петак, 12. јун 2015.

Da li ste za ples sa bogovima?




Predstava "Ples sa bogovima" (Ples na praznik Lunase) imala je pretpremijeru 20. marta u okviru III Beogradskog irskog festivala (BIF).



Radnja ove tragikomedije dešava se 1936. godine u malom mestu u Irskoj u kojoj su ples i siromaštvo deo nacionalnog folklora. Žene, u nedostatku ljubavi, plešu, on im predstavlja beg u slobodu i blagostanje. Malobrojni muškarci, koji nisu otišli u pečalbu, doživljavaju se kao elementarna nepogoda. I pored jake katoličke vere, ostaci keltskog nasleđa ne izumiru tako lako. A tu je i konzervativna sredina i ekonomska kriza.


Pet neudatih sestara, beg od turobne svakodnevnice traži u plesu. Sećanja su romantična, a nade i želje krajnje neizvesne i na kraju, po pravilu, izneverene. Od muškaraca pojavljuju se brat, preobraćeni i izgubljeni sveštenik-misionar koji se vratio iz Afrike, ljubavnik jedne od sestara i plod te ljubavi, vanbračno dete.

"Umetnost i kultura ne smeju biti zatvorene. Upravo one treba da budu mostovi koji povezuju ljude. Očekujemo da gostujemo u Irskoj i da neke irske predstave vidimo kod nas".



Istakao je direktor BDP-a Slobodan Ćustić na konferenciji za štampu i dodao da je ova koprodukcija sa Kolektiv teatrom, koji deluje u Velikoj Britaniji i Irskoj, tek prva u nizu međunardnih koprodukcija i da su u toku pregovori sa teatrima iz Azerbejdžana i Rusije.



Konzul Irske u Srbiji An Pešić takođe je izrazila zadovoljstvo zbog ove saradnje:

"Fril je naš najbolji dramski pisac, savremeni klasik, puno igran i u svetu, jer imamo veliku dijasporu. Drago nam je da i publika u Beogradu vidi ovaj komad. Reč je o porodičnim odnosima, gubitku posla i drugim temama za koje mislim da postoji sličnost u Srbiji i Irskoj".



Glavno pitanje koje postavlja drama, po rečima samog reditelja je:

„Kada ćemo da živimo bolje?“



 i odmah odgovara:

„i taman kada se ponadamo da je to vreme došlo, baš tada, stvari krenu naopako...“



Dramu napisao Brajan Friel, prevod Aleksandar Dunđerović i Marica Vukomanović.
Reditelj: dr. Aleksandar Dunđerović, osnivač Kolektiv teatra
Glumci:  Aleksandra Anja Alač,  Biljana Zaverla Maletić,  Ivan Tomić, Milica Zarić, Nataša Marković, Savo Radović, Slađana Vlajović

Нема коментара:

Постави коментар