петак, 12. јун 2015.

Dani izraelskog filma-Dom omladine: Bez motivacije




Dani izraelskog filma u Domu omladine otvoreni su sjajnom komedijom „Bez motivacije“ (Efes beyahasei enosh). To je pitak ali i  britak, na trenutke mračan, ali istovremeno urnebesano duhovit portret svakodnevnog života u jedinici mladih žena-vojnika u udaljenom uporištu u izraelskoj pustinji. Priča o devojkama  koje sa osamnaest godina odlaze na odsluženje vojnog roka u trajanju od tri godine.

 

Smještene u Kancelariji za ljudske resurse u udaljenoj pustinjskoj bazi, nadmećući se u računarskim igricama odbrojavaju dane kada će se vratiti u svoje svakodnevne živote. Usred učmale i dosadne atmosfere u kojoj svakodnevno provode dane, prepliću se i različite komične i životne situacije - međuljudski odnosi, ljubav, porodica, otadžbina. Dve devojke maštaju; jedna da bude prekomandovana u tel Aviv, a druga da nađe dečka. Koliko su im ciljevi ostvarljivi?


Setih se i svojih vojničkih dana, kada sam se isto tako mlad, našao u jednom sasvim stranom i rigidnom svetu. I kako smo narednika ražalovali, skidajući mu zvezdice sa epoleta, pili borovnica-votku i slušali skopski Disko-selektor, oblačili šarene čarape za izlazak u grad i bežali preko žice. Teško je mladosti nametnuti norme i postaviti okvire. I ne treba, mislim...

https://www.youtube.com/watch?v=oi5iNi88yuQ


Komedija je prikazana pred punom salom, ispred blagajne formirao se, skoro neviđen, zmijoliki red i sve stoga što su ponuđeni dobri filmovi ali i ulaznica po simboličnoj ceni. Dakle, bioskopi kao i pozorišta mogu biti puni, ljudi su željni umetnosti, samo je problem u novcu. A sa simboličnom cenom ulaznice i punom salom ukupni konto je isti kao i sa skupom i par gledalaca. Pa vi vidite šta je bolje.


Dužina trajanja filma:    100 min
Država/Godina: ISR/2014
Žanr:     drama
Glumci: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein, Heli Twito, Meytal Gal
Režiser: Talya Lavie

Нема коментара:

Постави коментар