петак, 12. јун 2015.

VOĐENJE KROZ IZLOŽBU “NIŠTA LIČNO”



Sa postavke izložbe Miodraga Krkobabića ”Ništa lično”, Legat Čolaković/ MSU, Foto: Saša Reljić


Muzej savremene umetnosti vas poziva nas vođenje kroz izložbu Miodraga Krkobabića “Ništa lično” u subotu, 23. maja u 13 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

Vođenje kroz izložbu će održati umetnik Miodrag Krkobabić i kustos Muzeja savremene umetnosti, kustos izložbe Zoran Erić.
Izložba ispituje položaj pojedinca u savremenom društvu i procese socijalizacije, individualizacije i (pokušaje) formiranja ličnog identiteta koji nikada nije predodeđen i trajan, već je predmet kontinuiranih promena. Projekat je baziran na istraživanju razlike između ličnog doživljaja i shvatanja identiteta, i identiteta kao pojavnosti za druge tj. kao polaznog uzorka prepoznavanja i identifikacije.

Izložba “Ništa lično” objedinjuje ciklus radova nastalih od 2000. godine, kao što su: Portret nepoznatog čoveka s bradom, Lična ? Karta i Nekrospektiva. Izložba jasno definiše njihove polazne osnove, razvojni put, kao i istorijske i teorijske reference, i uvodi ih u međusobnu interakciju s novim radovima produciranim u skladu s konkretnim uslovima izlagačkog prostora Galerije-legata. Radi se o više ambijentalnih postavki koje se sastoje od foto, audio i video instalacija.

Među novim radovima ističe se projekat pod nazivom In Absentia, u kojem se umetnik bavi pričom o manastiru Dragović podignutom 1395. Posle mnogobrojnih razaranja, manastir je konačno uništen 1959. Poplavljen je veštačkim jezerom akumuliranim za hidrolektranu Peruća. Iako je prvobitna namera bila da se manastir i groblje presele na obližnje brdo, istina je – zajedno s manastirom i grobljem, gde su sahranjeni i umetnikovi preci – isplivala rušenjem brane u događajima tokom raspada SFRJ. Projekat In Absentia inspirisan je prostorom, istorijskim događajima, arhitektonskom formom i ljudima koji su na tom mestu živeli. Rad se bavi sećanjem i načinom na koji narušeni odnos prirode i arhitekture, kao i potonje migracije, utiču na pojedince i formiranje njihovih dvostrukih identiteta.

Izložba je otvorena do 8. juna, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Lokacija Legata Čolaković http://bit.ly/1HaLVFQ

Нема коментара:

Постави коментар