петак, 2. новембар 2018.

Duodrama „Plastika“ ili čekajući doktora Štibohara





     
 Tekst: Gordan Gorunović


 Još jednom me je život demantovao i objasnio da ne treba imati predrasude. Dugo sam prolazio pored plakata za predstavu „Plastika“ misleći da i pored sjajnih glumica koje igraju, nije vredna pažnje. Valjda poplava komada koji podilaze niskim kriterijumima publike, uzme danak i napravi blokadu u glavi prosečnog gledaoca, kakav sam ja. 


     Srećom za razliku od života pozorište ima reprizu. Odlična, pametna komedija za razmišljanje. Maestralna gluma na sceni pleni a tekst teče spontano i životno uz potpuno funkcionalnu režiju. Sve je šarmantno sa puno stila urađeno i spakovano u duodramu, gde i publika čeka tog famoznog doktora Štibohara koji nikako da se pojavi. U publici većinu sedišta zauzmu dame što ne znači da muškarci neće uživati. 




      Glumice Narodnog pozorišta, Suzana Petičević (ovde i režiser) i Nela Mihailović su akterke ove zabavne predstave po tekstu Stevana Koprivice. Bogata udovica kontroverznog biznismena, Milina (Suzana Petričević) i osetljiva novinarka Katarina (Nela Mihailović) sreću se na individualnom treningu da u duetu čekaju dr Štibohara. 

Svaka zasebno odlučuje da dobiju još jednu šansu u životu. Teretana u kojoj pokušavaju da poboljšaju svoje telo ali i dušu. Dok malo treninraju i iščekuju plastične operacije, rekapituliraju svoju prošlost. 


Niz pogrešnih odluka i gorkih trenutaka, heroine predstave začinile su sa mnogo humora čime su naizgled  tešku temu obojile u žive boje. Ne pristajući na kompromise, one još jednom pokušavaju da se odupru stereotipima, ne dozvoljavajući da život tek tako prođe pored njih. 


     Kroz duhovitu priču provučena vrlo ozbiljna tema na šarmantan način. Na sceni se sve odvija precizno, mada povremeno smeh ponese i same akterke. Šarmantno sa puno stila urađeno i spakovano.  


Topla preporuka za sve koji nisu gledali, a ko jeste sigurno će poželeti da ponovo pogleda posle male pauze.





Režija SUZANA PETRIČEVIĆ muzika VLADIMIR PETRIČEVIĆ OFFovi IGOR DAMJANOVIĆ



tekst songa SUZANA PETRIČEVIĆ producent BATA KARADŽIĆ produkcija FaVI 2014





Pobednik  FESTIVALA DUO DRAME / NAJBOLJA PREDSTAVA U 2016. po oceni publike!!!


FESTIVALI: 9. RUJANSKI KLIK u HNK OSIJEK, 40. MASUKINI DANI-Velika Plana.

Premijera 11. novembar, 2014.






Fotografije: „FaVI“ d.o.o.

Нема коментара:

Постави коментар