петак, 12. јун 2015.

ИЗЛОЖБА „ЖИВОТ“ АНАМАРИЈЕ ВАРТАБЕДИЈАН У ЈЕРЕВАНУ



За Културник пише: Гордана Крстић-Фај, Јереван

У Јеревану, древној јерменској престоници, је у Центру народног стваралаштва „Ованес Шарамбејан“ у току изложба „Живот“ Анамарије Вартабедијан (Београд 1974), београдске уметнице српско-јерменског порекла. Ова изложба која траје од 18. до 25.  априла, је један у низу бројних догађаја који се како у Јерменији тако и широм света, са посебном пажњом и дубоким емоцијама приређују поводом стогодишњице страдања Јермена на територији некадашњег Османског царства. Европски парламент је 1987. године ову трагедију окарактерисао као геноцид, касније и парламенти једног броја земаља, међу њима Француска, Русија, Грчка, Швајцарска, Канада и друге, док турска страна и данас негира и неприхвата ову квалификацију.

Бројна публика је на отварању изложбе исказала значајно интересовање за стваралаштво Анамарије Вартабедијан, која је у своје дело уткала културно наслеђе и традиције две земље, Србије и Јерменије, као и њихове пределе и људе. Уз претставнике Министарства културе Републике Јерменије и Центра народног стваралаштва „Ованес Шарамбејан“, изложбу је отворио г. Бабкен Симоњан, почасни конзул Републике Србије у Јерменији, који је нарочито заслужан за њену реализацију. Поред Конзуларног одељења Р. Србије у Јеревану и Центра народног свралаштва, ову изложбу је подржало и Министарство културе Републике Јерменије.


Изложба „Живот“ Анамарије Вартабедијан у Јеревану обухвата 43 дела на папиру: портрете, пејсаже и илустрације, настале током претходних десет година и рађене акриликом и оловком, комбинованом техником, пастелом и у теници дигиталног принта. Портрети обухватају светски познате музичаре јерменског порекла, Шер и чланове калифорнијског састава СОАД, затим београдске музичаре, чланове уметницине најуже породице, као и њен аутопортрет. Приказани су претежно пејсажи из Србије, док су илустрације најчешће инспирисане традицијом, културним наслеђем и писмом обе земље.


Након десетак година тежње да се јерменској публици претстави стваралаштво талентоване породице Вартабедијан, Анамарија је управо остварила давнашњу жељу.   Како уметница истиче, посебну част и задовољство јој претставља чињеница да изложбу „Живот“ приређује у оквиру обележавања 100-годишњице геноцида над Јерменима. Изложбом изражава побуну против рата и деструкције, залаже се за мир и толеранцију у свету. Такође, пружа снажну подршку тежњи да се јерменска трагедија у целом свету препозна и окарактерише као геноцид. Велики број Јермена се тада, ношен трагичном судбином, раселио широм света. Ови догађаји су уткани и у судбину породице Вартабедијан. Вахан и Аник, Анамаријини баба и деда по оцу су стигли у Србију и у Младеновцу створили нови дом. Јермени широм света сваког 24. априла обележавају сећање на геноцид извршен над њиховим народом током Првог светског рата.


Анамарија Вартабедијан је дипломирала и магистирала на Факултету ликовних уметности у Београду. Поред ликовног стваралаштва бави се и педагошким радом на Високој школи струковних студија Београдска политехника. Добитник је више награда за мозаик, графички дизајн, илустрацију и фотографију. Члан је УЛУСА, УЛУПУДС-а и организације Суб Рок Арт. До сада је приредила преко тридесет самосталних изложби цртежа, слика, мозаика и фотографија. Учествовала је на преко 80 колективних изложби, од чега 18 пута са својом породицом: родитељима и братом. У Јерменији излаже и борави по први пут.


Изложба „Живот“ Анамарије Вартабедијан ће у Јеревану трајати недељу дана, до 25. априла. Како уметница са посебним задовољством истиче, идуће године ће у Етнографском музеју у Београду претставити 20-ак најновијих, управо изложених радова, насталих током ове и прошле године а инспирисаних јерменском културом, традицијом, архитектонским наслеђем, карактеристичном флором и писмом.
                                                                                             

Нема коментара:

Постави коментар