недеља, 23. октобар 2016.

Ne propustite! Alisu u gradovima! Samo na RTS-u!



Jedan od najboljih Vendersovih filmova. Prava road-movie, filmčina. Nemački književnik, Filip Vinter, sklita po Americi sa namerom  da napiše knjigu. No mnogo više, opčinjen pejzažima, snima polaroidom. Putovanje Amerikom, do Amsterdama, pa putevima Zapadne Nemačke. Film je sjajan omaž američkoj popularnoj kulturi tog vremena. 

Likovi, kao i gledalac, od početka sudeluje u poređenju snimljenog i viđenog, traže stvarnosni adekvatne slike, koja im, zataknuta za vetrobran, pruža oslonac pri polaganom kretanju. Međutim, kada napokon nađu kuću koja potpuno odgovara fotografiji, ispostavlja se da se slika i stvarnost ipak ne poklapaju, jer se baka u međuvremenu odselila. 

Alice in den Städten, godine 1974


Uloge: Jela Rotlender, Rudiger Vogler, Lisa Krejcer...
Režija: Vim Venders


Vim Venders (Wilhelm Ernst Wenders), filmski režiser, fotograf i producent, rođen je 14. avgusta 1945. godine, u Dizeldorfu, u Nemačkoj. U mladosti je studirao medicinu i filozofiju, ali je te studije napustio 1966. Potom se preselio u Pariz i posvetio studijama slikarstva. S vremenom, postaje strastveni filmofil, „navučen” na bioskop. Godine 1967. vraća se u Nemačku i upisuje Visoku školu za film i televiziju u Minhenu , a istovremeno objavljuje i filmske kritike za razne časopise. Ubrzo nakon toga, počinje da režira.

Tokom kasnih šezdesetih XX veka, napravio je nekoliko kratkih filmova pod uticajem tzv. novog američkog podzemlja, u stilu pop-art ikone Endija Vorhola. Njegov debitantski film jeste diplomski rad iz 1970. godine – crno-beli film Leto u gradu.


S vremenom, uz slavnu generaciju nemačkih režisera (Fazbinder, Šlendorf, Hercog), stiče svetsku slavu i kultni status među rafiniranim filmofilima širom sveta. Neobična Vendersova ljubav prema filmu i rock and roll muzici, zajedno s njegovom strastvenom znatiželjom za svet oko sebe, utkani su u njegov rad i obeležavaju ga do današnjih dana.


Нема коментара:

Постави коментар