среда, 17. јун 2015.

IZLOŽBA DANIELE FULGOSI U LEGATU ČOLAKOVIĆ



Muzej savremene umetnosti poziva vas da posetite samostalnu izložbu Daniele Fulgosi “Linije vremena”, koja će biti otvorena u petak, 19. juna u 19 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).  

Izložba obuhvata deset radova realizovanih primenom više tehnika na papiru, odnosno kombinovanjem kolaža, grafike i crteža. Svaki rad se sastoji iz više delova, koji su nastajali tokom poslednje dve decenije. 

Podsticaj za nastanak ovih radova su stanja koja proističu iz svakodnevnih događaja, odnosno akumulacija utisaka proizašlih iz izloženosti velikom broju vizuelnih senzacija. Apliciranjem i kolažiranjem različitih elemenata ne-slikarskog porekla, Daniela Fulgosi gradi predstave kojima implicirа kritički оdnоs prеmа pojedinim aspektima javne sfere. Na taj način, umetnica želi da dovede do dublјеg promišljanja i rаzumеvаnja društvenih fenomena. 

U radovima Samoća, Šapat, Hodočašće, Daniela Fulgosi istražuje upravo ta stanja i osećanja nastala kao rezultat izloženosti svakodnevnim spoljašnjim impulsima i nanosi ih postepeno, deo po deo, simbol po simbol, jedne preko drugih, dok se ljudsko lice predstavljeno u vidu portreta, pojavljuje između tih nanetih slojeva, simbolizujući nešto blisko, odnosno prisno okruženje umetnice. U tim radovima, predstavljeno je “hodočašće” same umetnice, potraga za ličnim putem. U drugim radovima, u kojima preovlađuju pravilne geometrizovane mreže, ispunjene bezbrojnim, gusto isprepletanim detaljima, umetnica gradi mikroprostore koji postaju metafora mehanizama na čijim osnovama jedno društvo funkcioniše.  Postavljanjem u sadejstvo ili sučeljavanjem raznovrsnih znakova proisteklih iz ogromnog registra civilizacije, istorije, istorije umetnosti i kulture, Daniela Fulgosi u ovim radovima razvija specifične sisteme i konstruiše nove simboličke celine.

Daniela Fulgosi (1967) je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1991, gde je završila i postdiplomske studije. Na istom fakultetu predaje kao redovan profesor na predmetu Akt. Član je ULUS-a. Izlagala je na više samostalnih i učestvovala na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Norveška, Japan, Bugarska, Indija, Grčka, Francuska, Tajland, Koreja, Italija, itd). Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su: Plaketa ULUPUDS-a, 1991; Nagrada Oktobarskog salona za grafiku, 1997; Otkupna nagrada Ministarstva kulture RS za grafiku malog formata, 1998, 2003, 2010; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2001; Zlatna igla ULUS-a, 2004; Međunarodno Zlatno pero Beograda, 1992, 2013. 

Više informacija o umetnici http://danielafulgosi.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар