субота, 21. октобар 2017.

Putovanje kroz istoriju klasičnog evropskog mačevanja


Povodom Sajma knjiga u Beogradu Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja dve knjige u evropskom mačevanju, Enciklopediju klasičnog mačevanja i Rečnik klasičnog mačevanja autora Aleksandra Stankovića, učitelja mačevanja. Predstavljanje knjiga održaće se u utorak 24. oktobra u 19.00 u salonu Instituta.

Enciklopedija klasičnog mačevanja na preko 1650 strana i 6300 ilustracija daje jedinstven prikaz temeljnih elemenata kompletne tehnike klasičnog evropskog bojevog mačevanja skoro svim vrstama mačevalačkog oružja. U knjizi su i po prvi put u mačevalačkoj literaturi opšte izloženi principi i pratikum jednog novog, trećeg, mačevanja kome namena nije ubijanje (borilačka veština) ni nadmetanje (borilački sport) već nekompetitivna borilačka umetnost nasuprot svakoj kompetitivnoj (varvarskoj) upotrebi mačevalačke veštine.

Rečnik evropskog borbenog mačevanja nudi ključ za čitanje enciklopedije i na jasan i detaljan način objašnjava osnovne koncepte ove umetnosti.

Aleksandar Stanković je učitelj klasičnog, sportskog i scenskog mačevanja iz Beograda. Mačevalačku karijeru je započeo pre 36 godina u Mačevalačkom klubu "Crvena Zvezda". Veštinu sportskog mačevanja je prvo učio kod Aleksandra Markovića a zatim kod Mareka Polanskog. Asistirajući Čajkovskom i Vojćehovskom u trenerskom radu u mačevalačkom klubu „Crvena zvezda“, 1983. stiče zvanje instruktora sportskog mačevanja, 1996. dobija zvanje učitelja mačevanja, a 1998. u Atini zvanje profesora sportskog, scenskog i borbenog (klasičnog) mačevanja. Stanković je bivši dvostruki državni prvak i reprezentativac SFRJ, dvostruki finalista sa bronzanom medaljom na Balkanskom šampionatu, 16. na prvestvu sveta u Lozani itd. Godine 1997. osnovao je školu mačevanja “Sveti Đorđe”, tada jedne od pet škola klasičnog mačevanja u celoj Evropi koja će vremenom prerasti u najveću i najstariju školu nesportskog mačevanja u Jugoistočnoj Evropi. Nakon 63 godine pauze obnavlja nastavu mačevanja na Vojnoj akademiji u Beogradu. U periodu od 2003. do 2009. godine drži časove scenskog mačevanja na Akademiji umetnosti “BK”, u školama mačevanja u Dubrovniku i Mostaru. Od 2001. do 2008. radio je kao reditelj scenskih borbi na 11 pozorišnih i filmskih projekata u zemlji i inostranstvu. Izdao je desetak kljiga iz oblasti mačevanja od kojih su najpoznatije one koje se bave istorijom mačevanja u Srbiji: “Viteško, dvorsko i građansko mačevanje u Srbiji od Despota Stefana do II svetskog rata” i “Vojno mačevanje u Srbiji 1804 – 2014”.

Informacije

Datum: uto 24 okt 2017
Vreme: u 19:00
Organizuje : IIC Belgrado

Нема коментара:

Постави коментар