четвртак, 20. октобар 2016.

Istrajnost u Le Studiju / subota u 20h




U subotu 22.10. u 20h u teatru Le Studio vas očekuje predstava "Istrajnost", osvežena novom postavom.

Poznata glumica Nada Macanković igra lik Vere, sredovečne Slovenke, koja je svoj život provela u Trstu kao vlasnica jugoslovenske kafane, a francuski glumac i reditelj Jean-Baptiste Demarigny je iz rediteljske uloge ušao u ulogu Jana, mladog, ambicioznog Hrvata koji je odlučio da ode iz zemlje i započne novi život.

Istrajnost je priča o dva brata po majci, Janu i Siniši, koji su rešili da odu u Ameriku. Igrom slučaja moraće da provedu neko vreme u Trstu i razmisle o svojim izborima. Suočiće se sa sudbinama ostalih likova, vremešnim Crnogorcem koji je trpeo udarce u životu, ali misli da još nije kasno da se nešto promeni, Slovenkom koja se zadovoljava time da sanjari o prošlosti i mladom Bosankom koja uzima šta joj se pruža u trenutku. Sudbine ovih likova, za Jana i Sinišu, oslikavaju ono što je zajednička prošlost, siva sadašnjost i nesigurna budućnost. 

Predstava se bavi univerzalnim temama vezanim za probleme mladih: nedostatkom persprektive, željom za uspehom,slobodom ali i porodicom, sigurnošću. Da li su te želje u konfliktu su sa sredinom iz koje potiču ili je to samo izgovor slabih? Takođe postavlja se pitanje zajedničkog nasleđa balkanskih naroda: da li negiranje zajedničke prošlosti dovodi do osiromašenja pojedinačnih identiteta? Da li je negiranje zajedničkog elementa uopšte moguće? Na kraju, da li je nacionalni identitet nešto što je uopšte važno kada sudimo o pojedincu?  Odgovori nisu servirani, niti su uopšte tu. Prikazan je samo problem i situacija, na publici je da li želi da dublje razmisli o tome.  Sva navedena, teška pitanja, lebde u pozadini, negde iznad dešavanja na sceni, gde vidimo samo likove i događaje, neobične ljudske priče o ljubavi, radosti, zavisti i požrtvovanju u kojima se može uživati i bez tih pitanja. 

U tekst su utkane lične istorije svih članova tima koji je stvarao predstavu. Istiniti događaji ispričani iz prve ruke isprepletani su sa dramatizovanom dokumentarnom građom i fikcijom. Činjenica da glumci igraju sopstvena iskustva,Istrajnost čini zanimljivijom, iskrenijom i emotivno snažnijom od drugih predstava sličnog tematskog okvira.  

KOLEKTIVNA PRODUKCIJA :

ISTRAJNOST

Inspirisana dramom "Parobrod Istrajnost" Šarla Vildraka

Režija i dizajn svetla: Jean-Baptiste Demarigny
Glume: Mirko Jokić, Marija Stokić, Jean-Baptiste Demarigny, Nada Macanković i Marko Petrović
Scenografija, video i produkcija: Sanja Maljković
Grafički dizajn : Sanja Karić
Tehnička podrška: Chris McDonald, Zoran Petrović i Zlatan Stoiljković
Pomoć oko kostima: Dunja Sabljić, Sonja Kotorčević i Ivana Jovanović
Izbor muzike, dramaturgija, tekst, dizajn kostima: Marko Petrović, JB Demarigny, Olga Simić, Sanja Maljković, Ana Ćuk, Nemanja Mutić i studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.


Koproducent: Ivana Nedeljković

Нема коментара:

Постави коментар