среда, 24. јун 2015.

Marksov drugi dolazak



  
 Marks u Sohou

Karl Hajnrih Marks (Trir, 5. maj 1818 — London, 14. mart 1883) je nemački politički filozof, ekonomista, istoričar, sociolog, najveći kritičar kapitalizma i tvorac socijalističke dogme. Marksova porodica je iz judeizma prešla u hrišćanstvo i preuzela germanizovano prezime. U Parizu upoznaje Fridriha Engelsa s kojem će udariti temelje teoriskog socijalizma. Ceo život proveo se seleći se od Pariza do Londona., u velikoj materijalnoj oskudici.  Mnogi misle da je pogrešno shvaćen i da su se oni koji sprovodili njegove ideje u praksu malo zaneli


Marks je za komuniste ono što je za hrišćane Isus. A komunistička Biblija je njihov Manifest. Marksa  je na scenu  izveo 1999. godine, američki istoričar, profesor i mirovni aktivista Hauard Zin pišući monodramu Marks u Sohou. Marks vaskrsava i publika ga vidi  kao nezaposlenog, progonjenog, velikog fana Pariske komune, porodičnog čoveka koji se zalagao za jedan pravedniji i bolji svet.


Vladica Milosavljević sa ogromnom energijom, harizmom, izvrsnom glumačkom tehnikom, zanosom uverenja, snagom emocija i srgumetima potpuno dominira scenom na petom spratu JDP-a. Iza nje se vide beogradske ulice osvetljene uličnim osvetljenjem. Ona bulvalno štarta scenom, čita, polemiše, prerušava se u samog Marksa, ali i njegovu ženu i ćerku, u ljutog anarhistu Bakunjina, čoveka službenika. Sve liči na čitačku probu, a režiser Vlatko Ilić je iz prvog reda usmerava i koriguje.


Jedna sjajna predstava koja pozorištu služi na čast. Ni jednog trenutka, ni na koji način ne podilazi publici, ali sasvim uspešno sa njom komunicira. 


 Uloga:    Karl Marks - Vladica Milosavljević
Tekst: Hauard Zin
Prevod: Nataša Milović i Jadranka Gojković,
Režija: Vlatko Ilić
Scenografija: Vojislav Klačar.
Nezavisna produkcija Scena Carina

Нема коментара:

Постави коментар