четвртак, 18. април 2019.

Mala galerija ULUPUDS-Unutrašnja arhitektura drugih mesta




Pilastro studio predstavlja angažovanu i uspešnu praksu tima dizajnera enterijera i nameštaja u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, na čijem čelu se nalazi projektantski duo Natalija Jovanović i Predrag Maksić (od 2009. godine). Izložbu, koja će trajati do 6. maja 2019. godine, otvoriće dr.Jelena Ivanović-Vojvodić dipl arh.

 Arhitektonska izložba Unutrašnja arhitektura drugih mesta potencira sofisticiran pristup u dizajniranju savremenih arhitektonskih koncepcija, iznoseći u prvi plan kvalitet odnosa između korisnika i prostora kroz različite formate - grafičke priloge i video prezentacije


Autorski pristup prikazan izložbom je zasnovan na utemeljenom konceptu, razumevanju prostornih relacija - poštovanjem plana i razmere prostora, dizajnu nameštaja, svetla i boja, održivosti i energetskoj efikasnosti materijala, a sve u cilju pospešivanja interaktivne komunikacije čoveka i neposrednog okruženja. Adekvatan odabir materijala, njihove završne obrade ukomponovane sa tehničko-tehnološkim rešenjima, dodatno doprinose kvalitetu arhitekture unutrašnjeg prostora. 




Delovanje arhitekata unutrašnje arhitekture vezuje se u široj javnosti najčešće za rešenja koja se odnose na stambene prostore, dok je delokrug njihovog rada u stvarnosti daleko širi. U današnjem trenutku vreme koje ljudi provode u prostorima koji se u teoriji označavaju kao “prva mesta”, odnosno kućama i stanovima smanjuje se, i ustupa “dugim i trećim” mestima, odnosno radnim prostorima i prostorima u kojima se provodi slobodno vreme.



Linija koja u dizajnerskom smislu ove prostore odvaja postaje sve tanja i fleksibilnija, i poslovni prostori dobijaju humaniji karakter, a druženje i okupljanje seli se van kuća u ugostiteljske objekte. Primenom metoda jednostavnosti i funkcionalnosti u procesima projektovanja autorski tim stvara nove modele upotrebe prostora koji na adekvatan način prate prostorne, socijalne i životne promene.





Cilj izložbe je skretanje pažnje javnosti na značaj estetizacije drugih i trećih mesta, i kroz refleksiju radnih, zdravstvenih, edukativnih i ugostiteljskih prostora realizovanih u proteklih pet godina ovog autorskog tima.



Profesionalnim angažmanima na transdisciplinarnim projektima ovaj autorskim tim pruža nove pristupe u rešavanju prostora: od početne ideje, preko razvoja projektne dokumentacije, pa sve do realizacije enterijerskih ostvarenja savremenog izraza i dizajna.



Posebno mesto zauzimaju aktivnosti autora u procesu razumevanja arhitekture unutrašnjeg prostora budućnosti kao svojevrsnom osvrtu na kontekst u različitim aspektima i analizama aktuelnih tema i iskustava u arhitekturi. Ponuđeni odgovori obeleženi su istraživačkim pristupom i nude savremena rešenja, u skladu sa odabranim prostornim kontekstom u kojem nastaju.  





Autore izložbe i kreativni tim Pilastro studija čine:



Natalija Jovanović - Školovala se na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Istituto Europeo di Design, Italija, kao i na Fakultetu za umetnost i dizajn, gde stiče zvanje Master primenjeni umetnik, oblast Dizajn enterijera. Kao projektant u Studiju Pilasto izvela je veliki broj projekata u zemlji i inostranstvu. Izlagala je na 25.Salonu arhitekture, u sekciji enterijer, kao i na izložbi Salon u Oktobru. Učestvovala je na BINI 2016. i 2017. godine, kao autor radionica za decu, i 2018. u programskom timu. Asistent je na evropskom projektu Gradovi deljenja: Kreativni podsticaj. Član ULUPUDS.



Predrag Maksić - Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Unutrašnja arhitektura, završio master studije na Washington State University, program Master in Interior Design i doktorirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde je stekao diplomu Doktora nauka iz oblasti Teorija umetnosti i medija. U okviru Studija Pilastro radio je na brojnim projektima u polju dizajna enterijera i grafičkog dizajna u Srbiji i inostranstvu. Profesor je teorije forme na Beogradskoj politehnici. Autor je većeg broja naučnih radova. Član ULUPUDS.








Radovi prikazani na izložbi:   




1. M&B TRANS UPRAVNA ZGRADA (2018.)



2. SKINMEDIC CLINIC (2019.)



3. SKINMEDIC CLINIC (2016.)



4. “F” FOOD&VINE, GETEBURG (2018.)



5. KVART COCTAIL BAR (2019.)



6. BALORO POSLASTIČARNICA (2017.)



7. APARTMANI VELIKA SKADARLIJA (2019.)

Нема коментара:

Постави коментар