понедељак, 16. октобар 2017.

IZDAVAŠTVO, POPULIZAM I KULTURNA POLITIKA

 
KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Utorak, 17. oktobar u 19.00

Tribina:

IZDAVAŠTVO, POPULIZAM I KULTURNA POLITIKA


Učesnici:

dr Milena Dragićević Šešić, direktor UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, profesor Fakulteta dramskih umetnosti
Zoran Hamović, osnivač i direktor izdavačke kuće CLIO, Beograd
dr Zoran Paunović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prevodilac
mr Muharem Bazdulj, književnik, prevodilac i novinar
Gojko Božović, osnivač i direktor izdavačke kuće Arhipelag, pesnik i književni kritičar

Moderator: Olivera Stošić Rakić, urednica u Kulturnom centru Beograda
 
Šta znači populizam u kulturnom diskursu danas? Postoji li kritika populizma izvan binarne logike populistički-elitistički? Kakvo je mesto knjige i izdavaštva u kontekstu kulturne politike u Srbiji? Koje su uloge i odnosi moći u "utakmici" različitih aktera – izdavačkih kuća, autora, pisaca, prevodioca...? Kolika je moć knjige u pokretanju javnog interesa i demokratske debate? Gde su knjižare i biblioteke na geokulturnoj mapi Srbije? 
 
Na koji način republički otkup knjiga utiče na poslovanje biblioteka i kako se otkupom oblikuju kulturne potrebe publike? U kojoj meri i u kom pravcu Beogradski sajam knjiga usmerava godišnju produkciju knjiga? 
 
Kakve su perspektive izdavaštva u Srbiji u odnosu na globalni trend digitalnog izdavaštva i novih tehnologija? Koje su granice borbe za promociju i prodaju izdanja u ambijentu hiperprodukcije – izdavača i naslova? Gde je čitalac danas spram dominantne krilatice Ako je popularno - onda mora da je dobro!? Koje mere za poboljšanje statusa profilisanog izdavaštva u Srbiji predlažu sami izdavači i drugi akteru u ovom polju?

Tribina se organizuje u okviru projekta Populizam i mediji: jačanje participativnih praksi i javnog dijaloga Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Više o projektu  www.populismconference.com

Нема коментара:

Постави коментар