понедељак, 4. јул 2022.

Dodelom nagrada svečano zatvoren IX Bašta Fest


Deveto izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je zatvoreno dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća, projekcijom filma “Posle zime” i koncertom grupe Koikoi.

Prisutnima se obratila Vesna Đurić, predsednica opštine Bajina Bašta, koja je izrazila zadovoljstvo što se Bašta Fest održava već punih devet godina u ovom gradu.

“Opština Bajina Bašta je, podrškom organizaciji kulturne manifestacije Bašta fest, pružila šansu mladim i neafirmisanim umetnicima da svoj talenat i umeće promovišu u našem gradu. Posle dve godine borbe sa Covid-19, socijalne distance i izolacije, postali smo gladni kulture i kulturnih dešavanja. Kao opština smo kroz naš budžet opredelili značajna finansijska sredstva, kako za održavanje ove manifestacije, tako i za rekonstrukciju bioskopa, gde je projektom planirana i izgradnja pozorišne scene, tako da ćemo iduće godine deo ove manifestacije moći da održimo i na novoj sceni”, istakla je Vesna Đurić i iskoristila priliku da se zahvali Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na pokroviteljstvu i podršci od samog početka, te opredeljenim sredstvima u iznosu od 1.25 miliona dinara.


Nagradu “Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje "Severni pol" rediteljke Marije Apčevske (Severna Makedonija, Srbija). U svom obrazloženju žiri je istakao da je ovo “iznimno uverljiv generacijski film koji odvažno i na svim nivoima korespondira sa publikom”. Nagrada “Zlatna interpretacija za najbolju žensku ulogu dodeljenja je glumici Katrin Grožan za ulogu Adel u filmu "Atomska porodica" rediteljke Fostin Krespi iz Belgije, a za najbolju mušku ulogu glumcu Luki Mineliju za ulogu u istom filmu, “za snažnu, emotivnu, ali nadasve suptilnu igru glumaca”. Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu filma "Krotki" reditelja Jovana Dimoskog (Srbija).

Glavni žiri festivala činili su Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Dušan Kasalica je o ovogodišnjoj selekciji filmova u takmičarskom programu rekao: 

 

“Specifičnost Bašta Festa je što u selekciji ima isključivo kratke igrane filmove. Mislim da je Maja Šuša napravila dobru mjeru onoga što bi mogli nazvati klasičan pristup u naraciji i formi, i na drugoj strani imamo filmove i autore koji žele eksperimentisati sa filmskim jezikom. Poseban utisak cijele selekcije mi je što se radi o filmovima mladih reditelja i rediteljki koje dolaze iz po svemu različitih zemalja, i koji nam nude svež pogled na probleme s kojima se suočavamo danas”.

  

Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Ivan Idžojtić za fotografiju u filmu “Naš prvi pokušaj”, rediteljke i scenaristkinje Sare Grgurić. O nagradi je odlučivala Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije, koja je u svom obrazloženju istakla: 

“Jako sam ponosna na jačinu selekcije i generacije snimateljki i snimatelja koje dolaze. Bilo je filmova koji su snimljeni odlično, precizno, odmereno i savršeno za priču. Međutim, u skladu sa ovim festivalom, ja sam se odlučila za jedan hrabriji, savremen, a izuzetno kinestetičan pristup vizuelnog pripovedanja”.

Žiri mladih u sastavu Danijel Ristivojević, Ivana Leontijević, Nikola Ćosić, Dragana Stanojković i Luka Jakić dodelio je svoju nagradu filmu "Krotki" reditelja Jovana Dimoskog.

Deveti Bašta Fest zatvoren je projekcijom filma „Posle zime“ Ivana Bakrača u Open air parku „Borići“, nakon dodele nagrada. Festival time nastavlja staru tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

Na zatvaranju je, po završetku projekcije, nastupio popularni beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež.

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja. Publika je imala priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugalije, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg se okupljaju mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Bašta Pitch žiri u sastavu: reditelj Raško Miljković, producent Milan Stojanović, Maja Šuša (Bašta Fest), Anja Sekulić (Seanema Film Festival), Lidija Mojsovska (Drim Short Film Festival), dodelio je nagradu za projekat „Avgust“, reditelja Nikole Stojanovića i producentkinje Andrijane Manojlović.

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu “Baš ta čast” Dnevnom boravku "San" iz Bajine Bašte za decu, omladinu i odrasle osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, zbog hrabrosti i istrajnosti da se dugogodišnja ideja pretvori u realnost, zbog nesebičnog i požrtvovanog rada i doprinosa celokupnom društvu.

 

Foto: Milena Arsenić, Ljubiša Joković


 

Нема коментара:

Постави коментар