петак, 8. јул 2022.

REDITELJKA DIJANA MILOŠEVIĆ DOBITNICA SPECIJALNOG PRIZNANJA ŽIRIJA

 

 


 

Evropa Nostra Srbija i Dah Teatar sa ponosom objavljuju da je žiri Evropske nagrade za podizanje svesti o kulturnom nasleđu posvećenoj Heleni Vaz da Silva, saopštio danas da je doneo odluku da se Specijalno priznanje dodeli Dijani Milošević, rediteljki, profesorki i umetnici iz Srbije, koja je osnivač i direktor DAH teatra – Istraživačkog centra za kulturu i društvene promene u Beogradu, u znak priznanja za njenu ključnu ulogu u odbrani evropske kulture i vrednosti.

 

„U samoj osnovi umetničkih i naučnih istraživanja Dijane Milošević uvek je bio značaj kulture kao kontinuuma, sa akcentom na multikulturalnom nasleđu koje je u osnovi naših društava. Dijana Milošević je kroz mnoga svoja dela oživela zaboravljene i neispričane priče koje nas spajaju dok slavimo naše različitosti. Dok preispitujemo svoju percepciju, naše navike i našu prošlost, možemo razumeti sadašnjost, tako da možemo da promenimo budućnost. Između ostalih tema, kroz svoj rad – performanse predavanja, umetničke instalacije i tekstove – istraživala je evropske avangardne pokrete kao što su zenitizam i dadaizam, angažujući smele interpretacije koje daju kompleksnu predstavu ovih umetničkih pokreta, a preko njih i naše sveukupno kulturno nasleđe”, konstatovao je žiri kojim predsedava Marija Kalado, predsednica Centro Nacional de Cultura, sastavljen od nezavisnih stručnjaka iz oblasti kulture, nasleđa i komunikacija iz različitih evropskih zemalja: Francisco Pinto Balsemao (Portugal), predsednik medijske grupe Impresa, Piet Jaspaert (Belgija), potpredsednik Europa Nostra, Joao David Nunes (Portugal), potpredsednik Clube Portugues de Imprensa, Guilherme d'Oliveira Martins (Portugal), upravnik Calouste Gulbenkian fondacije, Irina Subotić (Srbija), predsednica Evropa Nostra Srbija i Marijana Iterdal (Norveška), članica Saveta Europe Nostre.

 

Glavna nagrada za 2022. godinu dodeljena je Oksani Liniv, poznatoj dirigentkinji iz Ukrajine.

 

Oksana Liniv, renomirana je dirigentkinja iz Ukrajine, muzička direktorka Teatro Comunale di Bologna, a takođe je i osnivačica i umetnička direktorka Omladinskog simfonijskog orkestra Ukrajine i LivMozArt, međunarodnog festivala klasične muzike. Nagradom se odaje počast izuzetnoj umetnosti Oksane Liniv da kroz muziku komunicira evropsku kulturu i vrednosti široj javnosti, posebno mlađoj generaciji.

Reagujući na vest, Oksana Liniv je izjavila:

„Tokom strašnog rata u srcu Evrope, kada raste mržnja i gine ogroman broj nevinih žrtava, kultura je postala možda najvažnije sredstvo za lečenje bola i očaja, za stvaranje živih svedočanstava o ovom tragičnom vremenu za buduće generacije, da smognu snagu da povrate mentalnu snagu, da se ujedine i rekonstruišu ono što je uništeno. Velika mi je čast da dobijem Evropsku nagradu Helena Vaz da Silva 2022. Želim da je posvetim svima koji nastavljaju da se bore za kulturne i humanitarne vrednosti tokom rata. Ova nagrada će mi dati snagu da nastavim svoju važnu misiju – da razvijam kulturne veze između Ukrajine, Evrope i sveta, obogaćujući na taj način naše zajedničko kulturno nasleđe”.

 

Reagujući na saopštenje, Dijana Milošević je rekla:

„Osećam veliku čast i duboku zahvalnost žiriju što sam u društvu velikih umetnika i mislilaca našeg vremena. U ovom trenutku, kada se suočavamo sa još jednim besmislenim ratom, ova evropska nagrada i ovo specijalno priznanje donose nadu koja se fokusira na neverovatna ljudska dostignuća koja zrače svetlošću kroz sadašnji trenutak ka budućnosti. Srdačno čestitam dobitnici nagrade Oksani Liniv, dirigenkinji iz Ukrajine“.

 

Evropska nagrada za podizanje javne svesti o kulturnom nasleđu nosi naziv po Heleni Vaz da Silvi (1939-2002), portugalskoj novinarki, književnici, kulturnoj aktivistkinji i političarki, u znak sećanja i priznanja za njen izuzetan doprinos promociji kulturnog nasleđa i evropskih ideala. Ovo visoko evropsko priznanje dodeljuje se jednom godišnje, od 2013. godine, evropskom građaninu ili građanki, čiju su karijeru odlikovale aktivnosti koje šire, brane i promovišu evropsku kulturnu baštinu, posebno kroz književna ili muzička dela, vesti, članke, hronike, fotografije, karikature, dokumentarne priloge, filmove i radio i/ili televizijske programe. Nagrada ima podršku portugalskog ministarstva kulture, fondacije Calouste Gulbenkian i Turismo de Portugal.

 

Prethodni laureati ove nagrade su belgijska koreografkinja savremenog plesa Anne Teresa De Keersmaeker (2021), portugalski pesnik i bibliotekar Vatikanske biblioteke Hoze Tolentino Mendonca (2020), italijanski fizičar Fabiola Đanoti (2019), britanska istoričarka Betani Hjuz (2018), nemački filmski režiser Vim Venders (2017), francuski karikaturista Žan Planture, poznat kao Plantu, i portugalski filozof Eduard Lorensoa (2016), španski muzičar i dirigent Maestro Žordi Sava (2015). ), turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk (2014) i italijanski pisac Klaudio Magris (2013).

 

Ceremonija dodele nagrada održaće se 24. novembra u Fondaciji Calouste Gulbenkian u Lisabonu.

 

Svečanost povodom dobijanja Specijalnog priznanja u organizaciji Evropa Nostra Srbije i Dah Teatra, biće održana u septembru, a o tačnom datumu javnost će biti naknadno obaveštena.

Нема коментара:

Постави коментар