четвртак, 26. октобар 2017.

Ревија Италијанске федерације кино клубова у Кинотеци

У Свечаној сали Југословенске кинотеке 25. октобра почео је Фестивал италијанског филма – ревија савремене продукције коју у Београду већ 16. пут организује Италијанска федерација кино клубова.
Уочи пројекције дугометражног документарног филма Човек који није променио историју (2016), у режији Енрика Кариа, публику су поздравили координаторка програма Кинотеке Ксенија Зеленовић и Паоло Минуто из Италијанске федерације кино-клубова.

Ксенија Зеленовић је истакла да је италијански филм често на репертоару Кинотеке и подсетила да је прошлог месеца у оквиру Италијанског фестивала филма и моде приказано чак 20-ак остварења новије и старије продукције те значајне европске кинематографије.


Наредних дана моћи ћете да видите још пет савремених филмова различитих жанрова и редитеља, који су освојили награде на фестивалима у Италији и свету, рекла је она, најављујући и једну специјалну пројекцију. Наиме, у програм је уврштен Посебан дан, класик из 1977. годне који је режирао славни Еторе Скола, са Софијом Лорен и Марчелом Мастројанијем у главним улогама, а који је тематски у вези са документарцем Енрика Кариа.

Паоло Минуто је нагласио да је Италијанска федерација кино клубова у организовању ревије, као и претходних година, имала помоћ Универзитета за странце у Ређо Калабрији, који похађају и многи студенти из Србије, те изразио уверење да су неки од њих сада публика овог фестивала.

Описујући селекцију Минуто је изјавио да је документарни филм све популарнији у Италији, јер је реч о остварењима која настоје да отворе дијалог.

"Зато смо за отварање програма одабрали Човека који није променио историју. То је веома интересантан документарац, који поштује историјску грађу, али јој прилази на ироничан начин и потпуно увлачи гледаоце у причу као да је реч о узбудљивом играном филму", оценио је он.

Минуто је за наредне вечери, до 29. октобра, најавио четири играна филма из 2016. године, истичући да селекција обухвата комедију, мелодраму, романсу…
 

Нема коментара:

Постави коментар