петак, 12. јун 2015.

Zombie in Love



Sve počinje kao pozorišna predstava, na sceni bez scenografije, jedna glumica pleše. A onda, da upotrebim onu idiotsku kvazinovinarsku navlakušu, onda se dogodilo ono što će vas potpuno šokirati! Nešto što ni u snovima niste mogli da očekujete!

„Povratak Zombija“, je treća epizoda u serijalu umetničke ekspresije koji se kao predmetom opservacije bavi figurom zombija kao opštom metaforom našeg savremenog bivstvovanja. Predstava ima isto ime kao i popularna kompjuterska igrica u kojoj gladni i ružni zombiji napadaju grad, a onaj s druge strane tastature s više vrsta oružja treba da ih istrebi, pre nego što mu oni utrče u skrovište. Predstavu karakteriše snažna interakcija sa publikom, koja je na trenutke prijatna, a na trenutke i ne baš...


Kroz ovaj projekat, procesom stalnih promena simboličkog okvira, zombi figura je instrumentalizovana ne bi li ukazala na fragilan odnos između realnosti i fikcije i time na mehanizme koji determiniše naša realnost. Taman se ponadate da ste nešto shvatili, kad vas brutalno prekinu i raspršte sve vaše snove! Otuđenost, odsustvo svake empatije, eksploatacija i novac kao pijedestral svih ovozemaljskih vrednosti!

Preživljavanje je ključna reč koju treba upamtiti. Jer, čovek je čoveku zombi. Znanje je sastavni deo borbe za preživljavanje; ostalo mora poteći od nas samih. Od nas zavisi da li ćemo skončati u pasivnom prihvatanju ili ustati i viknuti:

“Ja neću da budem žrtva! Ja ću preživeti.” 



Nema razloga za strah. Ljubav je tamo gde je najmanje očekujete.

Izbor je samo vaš! I dok tako udobno sedite, s užasom i jezom shvatite da do vas sedi zombi sam!

  • Stoga – pokrijte prozore, zabarikadirajte vrata, spremite zalihe vode i hrane, radio, bateriju, alat, prvu pomoć, odeću, posteljinu, mapu, važne dokumente, keš i ostale potrepštine koje vam mogu trebati prvih par dana dok ne pronađete skrovište.
  • Ispitujete visine pozornice u potpunom mraku, nikad osveštane evangelističke crkve, u samom srcu Dorćola, napregnute osluškujete zvuke u tami, dok vam se neprimentno približava poveća grupa zombija...

  • Pošto ste napravili svoj komplet za prvu pomoć, organizujte se u grupe i napravite plan za slučaj napada.
  • Prepoznajte vrste opasnosti koje su moguće u vašem području.
  • Napravite popis lokalnih kontakata kao što su policija, vatrogasci i lokalni interventni tim. Pažljivo isplanirajte put evakuacije.
  • Planirajte kuda ćete otići – i to u više pravaca.


Tako ste uvek u prednosti i, u tom slučaju, oni nemaju nikakve šanse!

„Bang bang, he shot me down
Bang bang, I hit the ground
Bang bang, that awful sound
Bang bang, my baby shot me down“


Nažalost, propustio sam predhodne dve epizode, a već se radujem sledećoj...

Ovo je predstava koju ćete voleti, ali koju nećete moći nagraditi aplauzom. Niti će vam se glumci pokloniti. Takvi su ti, zombiji...




Autorka: Dragana Bulut radi u polju savremenog plesa i koreografije. Trenutno živi u Berlinu, gde je diplomirala na master studijama odseka Solo/Dance/Authorship, u Centru za ples (HZT) na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Razvija svoje koreografije od 2006, koje je predstavila u različitim nacionalnim i međunarodnim kontekstima (Tanzquartier u Beču, InTranzit festival u Berlinu, Euro-scene u Lajpcigu, iDANS festival u Istanbulu, Fabrik u Potsdamu, Kondenz Festivalu u Beogradu, NY Danspace projekat, festivalu Explore Dance u Bukureštu, Balkan Dance Platform). Članica je Stanice Servisa za savremeni ples.
Umetničke saradnice: Sara Tošić, Ljiljana Tasić, Ana Monteiro
Dramaturškinja: Ana Vujanović
Fotografija: Pernille Smith-Sivertsen
Producentkinja: Ksenija Đurović
Produkcija: Stanica Servis za savremeni ples, [DNA] Departures and Arrivals, Stipendija berlinskog senata, Bitef teatar, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i workspacebrussels

Нема коментара:

Постави коментар