недеља, 10. фебруар 2019.

Kafane-Repetitio est mater studiorum


Prvo izdanje ove jedinstvene i ekskluzivne knjige o manje poznatoj svakodnevnoj istoriji Beograda od početka XIX veka do početka II svetskog rata, kojom je započela Arhipelagova edicija Vreme, naišlo je na odličan prijem kod čitalaca i u medijima.

Ova knjiga na 250 strana velikog formata, u tvrdom povezu i u kolornoj štampi, donosi obilje nepoznatih činjenica, uzbudljivih epizoda, kao i mnoštvo ekskluzivnih fotografija proisteklih iz dugogodišnjih istraživanja dvojice vrsnih hroničara Beograda.

Mnoge fotografije prvi put se objavljuju u ovoj knjizi zahvaljujući kojoj je obnovljeno i sećanje na čitav niz kafana koje su obeležile pojedine delove beogradske istorije.

Otuda je Ilustrovana istorija beogradskih kafana knjiga o Beogradu koga više nema i o Beogradu čije tragove nedovoljno poznajemo i primećujemo.

„Želeli smo da na osnovu bogatstva prikupljenih fotografija, arhivske građe, sećanja starijih i ondašnjih novinskih tekstova i reklama popravimo naše poznavanje kafanske istorije: da dosta poznatog samo potvrdimo, da podosta novog saznamo, pa tako i dopunimo korpus poznatog, ali i da ispravimo dosta toga netačnog što se nagomilalo u beogradskoj kafanologiji. Posebno nam je bilo dragoceno otkrivanje jednog potpuno zaboravljenog sveta, dobrim delom sasvim običnih, pa i nepoznatih kafana, onih tipično starobeogradskih, iz kraja, na ćošku“, kažu Belingar i Mijatović u predgovoru ovoj retkoj knjizi.

Drugo izdanje knjige Ilustrovana istorija beogradskih kafana sadrži poklon za čitaoce – CD sa izborom autentične muzike iz beogradskih kafana tog vremena.

Нема коментара:

Постави коментар