четвртак, 20. октобар 2016.

Veliki uspeh predstave Bitef teatra “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti”


Predstava Bitef teatra “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti”, po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, učestvuje na internacionalnom festivalu Salvador de Bahia-FIAC BAHIA izvođačke umetnosti  29. i 30. oktobra ove godine u Brazilu. 

Nakon Brazila, očekuje ih turneja po Francuskoj (Pariz, Lion, Rems, Strazbur) i Nemačkoj (Berlin i Vajmar).


Na sceni Bitef teatra predstava se ponovo igra krajem novembra, u okviru festivala autorskog filma.

Predstava “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” je premijerno izvedena u maju ove godine u Bitef teatru. Istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić se u predstavi bave skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Istraga se odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićući tokove njihovih života sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, i pustošenjem njihovog rodnog grada. U današnjem društvu da li je moguće ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? Šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor?

Нема коментара:

Постави коментар