уторак, 1. новембар 2016.

Hulieta na CinemaFestu16




Prvi Sinemafest se polako zahuktava. Kod publike se obnavlja zanemarena navika da je u novembru u Sava Centru praznik filma. To svakako raduje. 


Sada više o novom, dvadesetom po redu, filmu Pedra Almodovara. Snimljen je po kratkim pričama kanadske nobelovke Alis Munro (85). Započinje tako što čuveni reditelj veliča ženskost; suptilno i simbolički. Tu se uobičajni, Almodovarski nagon za bizarnošću, ovaj put, okončava. 



Ovde se radi o najpoetičnijem i najživotnijem njegovom filmu dosad, sjajnoj i dubokoj životnoj drami. Niko kao Pedro ne zna da se tako suštinski divi ženama i da im u svojim fimovima odaje počast. Sve su one, kod njega, strastvene i jake, vođene ljubavlju, bez obzira da li su senzualne umetnice ili oštrokondže željne reda, ljubavnice ili majke. Sve su one samo žene. I sve su spremne da prelome, da donesu odluku, pa šta košta da košta. Bitno je samo šta srce kaže.


Hulieta (Julieta) je sredovečna žena koja živi u Madridu. Pred samu privremenu seludbu u Porutugaliju, na ulici, susreće prijateljicu njene, odbegle ćerke Ante. To utiče da, ipak, ostane u Madridu i sagleda svoj dotadašnji život. Da se presabere.

„Samo jednom se ljubi

Sve je ostalo varka

često udes nam grubi

Šale zbijati zna

          ...


Samo jednom se ljubi

I tad srce izgara

Kad se taj plam izgubi

Tad i prestaje sav čar


Kad nam se ljubav

U misli vraća

I svatko shvaća

Njen pravi žar“



(Ivo Robić Samo jednom se ljubi)


Sada nas Pedro vraća u 80-te i vidimo Hurijetu, kao lepu devojku obučenu baš uobičajno za to vreme, u vozu (glumi je druga glumica, prelepa Adrijana Ugarte). U vozu, pored kojeg prolazi jelen. I nekad se prosto desi da vam jedan put i slučajni susret u njemu iz korena promeni život, bilo da voz saobraća po Španiji ili na liniji Trst-Beograd. Neki slučajno susret, površna poznanstvo mogu da preraste u nešto više. Film nam govori o prilikama i odlukama, i posledicama koje njihovo povlačenje donosi. 


O tome da se čovek promeni za jedan dan (maestralno urađeno, zamenom mlađe starijom Hulietom, Emom Suares). I kao da ista sudbina prati više generacija. To je nešto slatko romantično i tužno u isto vreme, nostalgično, čemu Almodovar prosto ne može (i ne želi) da odoli. 

Prepuno citata i aluzija na svet umetnosti, slučajni kadar koji baca svetlo na rad muzičara i kompozitora, Ričija Sakamota. Pedro se nije odrekao svojih, jakih omiljenih i kontrasnih boja, koje se kod njega uvek javljaju kao snažne metafore. Zaplet koji se plete ima nešto hičkokovsko u sebi, ali nije uperen ka tanosu, već prema erosu.  


Film je prikazan na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.  O radu na ovom fimu sam Almodovar kaže:

“Ton "Hulijete" veoma se razlikuje od prepoznatljivog tona koji je prisutan u mojim ranijim filmovima, jer je dosta inspirisan scenarističkim materijalom na kojem sam radio. Želeo sam da se što više približim tako osetljivoj i emotivnoj temi kao što je odnos majke i ćerke, i bio sam veoma odlučan da to uradim. To me je prilično koštalo, tako da u novom filmu neće biti humora zato što bi se time ometao način pristupa ovoj temi. Jer, ono što posebno želim da naglasim jeste osećaj krivice u njihovim odnosima, koji je učinio da se majka i ćerka potpuno udalje jedna od druge”


Bilo je planirano da ovo bude prvi Almodovarov film na engleskom jeziku u kom bi glumila Meril Strip, No, dobro je da se to nije desilo. Reditelj je, u poslednjem trenutku, odlučio da priču smesti u svoj zavičaj. Promociju ovog filma odgodio je nakon što se i njegovo ime našlo u dokumentima "panamski papiri", međunarodnog skandala skrivanja novca u poreskim oazama. Prilike i odluke, kao što rekoh. Prilike i odluke...


Pedro Almodovar (66) je jedan od najnagrađivanijih reditelja, scenarista i producenata današnjice; dobio je dva Oskara, dva Zlatna globusa, pet BAFTA nagrada, šest španskih "Goja", četiri francuska "Cezara", dve kanske Zlatne palme. Svet, ali i Srbiju “kupio” je svojim ostvarenjima poput “Veži me”, "Žene na rubu nervnog sloma", "Visoke potpetice", "Loše vaspitanje", "Sve o mojoj majci", "Vraćam se", "Prekinuti zagrljaji", "Pričaj s njom"...


Režija: Pedro Almodóvar
Scenario: Pedro Almodóvar, Alice Munro (kratke priče)
Uloge: Adriana Ugarte, Emma Suárez, Rossy de Palma
Žanr: romantična drama
Trajanje: 99 minuta
Distributer: Cinefest

Нема коментара:

Постави коментар