среда, 17. октобар 2018.

VII Getefest – Moj brat se zove Robert i on je idiot




Izviždan od dela publike BerlinskoG festivala, film koji zahteva dosta strpljenja i neguje hajdegerski pristup, no ko izdrži biće nagrađen – fim mu neće izlazititi iz glave. Dakle u pitanju je film koji ispituje tinejdžerske probleme i dileme isto ako i „Axolotl Overkill“.

Leto je. U sred talasajućih žitnih polja, pored benzinske stanice, na selu. Robert pomaže Eleni u pripremi maturskog ispita iz filozofije. Njih dvoje su blizanci i žive u svom svetu. Ponekad su nežni jedno prema drugom, ponekad se i potuku. 


Smisao reči “zaista postoji” možemo uhvatiti ako pomislimo da za ljude mogu “postojati” božanstva ili hramovi. Da li će neka zgrada biti hram zavisi od značenja koje ljudi pridaju tom mestu. Ovde se otvara mogućnost, specifična za čoveka, da bude u različitim svetovima kojima je okružen bez svoje volje, ali u kojima ipak dolazi do izražaja njegova sloboda, jer ti svetovi imaju određeno Biće zahvaljujući njemu koji može da razume tako nešto.

"Svrha postojanja je vreme." 


Njih dvoje povezuju rituali, igre, opklade. Hajdeger je prikazao savremenog čoveka kao bačenog u svet stvari u kome i sam sve više postaje stvar. Na ovaj način čovek boravi u zaboravu Bića.

Elena je ljubomorna na njenu najbolju drugaricu i želi da zna da li je Robert spavao s njom. On ne daje odgovor. Ona ga izaziva opkladom: 

"Pre mature ću imati seks sa nekim. Bilo s kim." 


Ako ona izgubi, on će dobiti automobil golf. Ako ona izgubi, on će morati nešto da poželi od nje. Svejedno šta, samo ne sme da bude predmet.Ostaje 48 sati da se nauči filozofija i dobije opklada. Igra postaje zbilja a kraj detinjstva je sve bliži i bliži.

Moj brat se zove Robert i on je idiot


Nemačka/Francuska/Švajcarska, 2013-2018, 174 min. u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima
Režija: Filip Grening
Scenario: Filip Grening
Uloge: Jozef Mates, Julija Cange, Urs Juker...

1 коментар: