dionica. Poker muzičara čine Fučkar, koji se "dere i pjeva", Jimi, zadužen za gitaru, dok čvrsti groove dodaju Lušči i Kocina, basista i bubnjar. Snažnih taktova ne manjka u 11 autorskih pjesama koje su do sada snimili, ali ni snažnih stihova, koji uglavnom oštro napadaju svijet politike, ali se kritički bave i drugim društvenim temama. Snimljeni materijal obiluje energijom, ali "Čarlijevi đavoli" poručuju da njihova muzika najbolje zvuči kada se sluša uživo, pa je ovo nastup od kojeg sa pravom treba očekivati mnogo, tim više jer se radi o sastavu koji je osvojio dvije nagrade na prošlom Jelen Demofestu, pa su završili na trećem mjestu, te osvojili priznanje "Plavi bas", koje se dodjeljuje najboljem basisti festivala.
Na Jelen Demofestu su postigli odlična prijateljstva i ostvarili mnoge kontakte, što im je omogućilo i prvu turneju po Hrvatskoj. Trenutno rade na materijalu za drugi album i kažu da neće žuriti, jer žele pokazati sve što znaju, kako bi predstavili proizvod na koji će biti zaista ponosni.


Rider zahtjevi revijalaca Jelen Demofesta: Ginseng ampule, rižino mlijeko i bezglutenska hrana

Približava se 16. jul, a samim tim završavaju se i pripreme na organizaciji najvećeg regionalnog festivala za demo bendove čiji koncept podrazumijeva predstavljanje bendova koji bi tek trebalo da postanu zvijezde, ali i koncerte kako regionalnih, tako i svjetskih muzičkih zvijezda.

Ove godine, od 16. do 18. jula na binu Jelen Demofesta će se po prvi put popeti Gentleman, Triggerfinger i Eagles of Death Metal, a ovo je ujedno i njihov prvi nastup u Bosni i Hercegovini. Pripreme za njihov dolazak ne podrazumijevaju samo tehničke pripreme za nastup, već se organizatori festivala moraju potruditi da precizno ispoštuju njihove zahtjeve u riderima koje dostavljaju, a koji sadržavaju informacije o tome šta jedu, piju, koliko toplo ili hladno smije biti u prostorijama u kojima borave i slično. 



Iz ridera ovogodišnjih revijalaca može se lako zaključiti da je trend zdrave ishrane zahvatio i rokenrol. Tako Eagles of Death Metal insistiraju da ime budu dostupne litre svježe cijeđenog voća, ali i sojinog, rižinog i kravljeg mlijeka. Zanimljivo je da se glavna napomena u njihovom rideru odnosi na led uz rečenicu: "Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je važno da imamo velike količine leda. Molimo obezbijedite koliko god leda je moguće".
Momci iz Eaglesa očigledno planiraju vrlo vatren nastup u Banjaluci. Ova američka rokenrol senzacija tražila je takođe i osam različitih vrsta čaja, velike količine svježeg voća s akcentom na bananama i isječenom paradajzu. Rider završavaju sa zahtjevom za 12 ginseng ampula. 


Momci iz benda Triggerfinger odmah na početku svojih zahtjeva ističu: "Imajte na umu da pokušavamo da se hranimo što je zdravije moguće". Ali, neki od njihovih zahtjeva ne prate dosljedno trend zdravog života. Čak i kad su u drugim zemljama, Triggerfinger članovi žele da piju belgijsko pivo, a poslije nastupa vole da nazdrave uz šampanjac. Insistiraju na Coca Coli, uz napomenu da ne žele Pepsi, iako im se svi daljnji zahtjevi odnose na hranu i napitke bez šećera. U njihovom bendu jedan član ne jede gluten, te su pojedini zahtjevi prilagođeni njegovim potrebama. Organizator je dužan da im obezbijedi i veliku crnu ljepljivu traku, kao i jedan muški dezodorans. Njihova soba mora biti ohlađena na tačno 20 stepeni celzijusa.


Osamnaest članova Gentlemanovog pratećeg sastava Evolution izdvajaju se po tome što žele da probaju što više domaćih, sezonskih, organskih proizvoda, kako bi što bolje upoznali mjesto u kojem nastupaju. Insistiraju na tome da im se hrana i piće ne serviraju ni u čemu plastičnom ili papirnom, a veliki su fanovi meda. Žele mnogo jogurta, voća, različite vrste šunke i salama, i čak šest različitih vrsta hljeba. Mlijeko piju, ali samo svježe. Njihov dan je vrlo precizno definisan. Doručkuju jaja u 10 časova, ručaju supu sa salatama ili pastom u 13 časova, a za večeru ide glavno jelo, koje je definisano po danima. S obzirom da će Gentleman na Jelen Demofestu nastupiti u četvrtak, na meniju će biti teletina. Kada su pića u pitanju, od alkohola žele rum, votku, pivo i vino, a najviše se raduju juiceru u kojem će sami praviti svježe sokove. Potrebno im je nekoliko desetina litara soka, koje uključuju i appletizer - sok od jabuke pomiješan sa kiselom vodom.

Ono što je sigurno, kao i svake godine, organizatori Jelen Demofesta će se pobrinuti da svaki od bendova koji nastupaju u Banjaluci, bilo da su demo ili svjetski poznati, Banjaluku napuste sa saznanjem da smo dobri domaćini i da smo spremni da za dobar show cijedimo koliko god je voćnog soka potrebno.



Dvije promocije albuma i spota na banjalučkom festivalu demo bendova
Hulahoop i Aurora predstavljaju nova izdanja na osmom Jelen Demofestu
Pored brojnih sadržaja dnevnog programa osmog Jelen Demofesta, posebno se izdvajaju promocije albuma mladih bendova, a ove godine banjalučki festival publici donosi dva takva izdanja.
U pitanju je promocija albuma benda Hulahoop, koji je slovenački bend snimio zahvaljujući osvojenom prvom mjestu na prošlogodišnjem Jelen Demofestu, a svoje novo izdanje predstaviće i grupa Aurora, kojoj je festival 2012. godine dodijelio nagradu za najperspektivniji banjalučki bend. 
Hulahoop će se u zaista velikom stilu oprostiti od titule najboljeg demo benda u regionu, pa će 18. jula u 13 časova pop funk četvorka iz Kamnika zakoračiti u drugu etapu svoje karijere predstavljanjem debitantskog izdanja. Njihov prvenac nosi naziv "The Best Of" i u potpunosti odražava lucidnost ovih mladih muzičara.
Uz priliku da porazgovaraju sa članovima grupe i dođu do svog primjerka neobično dizajniranog CD-a, posjetioci promocije će moći i premijerno vidjeti novi spot grupe, snimljen u vrhunskoj MTV produkciji, kao dio nagrade za prvo mjesto. Time će Hulahoop napraviti pravu uvertiru za povratak na Jelen Demofest binu posljednje festivalske večeri.
"Nagrada nam je zaista pomogla, pogotovo jer smo htjeli kvalitetan proizvod, koji će ljudi, nadamo se, zapamtiti. To je značilo i veće troškove, tako da mnogo zahvaljujemo Jelen Demofestu za ovu nagradu! Što se našeg nastupa tiče, publika će vidjeti veliku žurku na bini i muzičare koje uživaju u onome što rade, a čuće i moderan zvuk koji su mogli čuti i prošli put. Međutim, sve će to biti još bolje, čak i energičnije nego prošle godine", obećava Anže Burja, bubnjar benda Hulahoop.
Prisustvo muzike u dnevnom programu Jelen Demofesta osiguraće i banjalučka grupa Aurora, koja će održati zvaničnu promociju svog drugog albuma dan ranije, 17. jula u 15 časova. Riječ je o materijalu pod nazivom "Nisi sam", koji donosi osam novih pjesama, a dolazi tri godine nakon prvog zvaničnog izdanja "Kula od karata".
Žiri Jelen Demofesta odabrao 34 takmičarska demo benda
11 bendova iz Srbije u polufinalu banjalučkog JDF 08
Stručni žiri banjalučkog muzičkog festivala Jelen Demofest odabrao je imena 34 demo benda, koji će se takmičiti za prestižne nagrade i priznanja osmog izdanja festivala, koje će biti održano od 16. do 18. jula na tvrđavi Kastel.
Izvođače je odabrao petočlani žiri, a tokom prve dvije takmičarske večeri nastupiće po 17 sastava. Šansu da se na bini Jelen Demofesta pokažu u najboljem svjetlu, izbore za nastup u finalu i tako pokušaju završiti među najbolja tri imaće sljedeći bendovi:
  1. 11 minuta (Novi Sad/Beograd)
  2. Bad Mushrooms (Zagreb)
  3. Besne gliste (Beograd)
  4. Billie Joan (Split)
  5. Brooka (Skopje)
  6. Cardinal Point (Vranje)
  7. Enormna blajsna (Beograd)
  8. Fed Horses (Logatec/Sveti Peter)
  9. Felon (Zagreb)
  10. Gromofon (Celje)
  11. Hadži prodane duše (Užice)
  12. Ivana Nikodijević & Tri metera strejta (Beograd)
  13. Ivana Rushaidat & Rakete (Zagreb)
  14. Jenki Zu (Brčko)
  15. Jernej Jerry Mažgoon (Maribor)
  16. Jester’s Play (Mostar)
  17. Kora (Beograd)
  18. Navarro (Zagreb)
  19. NE (Rijeka/Split/Zagreb)
  20. Nek’ svira ko ‘oće  (Beograd)
  21. NLV (Pula)
  22. Nord (Rijeka)
  23. OTG & Plastik Zappa (Kiseljak)
  24. Repassage (Split/Imotski)
  25. Rezerve (Tučepi)
  26. Rollin Humes (Sisak/Zagreb)
  27. S.K.A. (Leskovac)
  28. Shejdi Kruu (Sremska Mitrovica)
  29. Statement Of Hate (Banjaluka)
  30. The Backdoor Band (Ohrid)
  31. The Paradox (Tuzla)
  32. Vodovi (Lukavac)
  33. Voodoo Mojo (Banjaluka)
  34. Wolfram (Novi Sad)

Napomena: Imena bendova navedena su abecednim redom, nezavisno o broju bodova koje im je žiri dodijelio.
 
Oni koji su ove godine odlučivali ko će se takmičiti na bini Jelen Demofesta, od čak 461 prijavljenog izvođača, te će takođe ocjenjivati najbolje demo sastave regiona na samom festivalu su:
  • Branka Glavonjić – muzički novinar i urednik emisije “Bunt”
  • Zoran Stajčić – urednik portala za pop kulturu Ravno do dna i izvršni urednik muzičkog portala Rollingstone.hr
  • Zoran Lesendrić – Kiki – muzičar, kompozitor i producent
  • Goran Lisica – Fox - diskograf, izdavač, menadžer, muzički producent i novinar
  • Brankica Janković –  direktorica Jelen Demofesta

Takođe, žiri će dobiti pojačanje za vrijeme festivala, pa će se tokom glasanja na tvrđavi Kastel već navedenim članovima žirija pridružiti i Nikola Pejaković, poznati muzičar, glumac i reditelj, zatim bh. gitarista Muris Varajić, te Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel i Zlatko Nojkov, marketing menadžer Molson Coorsa za  BiH.
Najbolji demo bend osvojiće 5.000 evra, što uključuje nagradu profesionalnog snimanja albuma i produkciju video spota, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrijednosti 3.000 evra, a trećeplasirani takmičar za binsku opremu dobiće 2.000 evra. Tradicionalno će biti uručena i nagrada "Plavi bas", a ovim instrumentom biće nagrađen najbolji basista Jelen Demofesta, a biće uručeno i priznanje najboljem novinaru festivala.
 

Osmi Jelen Demofest donosi i bogat revijalni program, pa će publika nakon nastupa demo sastava slušati koncerte svjetski priznatih i poznatih izvođača. Na bini Jelen Demofesta nastupiće slavni njemački reggae izvođač Gentleman, zatim rock sastav Triggerfinger iz Belgije, kao i američki rockeri Eagles of Death Metal. I ove godine će svirati poznati regionalni bendovi, pa ćemo ove godine sa bine Jelen Demofesta slušati stihove i rifove sastava TBF, Who See, M.O.R.T. i Irie FM. Takođe, ovogodišnji Jelen Demofest se može pohvaliti i sa veoma bogatim pratećim programom, koji će se održavati tokom sva tri dana festivala. 
 

                             Promocije knjiga i dokumentarci posvećeni kultnim ex-YU bendovima

                                                  Bijelo dugme i EKV na Jelen Demofestu 08

Banjalučki Jelen Demofest nikada nije bio samo festival mladih bendova i vrhunske muzike, već i ostalih vidova umjetnosti, pa će tako dnevni program njegovog osmog izdanja biti  ispunjen sadržajima koji se tiču knjige i filma, ali sa muzikom kao osnovnom temom.

Tako će na Jelen Demofestu 08, koji se ove godine održava od 16. do 18. jula, biti upriličene promocije knjiga i projekcije dokumentarnih filmova o Bijelom dugmetu i EKV-u, bendovima koji su, svako na svoj način, činili noseće stubove ex-Yu scene, a čiji uticaj na muzičare nikada nije prestao. 



Promocija knjige "Šta bi dao da si na mom mjestu", biografije Bijelog dugmeta, najpopularnijeg rock benda u istoriji ovog žanra na prostoru bivše Jugoslavije, biće održana 17. jula, drugog dana festivala u 17 časova u banjalučkom Domu omladine. Radi se o kolekciji ekskluzivnih fotografija, autentično opisanih događaja i emotivno oživljenih sjećanja Dušana Vesića, jednog od najvećih regionalnih rock novinara.




Nakon promocije biće održana projekcija dokumentarca "Izgubljeno dugme", koji se bavi jednom od najtragičnijih priča iz slavnih vremena jugoslovenskog rocka, a posvećen je Goranu Ivandiću, nekadašnjem bubnjaru Bijelog dugmeta. Nakon podsjećanja na muzičke uspjehe i instrumentalne bravure, nagrađivani film gledaoce vodi kroz tužnu sagu, započetu Ipetovim hapšenjem, a okončanu njegovom misterioznom smrću u beogradskom hotelu. Režiju potpisuju Renato Tonković, Marijo Vukadin i Robert Bubalo. 










Trećeg dana Jelen Demofesta 08, takođe u 17 časova, biće upriličena promocija knjige "Mesto u mećavi", jedinstvenog štiva, posvećenog jednako jedinstvenom muzičaru - Milanu Mladenoviću, frontmenu kultnog benda EKV. Objavljena još 1998. godine, knjiga Aleksandra Žikića, publiciste, muzičara i teologa, prošle godine doživjela je novo izdanje, te prikupila novi broj pozitivnih kritika i došla do još više čitalaca.

Žikić svoju knjigu opisuje kao "studiju profesionalnog delovanja Milana Mladenovića, koja ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što je Milan hteo da zadrži za sebe".

"Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV-a otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca", kaže Žikić u svojoj knjizi o Milanu Mladenoviću.







Potresna muzička priča benda Ekatarina Velika nastaviće se projekcijom filma "Kao da je  nekad bilo", već spomenutog autora Dušana Vesića. Putovanje od početničkih dana, preko godina na vrhu, pa sve do tragičnih odlazaka članova u legendu završava 2008. godine, kada je snimanje okončano. Iste godine, svijet je napustila i još jedna protagonistkinja filma, velika Sonja Savić, što je tužna igra sudbine koja je dodatno podvukla istorijsku i umjetničku vrijednost ovog video zapisa.



  
Izložba rok fotografija otvara banjalučki festival demo bendova

"Senke zvuka" i "Živa biblioteka" na osmom Jelen Demofestu
Osmi Jelen Demofest će zvanično biti otvoren izložbom fotografija "Senke zvuka" autora Nemanja Đorđevića, 16. jula u 12 časova u galeriji banjalučkog Doma omladine, a ova postavka će ostati otvorena tokom sva tri dana festivala.
"Senke zvuka" su nova kolekcija mističnih koncertnih trenutaka, u kojima lik izvođača ostaje tajna, a kao novi koncept izložbe rok fotografija obuhvata 26 radova.
"Na fotografijama su prikazane siluete poznatih muzičara nastale na koncertima u Srbiji i regionu.  Svaka fotografija je specifična po tome što dočarava atmosferu samog koncerta, gde identitet izvođača ostaje nepoznat. Trudio sam se da izaberem radove koje su karakteristične za određeni bend kako bi posmatrač  probao da prepozna o kome se zapravo radi. Nadam se da sam u tome i uspeo", kaže Đorđević i dodaje da je htio da se malo poigra sa siluetama, pa je identitet i portrete muzičara sakrio u mraku, te na interesantan način prenio svoj doživljaj sa nekog koncerta.
Inače, Đorđević je urednik fotografije na muzičkom portalu Balkanrock.com, saradnik je brojnih medija, te zvanični fotograf različitih muzičkih događaja, a iza sebe ima 12 samostalnih izložbi i epitet jednog od najtalentovanijih balkanskih rock fotografa nove generacije. Rok fotografijom se bavi punih deset godina, a aktivno izlaže radove već pet godina.
Drugog dana festivala u 12.30 časova, a u sklopu dnevnog programa Jelen Demofest 08 biće predstavljen interesantan projekat pod nazivom "Živa biblioteka", koji implementira Helsinški parlament građana Banja Luka u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije "Jednakost za sve".
"Živa bibiloteka" je metod socijalne intervencije za promovisanje poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, te služi borbi protiv diskriminacije.
"Knjige" u "Živoj biblioteci" su, zapravo, prave osobe koji predstavljaju različite grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, a sa kojima posjetioci biblioteke mogu razgovarati, postavljati im pitanja, diskutovati i slično.
Posjetioci će imati priliku da razgovaraju sa 11 osoba od kojih svaka predstavlja jednu knjigu, a bitna karakteristika "Žive biblioteke" jeste to što se ona zasniva na autentičnosti, te je svaka "knjiga" zasnovana na istinitoj priči.
Tako od živog čovjeka posjetioci dobijaju na licu mjesta odgovore koje traže, slušaju njihova iskustva i upoznaju se sa njihovim viđenjima, što je vjerovatno djelotvorniji metod u razbijanju predrasuda od klasičnog čitanja knjiga.
Pored toga, na ovaj način mladi mogu saznati dosta novih stvari o ljudima iz svoje sredine, ali i o sebi samima, a sam metod "Žive biblioteke" je kao takav značajan, jer podstiče i promoviše dijalog i razumijevanje i otvara mnoga važna pitanja o kojima se u našem društvu govori mahom pristrasno, neobjektivno ili senzacionalistički.


Ovo je samo djelić dnevnog programa Jelen Demofesta 08 koji će odvijati u prostorijama Doma omladine, dok će se večernji, odnosno, glavni program održavati na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Generalni sponzor Jelen Demofest je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel. Oficijelni telefon festivala je Huwaei P8, dok je Radio-televizija Republike Srpske generalni medijski pokrovitelj osmog Jelen Demofesta.

Нема коментара:

Постави коментар