среда, 26. октобар 2016.

Eugen Šuljgin na Sajmu knjiga u Beogradu



Eugen Šuljgin, poznati norveški romansijer i pripovedač ruskog porekla, boraviće u Beogradu kao gost Arhipelaga na Sajmu knjiga od 26. do 30. septembra. 

Neposredan povod za boravak Eugena Šuljgina u Beogradu na Sajmu knjiga jeste srpsko izdanje njegovog romana S nekog drugog sveta koji je uprvao objavio Arhipelag u prevodu Sofije Kristensen. Šuljginov dolazak u Beograd je srpska premijera ovog romana koji je privukao veliku pažnju kritike i publike u Norveškoj.




Šuljginova knjiga S nekog drugog sveta je uzbudljiv društveni roman sa elementima krimi romana. Šuljgin je napisao nesvakidašnji roman o Istanbulu kao gradu priča, o savremenoj Turskoj, tokovima njene istorije i tradicije, o uvek izazovnom susretu Istoka i Zapada. Pisac Samuel Samler dolazi u Istanbul na književni festival, ali tu ubrzo upoznaje uzbudljivu političku i društvenu stvarnost podeljene zemlje, paralelni život velikog grada, podzemni Istanbul, opozicione i kurdske grupe, progonjene medije i novinare, strah i cenzuru u novim vidovima, guleniste i erdoganiste, tragove vizantijske prošlosti i sliku obnovljenog islamizma, bogatstvo gradskog života i istinu o zloglasnim F zatvorima.

Tokom boravka u Beogradu Šuljgin će imati predstavljanje srpskog izdanja svog romana S nekog drugog sveta na Sajmu knjiga, u četvrtak 27. septembra u 14 časova na Platou Miloša Crnjanskog, dok će u petak od 15 do 17 časova razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke svog romana na štandu Arhipelaga. Srpsko izdanje romana S nekog drugog sveta prvi je prevod neke Šuljginove knjige na srpski jezik.

Šuljgin će u Beogradu imati više susreta sa medijima i čitaocima i posetiti nekoliko kulturnih institucija.

Rođen u Oslu 1941. godine, Eugen Šuljgin međunarodno je poznati norveški romansijer i pripovedač ruskog porekla. Njegov otac je poznati slikar Aleksandar Šulc. Studirao je klasičnu arheologiju i istoriju umetnosti na univerzitetima u Upsali i Stokholmu.

Eugen Šuljgin je objavio šest romana i dve knjige pripovedaka. Godine 2014. Šuljgin je dobio Nagradu Udruženja pisaca Norveške za životno delo. Napisao je monografiju o svom ocu Aleksandru Šulcu (1901-1981). Knjige Eugena Šuljgina doživele su više izdanja na norveškom. Preveden je na više jezika.

Eugen Šuljgin je velika figura Međunarodnog PEN. Dugo godina bio je generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od pre tri godine je počasni potpredsednik Međunarodnog PEN. Kao predsednik PEN-ovog komiteta „Pisci u zatvoru“ putovao je u mnoge krajeve sveta nastojeći da pomogne borbu za slobodu govora i akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara. 
Eugen Šuljgin poslednjih godina živi u Oslu i Istanbulu.

Нема коментара:

Постави коментар