петак, 8. јул 2022.

Koncert vokalne muzike na Kolarcu


 
Koncert vokalne muzike pod nazivom OD MONTEVERDIJA DO VERDIJA biće održan 15. jula u 18 časova u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. 

Na koncertu će nastupiti sopran Sara Vujošević Jovanović i bariton Dmitrij Grinih uz klavirsku pratnju Amira Džakovića.
 

Program obuhvata dela izmedju ostalih Monteverdija, Mocarta, Pučinija, Bizea, Gotovca, Krstića, Štrausa, kao i Verdija.
 
 

Koncert vokalne muzike "Od Monteverdija do Verdija”

Nastupaju:

  • doc. dr Sara Vujošević Jovanović sopran)                                                                               
  •  red. prof.  Dmitrij Grinikh (bariton)                                                                                                  
  • Amir Džaković (klavirska pratnja)

 

  1.  K.Monteverdi – Pur ti miro (Duet Neron&Poppea) iz opere «L'incoronazione di Poppea»
  2.  W.A.Mozart- Non piu andrai (Arie Figaro) «Le nozze di Figaro»
  3. W.A.Mozart- "Cinque... dieci... venti... trenta..."(Duet Susanna& Figaro) iz opere «Le nozze di Figaro»
  4. W.A.Mozart - La ci darem la mano (Duet Zerlina& Don Giovanni) iz opere «Don Giovanni»
  5.  G.Bizet - «Votre toast, je peuxvous le rendre» (Couplets du Toreador) iz opere «Carmen»
  6.  G.Puccini – Quando me'n vo’ soletta (Musetta's Waltz) iz opere «La Bohema»
  7. G. Puccini –«Minnie, dalla mia casa son partito» (Aria di Ranca) iz opere «La fanciulla del west»
  8.  A.Warlamov – Молитва (Я матер божия...)
  9.  S.Moniuszko – Intende voci (duet)
  10. . J.Gotovac - Snaha Andelija  - P. Njegoš
  11.  P. Konjović – Kad se svatovi spremaju na polazak (obrada narodne pjesme iz Boke Kotorske)
  12. 14. Dargomyzhsky – Mолитва (В минуту жизни трудную)
  13. 15. P. Krstić – Nimfa  
  14. J.Strauss – Друзья мои–(arija Orlowskog) iz operete «Die Fledermaus»
  15. G.Puccini - Chi il bel sogno di Doretta (arija Magde) iz opere «La Rondine»
  16.  G.Verdi  -Libiamo – (Duet) iz opere «La Traviata»

 

Ulaz na koncert je slobodan ali je potrebno potvrditi dolazak zbog ograničenog broja mesta na sekretarijat@kolarac.rs ili na 0112635073.
 
 

Sara Vujošević Jovanović je rodjena 1986. godine u Podgorici. Diplomirala je akademsko-opersko pjevanje, u klasi operske primadone Vere Kovač Vitkai, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dvogodišnje magistarske studije iz operskog pjevanja završila je u klasi soliste Baljšoj teatra Dmitrija Trapeznikova, na Državnoj Akademiji Majmonida, u Moskvi. U medjuvremenu je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na smjeru “Marketing i biznis”.  Doktorirala je na odsjeku teorije muzike,kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatorijumu u Rusiji “L.V.Sobinov”.

Tokom četvorogodišnjih osnovnih studija u Novom Sadu, bila je nosilac stipendije Fonda za unapređenje vokalne umjetnosti mladih, primadone Bečke državne opere- Melanije Bugarinović.                                         

 Dobitnica je mnogih međunarodnih priznanja i takmičenja, od kojih su naročito izdvajaju:                                              -Prva nagrada za solistu Međunarodnog festivala “Nacionalna kolekcija”, u organizaciji    Sveruskih filharmonijskih sezona, Sankt Petersburg, decembar 2021.                                                                                                                                                  -Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju “Romantizam, porijeklo i horizonti; sjećanju na Jelenu Gnjesinu”-Moskva, 2016.                                                                                                                                                      -Prva nagrada na renomiranom Međunarodnom takmičenju »Klasična akademija«- Moskva 2016. godina;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     -Prva nagrada na sveruskom muzičkom takmičenju “Alemdar Karamanov”, Kalinjingrad, 2015.;

Nastupala je sa solističkim koncertima i kao dio raznih ansambala na prestižnim festivalima u regionu i inostranstvu, u reprezentativnm halama gradova, poput: Sankt Petersburga, Limassola, Petrozavodska, Moskve, Baškortostana, Cetinja, Minska, Kotora, Novog Sada, Astane, Sofije, Beča, Majkopa (Kavkaz), Kalinjingrada, Saratova, Krakova, Minska, Jakutska, Kijeva, Talina, Londona i mnogih drugih..

Kao solista sarađivala je sa Orkestrom Nacionalne Gvardije Ruske Federacije, sa Orkestrom filharmonije „A.K.Glazunov“, s Orkestrom Zaslužnog kolektiva Rusije, s Orkestrom Nacionalnih instrumenata „Terema“, s orkestrom “Akademija“, sa orkestrom filharmonije iz Sankt Petersburga, kao i sa raznim kamernim orkestrima i ansamblima...                                                                                                                                                   

Nastupa kao predstavnik Crne Gore i predavač/izvođač na temu muzikoloških, etnomuzikoloških predavanja-praktikuma o nacionalnom muzičkom identitetu Crne Gore na mnogobrojnim međunarodnim naučnim konferencijama, njeni autorski naučni članci su publikovani u renomiranim izdanjima VAK Ruske Federacije (Najviše Atestacione Komisije Ruske Federacije), a takođe njena autorska knjiga/monografija na ruskom jeziku „Вооплащение национальной тематики в оперном искусстве Черногории“ (etnomuzikološko/muzikološko istraživanje) izdata je 2017. godine, od strane renomiranog izdavača- Ministarstva kulture Ruske Federacije.

  Idejni je tvorac projekta “Blago Crne Gore”, gdje stalni ansambl inostranih umjetnika prezentuje i izvodi raznolik muzički repertoar, koji se odnosi na kulturnu baštinu Crne Gore.

Od 2017. godine samostalno izvodi nastavu na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, gdje predaje predmete Glas na osnovim i magistarskih studijama.                                                                                                            Od februara 2019. godine zapošljena je Muzičkom centru Crne Gore, gdje radi kao rukovodilac Edukativnog centra pri MCCG.

U maju 2022. godine izabrana je u akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore, za predmete Glas na osnovnim i specijalističkim studijama (studijskog programa Gluma) i za predmet Muzička umjetnost I i II, na osnovnim studijama (studijskog programa Drama i pozorište) na Fakultetu dramskih umjetnosti.

 “Sopran Sara Vujošević Jovanović perfektno interpretira djela kompozitora XX vijeka, uz živopisni vokalni raspon i spektar, kako bi u prisutnoj atonalnosti prenijela punoću lirskog opusa, koja stvara percepciju da glas u njenoj izvedbi postoji isključivo kao besprekorni instrument. U svojoj sveobuhvatnoj umjetničkoj percepciji pokazuje izuzetnu vještinu fleksibilnosti, a u vokalnoj interpretaciji osoben suptilni osjećaj za virtuoznost.”- I.Novičkova- zvanična kritika Prokofjevog muzeja u Moskvi.

 

Dmitry Grinikh (bariton) bio je dugo vremena profesor akademskog- operskog pjevanja na Moskovskom Državnom Univerzitetu. Od 2012. godine je dekan i šef katedre za smjer solo pjevanja na Internacionalnom Slavjanskom institutu u Moskvi. Diplomirao je, a potom i specijalizirao (2001.) na Ruskoj Akademiji Muzike, kasnije nazvanoj Gnjesinih, kada je i ista ušla u zvanični spisak ruskog nacionalnog dobra. Potom je na istoj akademiji završio i umjetničke doktorske studije (2004.)

Bio je stipendista međunarodnog fonda „Nova imena“. Nastupa aktivno po svim značajnim kulturnim centrima Rusije, počevši od: Moskve, Sankt Petersburga, Arhangelsk, Astrahanj, Brjansk, Novgorod, Orel, Tver, Uljanovsk. Nastupa aktivno i van okvira Ruske Federacije, u reprezentativnim halama gradova poput: Beča, Bratislave, Varšave, Vroclava, Krakova, Praga, Bresta, Talina, Rige, Cetinja, Beograda, Minska, Ljvova, Londona, Sofije, Barselone, Tbilisija, Pariza, Druškininkaja, Madrida i td.

Laureat je mnogobrojnih međunarodnih takmičenja, od kojih su jedne od najznačajnijih nagrada:                          -Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Svijet umjetnosti“ Litvanija, 2012.                                                      -Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Primavera classic“ Moskva, 2010.                                                 -Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Januarske večeri u Brestu“ Bjelorusija, 2011.

Nastupao je kao solista sa najznačajnijim orkestrima današnjice, na renomiranim festivalima klasične muzike, poput: „Moskovska jesen“, „Ars musica“, „Universe of Profiev“.

Repertoar kojim vlada je impresivan, od XIV do XXI vijeka. Od 2014. godine je stalni član saveza pedagoga-izvođača Poljske (PSPS). Takođe je redovni član žirija međunarodnih i sveruskih takmičenja već dugi niz godina. Autor je više od 20 naučnih radova (eseja, publikacija, monografija) o problemu vokalne pedagogije. Od 2015. godine nosi prestižnu tutulu Zasluženog umjetnika Ruske Federacije.

„Priroda je bila veoma velikodušna prema ovom operskom pjevaču, kada mu je podarila predivan tembr, impozantan i širok pjevački dijapazon, koji uspješno dopunjava besprekorna intonacija, predivan fizički izgleda, poražavajuća sposobnost i predanost radu nad pjevačkim umijećem. Svaki njegov nastup je jedna vrsta monospektakla- časopis Muzikalna akademija, 2015(4).

Od februara 2022. godine živi u Baru (Crna Gora), odakle aktivno nastupa pretežno u inostranstvu.

 

Amir Džaković je jedan od najreprezntativnijih i perspektivnijih pijanista današnjice. Estetika njegove interpretacije je rezultat kompleksnih kombinacija stila, energije, virtuoziteta, kao i raznih uticaja iz različitih oblasti umjetnosti.

 

Rođen je u Skadru, gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Najznačajni uticaj iz srednjoškolskog perioda ostavila je renomirana profesorica Univerziteta u Tirani Anita Tartari, kod koje je pohađao časove klavira. Amir je završio osnovne studije klavira na Muzičkoj Akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Nakon toga, završava magistarske studije na Lemens Institutu u Luvenu, (Belgija), u klasi poznatog američkog pijaniste Alana Vajsa [Alan Weiss]. Doktorirao je na beogradskom Univerzitetu Umetnosti, u klasi profesora Aleksandra Serdara.

 

Tokom školovanja bio je učesnik nekoliko takmičenja na kojima je ostvario zapažene rezultate od kojih se izdvajaju: Prva nagrada "EPTA" - Tirana, 2002, kao i 2003. godine. Prva nagrada na "International Competition" u Prištini, 2003. Prva nagrada na "Festival mladih Crne Gore" 2004. godine. Takođe je pohađao masterklasove kod priznatih pijanista kao što su: Natalija Trul, Norma Fišer i Frederik Rzevski.

 

Kao gost je učestvovao  na festivalima u Albaniji i inostranstvu, kao što su: "Chopin Festival" Albanija, festival "Ultra Padum" Italija, "Grad Teatar" Crna Gora, festival "Flute Sounds" Kosovo, "Pianodrom Festival" Albanija, "Mladi crnogorski pijanisti" Crna Gora, Internacionalni Muzički Festival "Joy of Music" u Japanu.

 

Nastupao je kao solista sa Albanskim Nacionalnim Radio Simfonijskim Orkestrom, Omladinskim Simfonijskim Orkestrom Albanije i Crne Gore, a nedavno i sa Yanai City High School Youth Orcestra u Japanu.

 

Trenutno je zaposlen kao profesor u Univerzitetu Umetnosti u Tirani.

Нема коментара:

Постави коментар