четвртак, 13. октобар 2016.

Posmatrači-novi film Nikole Ljuce




Film „Posmatrači“ reditelja Nikole Ljuce, biće premijerno prikazan u ponedeljak 17. oktobra u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1. Film se bavi problemom trgovine ljudima. 

Sutradan, u utorak 18. oktobra u 20 časova, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, film će biti prikazan na RTS-u, a zatim i u velikom broju osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, roditelja, nastavnika i čitave zajednice o ovom problemu i kriminalnoj radnji.

Film „Posmatrači“ deo je kampanje pod sloganom "Ne posmatraj, reaguj!”. Kampanju su podržale i poznate ličnosti – Nela Mihailović, Aleksandar Šapić, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković-Kubura, Tanja Peternek-Aleksić, Nebojša Ilić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Nina Radulović-Lečić… koje će svojim učešćem doprineti širenju svesti o globalnom problemu trgovine ljudima.

Učesnici kampanje će na društvenim mrežama pozvati građane da u ovoj borbi, koja se tiče svih nas, ne budu samo #Posmatrači, već da se uključe u akciju širenja svesti o problemu i da, kada uoče potencijalne žrtve trgovine ljudima reaguju, kontaktiranjem nadležnih institucija.

Dežurni broj telefona Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima je 063 610 590.


Kratki film „Posmatrači“ kroz tri odvojene priče prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. „Posmatrači“ šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, mladi čovek mora da razgovara o svojim strahovima, problemima i sumnjama sa bližnjima ili stručnjacima.

Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju, i da ukaže na put izlečenja i pomoći.

Reditelj filma je Nikola Ljuca, koji je poznat po  svom filmu "Vlažnost", direktor fotografije je Vojkan Gostiljac, a scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije Dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić.

Uloge: Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Tamara Krcunovic, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević i mladi glumci iz pozorišta Dadov – Simona Sićović, Đjorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Нема коментара:

Постави коментар