петак, 8. јул 2022.

Selekcija “Ukrajina u fokusu” na XXIX Festivalu evropskog filma Palić

 

U okviru XXIX. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Ukrajina u fokusu” u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Refleksija” reditelja Valentina Vasjanoviča, “Loši putevi” Natalije Vorožbit, “Nosorog” Olega Sencova, “Stop Zemlia” Katarine Goronstai, “Ruže” Irene Cecenko, i “Ova kiša nikada neće stati” Aline Gorlove. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 17h u bioskopu Eurocinema.

 

Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Ukrajinskim institutom, javnom ustanovom povezanom sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara prilike za Ukrajinu da komunicira i sarađuje sa svetom.

 

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, u osvrtu na ovu selekciju je istakao:

“U poslednjoj deceniji, ukrajinski filmski stvaraoci su razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam. Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet.U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju”.

 


U filmu “Refleksija” ukrajinski hirurg Sergej je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga u zoni sukoba na istoku Ukrajine, i nakon puštanja na slobodu, pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući svoj odnos sa ćerkom I bivšom ženom.

 

Ostvarenje “Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

 

 Film “Nosorog” svoju radnju smešta u industrijski provincijski grad u Ukrajini devedesetih godina prošlog veka, gde srećemo mladića po nadimku „Nosorog“ – agresivnog delinkventa još od detinjstva, a koji sada postaje nasilni kriminalac. Posmatramo njegovo odrastanje, porodicu i ljubavni život.

 

 Film “Stop Zemlia” dobitnik je nagrade Berlinale 2021 Generation - Crystal bear award, a prati kretanje kroz emocionalna previranja, čekanja da život počne dok se družite sa drugovima iz razreda. Ovo je radikalan, autentičan i osetljiv uvid u uznemirujući osećaj mladosti i unutrašnja perspektiva ukrajinske omladine.

 


“Ruže” su tragikomični mjuzikl u kojem učestvuju umetnice grupe Dakh Daughters iz Ukrajine. Ovaj bioskopski kabare prikazuje lepotu i poteškoće u želji da  slede sopstveni put - kao žene, umetnice, građanke zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat.

 

 Dokumentarni film “Ova kiša nikada neće stati” vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira. Film prati dvadesetogodišnjaka Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi održivu budućnost dok su svuda žrtve oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život se nalazi uokviren konstatnom borbom između života i smrti.

 

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

 

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

 

Нема коментара:

Постави коментар