четвртак, 25. јун 2015.

44 СОФОФЕСТ


Фестивал националног филма СОФЕСТ ће се ове године одржати од 7. до 11. јула у Центру за културу Сопот. Фестивал постоји већ 44 године и увек је имао своје место на мапи домаћих културних манифестација. Од ове године, СОФЕСТ бележи заокрет ка новој, врло специфичној и модерној програмској концепцији.

На овом СОФЕСТ-у, у први план стављамо оне филмске професије које су изузетно битне, али су обично у сенци. Од овог издања, биће то фестивал филмских професија на коме ће стручни жири додељивати плакете „Сунце Софест-а“ и новчане награде за КАМЕРУ, МОНТАЖУ, СЦЕНОГРАФИЈУ, КОСТИМ и МУЗИКУ. Сваке године ће фокус бити на по једној професији, а ове је на професији композитора филмске музике.  Износ награде за најбољу филмску музику ће ове године бити дупло већи од осталих категорија.

Баланс са интересовањима шире јавности, у којој је овај фестивал увек имао велику подршку, постиже се наградама Жирија публике. Награду Жирија публике за најбољи филм чине Статуета слободе и новчана награда за најбољи филм (чији редитељ и сценариста добијају и дипломе), као и награде Жирија публике за најбољу глумицу и глумца који добијају Статуете слободе.


Фестивал ће отворити наш најпознатији композитор филмске музике - Зоран Симјановић, који ће током Фестивала одржати и мастер клас.

 

Ове године пратећи програм Фестивала посвећен је композитору Душану Радићу, који је дао велики допринос на пољу филмске музике. Пројекцијoм филма The long ships  за који је компоновао музику, као и изложбом плаката, докумената и фотографија са снимања, приредићемо омаж овом великом композитору.

Битно је истаћи и да ће ове године, захваљујући интересовању стручне јавности за нову програмску концепцију, на Фестивалу бити приказано 19 филмова произведених у току претходне године, што је скоро три пута већи број филмова у односу на претходну годину, а представља готово стопроцентан одзив.

Филмови који ће се такмичити на Фестивалу: Бранио сам младу Босну, Црвени макови, Енклава, Мали Будо, Офф, Исцељење, Ничије дете, Споменик Мајклу Џексону, Једнаки, Пети лептир, За краља  и отаџбину, Варвари, Петља, Жигосана, Океан, Унутра, Травелатор, Психо сеанса, Отворени кавез.


Свечано отварање ће чинити већ традиционални дефиле аутора, глумаца и филмских радника, као и спектакуларни ватромет. Ове године, за музички програм Свечаног отварања је задужен бенд редитеља Милутина Петровића The Loop, састављен од осам музичара и филмаџија окупљених око гаражног филма. The Loop свира фанк 70-их, а извешће и потпури хит рокенрол песама из домаћих филмова.

Жири ће радити у саставу:Милош Пушић - редитељ, Ђорђе Марковић - монтажер, Јелена Ђорђевић – костимограф.


Као и прошлих година, најмлађи ће у јутарњим терминима имати прилику да виде најактуелнија светска анимирана остварења: Звончица и чудовиште из недођије, Сунђер Боб Коцкалоне - сунђер на сувом и  У мојој глави.


Нема коментара:

Постави коментар