уторак, 2. април 2019.

SEĆANJE NA BOL – MARGERIT DIRA U BIOSKOPIMA



Filmsku adaptaciju autobiografskog romana čuvene spisateljice publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima. U sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1 će 4. i 5. aprila, u terminima od 18 i 20:30 časova, biti održane 4 prokekcije filma ’Sećanje na bol-Marget Dira (La douleur), koji je po njenom romanu režirao 2017. Emanuel Finliel (Emmanuel Finkiel). Uloge tumače: Melani Tjeri (Mélanie Thierry), Benoa Mažimel (Benoît Magimel)...




Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ (La douleur) ove čuvene spisateljice. U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. 
Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu. Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo - jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. 
Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji. „U svojoj suštini , ’Sećanje na bol’ govori o ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno,“ napisao je čuveni kritičar Roger Ebert.

Нема коментара:

Постави коментар