уторак, 9. јун 2015.

Ima li prijateljstva posle izdaje?



Po tekstu Harolda Pintera i u režiji Gorana Šušljika na sceni Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta igra se komad „Izdaja“ (Betrayal). Napisan je davne 1978. godine. Koliko je aktuelan danas? Pa ljudska priroda se ipak ne menja tako brzo. Ako se uopšte menja. Izdaja je, uz prijateljstvo i ljubav, večna, kao prokletsvo ili blagoslov prati čovečanstvo. Šta znači varati nekoga i da li posle izdaje prijateljstvo i ljubav prestaju?  Jedna pomalo idealistička izjava tvrdi da onaj koji vara, može samo sebe da zavarava. Ili se to na kraju ispostavi kao ključna istina?

Na sceni tri glumca: Nataša Tapušković, Gordan Kičić i Nebojša Dugalić. Supruga i ljubavnica i dva najbolja drugara. Trougao strasti. E sad, pojavljuje se tu i neki italijanski kelner, koji se nešto tu glupira, a ne kapiram u čemu mu je misija, osim da u ovu melodramu unese elemente jeftine komike.

Glumačka ekipa je uigrana i usklađena, uronjena u svoje role. Upravo su onakvi kakvi smo očekivali da budu. Nebojša Dugalić, na prvi pogled letargičan i izmučeni muž, Robert, smireno i popustljivo oprašta supruzi i njenom ljubavniku, a svom najboljem drugu, preljubu. Kičić u svom prepoznatljivom fazonu, Nataša zavodljiva i na trenutke setna. Ljubavnici su „potrošili“ svoju ljubav i povremene iskrice, samo su tu da potcrtaju ispraznost emocija ovog ljubavnog trougla. Idemo dalje...

Cela predstava podeljena je na sekvence, nakon koga, neki vredni ljudi, u mraku, transformišu scenu. Pravo vreme da se neko nakašlje, zašušti omotom od bombone, prokomentariše scenu sa osobom sa kojoj je došao-la na predstavu.
 
Pisac, glumac, pesnik, nobelovac (2005.) i politički aktivista Harold Pinter (1930-2008), napisao je 27 pozorišnih komada i 21 filmski scenario.


Posle izvođenja predstave Nebojši Dugaliću uručenaje  nagrada “Miloš Žutić” za 2014. godinu koju mu je dodelilo Udruženje dramskih umetnika Srbije. Nebojša se zahvalio dvojici kolega koji su odbili ulogu u "Izdaji", te je dobio nadimak "trećepozivac, ali i šansu da u ovoj predstavi zablista. što nije propustio.


 Uloge:                   Ema Nataša Tapušković
                               Džeri Gordan Kičić
                               Robert Nebojša Dugalić
                               Konobar Slobodan Tešić
Prevod: Vesna Radovanović,    
Scenografija: Gorčin Stojanović,             
Kostimografija: Lana Cvijanović,
Izbor muzike i aranžman: Irena Dečermić,
Dizajn zvuka: Dobrivoje Milijanović,
Dizajn svetla: Svetislav Calić.

Нема коментара:

Постави коментар