понедељак, 8. април 2019.

HODANJE PO MESEČINI/WALKING UNDER THE MOONLIGHT

 
Grupa studenata sa slikarskog odseka, master akademskih studija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u sastavu Milica Popović, Una Knežević, Marina Mišković, Aleksandar Rakezić, Dunja Ožegović i Miodrag Ristić, okupili su se oko novog zajedničkog projekta pod nazivom Hodanje po mesečini.
 
Inspirisani vrlo modernom i nedovoljno iskorišćenom građevinom - Skandinavskim paviljonom, studenti su odlučili da osmisle projekat Hodanje po mesečini kojim će se taj objekat privremeno aktivirati. Projekat podrazumeva izložbu radova nabrojenih studenata. Radovi su zamišljeni kao site-specific intervencije kojima je cilj da na jedan inovativan način uspostave interakciju sa publikom. Radovi obuhvataju (adaptaciju slike, crteža i skulpture kroz) video projekcije, digitalne grafike, instalacije i poetične tekstove. Svaki od autora je u okviru ovog projekta pokušao da kroz istraživanje izađe iz zone komfora i oproba se u drugačijim medijima, a da zadrži specifičnu umetničku poetiku. Izlagači su se usmeravali međusobno razgovorom i konstruktivnim kritikama što je dodatno ojačalo strukturu čitavog projekta Hodanje po mesečini. 
 
Izložba će se za publiku otvarati u 20h, tri ponedeljka zaredom:
 
08.04.2019 - 15.04.2019 - 22.04.2019
 
Adresa: Mila Milunovića 1, Dvorište Fakulteta likovnih umetnosti, Topčider
 
Izložba je planirana da traje dve sedmice u periodu mart-april 2019. godine. S obzirom da je Skandinavski paviljon objekat koji je deo kompleksa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, da se nalazi u blizini jedne od tri glavne zgrade Fakulteta, da se nalazi na nepoznatoj lokaciji široj javnosti, projekat je osmišljen kao događaj gde je akcenat stavljen na svečano otvaranje i zatvaranje izložbe. Pored ovih centralnih termina, planirana su još dva termina koja bi bila rezervisana za stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa kolegama sa Arhitektonskog fakulteta i Filozofskog fakulteta, smer Istorija umetnosti. 
 
Tokom trajanja izložbe, paviljon će iz praktičnih razloga biti otključan samo u dogovorena tri termina a autori izložbe će biti zaduženi za dežurstvo na ovoj izložbi. Na taj način neće biti ometano funkcionisanje dnevnih obaveza na Fakultetu. Zahvaljujući staklenim zidovima, postavka će biti većim delom vidljiva i kada paviljon bude zaključan. Publika će o svemu biti informisana putem društvenih mreža. 
 
Grupa studenata će se o samoj postavci konsultovati sa mentorima (Mileta Prodanović i Dobrica Bisenić) i sa drugim profesorima oko tehničke izvedbe radova.
 
O paviljonu: ,, BINA KABINA – Knock on Wood je međunarodni projekat posvećen održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, u kome su učestvovali arhitekti iz Norveške, Finske, Danske i Srbije. Skandinavski paviljon, čija izgradnja je završena 20. novembra 2014. godine, proizvod je nekoliko studentskih radionica. Paviljon će se koristiti kao prostor za održavanje studentskih radionica, izlagački prostor i sala za predavanja. Biće na raspolaganju studentima arhitekture i umetnosti, a programi koji se budu odvijali u njemu biće multidisciplinarni. Paviljon je izgrađen u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, ulica Mila Milunovića 1...ˮ
 
Studenti master studija slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti

Нема коментара:

Постави коментар