петак, 14. октобар 2016.

Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga


Eugen Šuljgin, Jani Virk, Marko Kravos i Slave Đorđo Dimoski gosti Arhipelaga na 61. Sajmu knjiga



Arhipelag je u ovoj godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio pedeset tri nova i obnovljena izdanja, pokrenuo novu ediciju Čitanje Evrope, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su i Klaudio Magris i David Grosman.



Na konferenciji za novinare održanoj na Dan oslobođenja Beograda , u blokiranom istorijskom jezgru Beograda, uz moka kafu , Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga je najavio i neke neobičajjna izdanja kao što je Kratka istorija čokolade Ivane Vasiljević i Đoka Maljenovića


Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. Posle novog izdanja remek-dela Davida Grosmana Vidi pod: Ljubav, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Zeleni šator, roman novog Harmsa ruske književnosti Alekseja Slapovskog Ja nisam ja o krizi identiteta u društvima u tranziciji, kao i izvrstan roman norveškog pisca Eugena Šuljgina S nekog drugog sveta koji govori o savremenom Istanbulu kao gradu priča i o savremenoj Turskoj kao složenom, podeljenom i uzbudljivom društvu izukrštanom mrežom najrazličitijih sukoba, interesa i sporova. Eugen Šuljgin će biti gost Arhipelaga na Beogradskom sajmu knjiga i to će biti prilika za razgovor srpskih čitalaca sa ovim piscem povodom njegovog nesvakidašnje uzbudljivog romana koji mnogo duguje i činjenici da je sam Šuljgin petnaestak godina živeo u Istanbulu.


Pred čitaocima će se naći i nove knjige u ediciji Sto slovenskih romana, među kojima su romani slovenačkih pisaca Ferija Lainščeka i Vlada Žabota, roman makedonskog pisca Petreta Andrevskog i roman slovačkog pisca Dušana Kužela.

Arhipelag nastavlja da neguje priču kao žanr koji je neuporedivo značajniji u književnosti nego što je prisutan na javnoj sceni. Nova knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet predstavlja čitav književni događaj, dok će u novim izdanjima prevođenih i nagrađivanih knjiga priča Mihajla Pantića Ovoga puta o bolu i Novobeogradske priče čitaoci pronaći antologijske trenutke savremene pripovetke. Majstorski napisane, raznovrsne i kritički intonirane priče u novoj knjizi Ratka Dangubića Toliko toga je tamo govore o svakodnevici, krizi, aktuelnim izazovima, nedavnim iskustvima istorije, evropskim gradovima i srpskoj tranziciji. 



Posebna izazov za čitaoce predstavlja knjiga Priče o Danilu Kišu koju je priredio pisac Milenko Stojičić. U ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina u srpskoj i eks-jugoslovenskoj književnosti. Priče preko trideset pisaca u ovoj knjizi predstavljaju dragoceno svedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.


Eugen Šuljgin, poznati norveški pisac ruskog porekla, slovenački romansijer Jani Virk, slovenački i tršćanski pesnik Marko Kravos i makedonski pesnik Slave Đorđo Dimoski strani su gosti Arhipelaga na 61. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.




Eugen Šuljgin dolazi u Beograd 27. oktobra na promociju svog romana S nekog drugog sveta koji će doživeti svoju premijeru upravo na Sajmu knjiga. S nekog drugog sveta je uzbudljiv društveni roman sa elementima krimi romana. Šuljgin je napisao roman o Istanbulu kao gradu priča, o savremenoj Turskoj, tokovima njene istorije i tradicije, o uvek izazovnom susretu Istoka i Zapada, pri čemu čitalac upoznaje uzbudljivu politiku stvarnost podeljene zemlje, paralelni život velikog grada, podzemni Istanbul, opozicione i kurdske grupe, tragove vizantijske prošlosti i sliku obnovljenog islamizma, bogatstvo gradskog života i istinu o zloglasnim F zatvorima. Šuljgin je velika figura Međunarodnog PEN. Dugo godina bio je generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od pre tri godine je počasni potpredsednik Međunarodnog PEN. Kao predsednik PEN-ovog komiteta „Pisci u zatvoru“ putovao je u mnoge krajeve sveta nastojeći da pomogne borbu za slobodu govora i akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara. Srpsko izdanje romana S nekog drugog sveta prvi je prevod neke Šuljginove knjige na srpski jezik.


U ovoj godini Arhipelag objavljuje i nekoliko značajnih savremenih domaćih romana. Pored romana Veselina Markovića Mi, različiti, koji je jedan od najznačajnijih romana novije srpske književnosti, i istorijskog romana Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga roman Darka Tuševljakovića Jaz, posvećen ličnim i porodičnim dramama i lomovima u životu mladih ljudi u Srbiji od devedesetih do danas, i roman Milana Pece Nikolića Kulturan svet koji je duhovita, ironična, crno-humorna i katarzična slika bombardovanja 1999. godine.

Arhipelag je pokrenuo novu ediciju Čitanje Evrope. Ova edicija, koja će premijerno biti predstavljena na Sajmu knjiga, približavaće čitaocima antologijske izbore savremene evropske proze. Čitanje Italije je prva knjiga u ovoj ediciji i ona donosi izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano.


Knjiga Čarlsa Simića Tamo gde počinje zabava jeste reprezentativni izbor najznačajnijih piščevih eseja: od poetike do eseja o velikim srpskim i svetskim pesnicima, od autobiografije do kritičke slike savremene Amerike.

Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu donosi preko 2.700 aforizama u kojima se slika politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura, čime nastaje uzbudljiva hronika savremenog sveta. 

Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Ove godine Arhipelag objavljuje pet knjiga poezije domaćih i stranih pesnika. Pored novih knjiga pesama Lasla Blaškovića i Bećira Vukovića, tu su i knjige izraelskog pesnika Amira Ora, makedonskog pesnika Slava Đorđa Dimoskog i slovenačko-tršćanskog pesnika Marka Kravosa.



Čitaoce će posebno zanimati studija Nikole Moravčevića Srpske vlastelinke posvećena velikim državnicama i diplomatkinjama u Srbiji krajem XIV i u prvoj polovini XV veka: kneginji Milici, Mari Lazarević-Branković, Oliveri Lazarević, Jeli Balšić, Mari Branković i Jeleni Dejanović. 

U ediciji Iskustva upravo je objavljena knjiga Stres čiji su autori, čuveni danski psihoterapeuti Hane Lund i Jergen Lund, napisali zanimljivu, provokativnu, pouzdanu i praktičnu knjigu o problemu s kojim se svakodnevno suočavamo. 

Kao što sam već istakao na samom početku, Kratka istorija čokolade Ivane Vasiljević i Đoka Maljenovića je neobična knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća. 


U toku ove godine Arhipelag je objavio nekoliko kapitalnih knjiga i zaokružio rad na nekoliko dugoročnih projekata. Na početku godine objavljena je Ilustrovana istorija beogradskih kafana Borisa Belingara i Borisa Mijatovića koja pobuđuje ogromno interesovanje čitalaca. Upravo je objavljena kapitalno važna biografija Sigmunda Frojda Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti u kojoj Ljubomir Erić predstavlja izazove, dileme i otkrića ranog Frojda. Dve obimne studije Nevena Cvetićanina Politička mehanika i veština državništva i Državništvo modernog doba predstavljaju veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena, od Mojsija i Muhameda do de Gola. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljen i treći tom memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu u kome se govori o političkim zbivanjima u Srbiji od 5. oktobra do naših dana.

Nastavljajući da svojim knjigama i programskim aktivnostima poručuje čitaocima: „Nije sve loše, dobre su knjige“, što je već postao jedan od zaštitnih znakova ove kuće, Arhipelag ove godine na 61. Beogradskom sajmu knjiga nastupa sa sloganom Mi različiti.


Pored gostovanja stranih pisaca, Arhipelag je pripremio čitav niz druženja svojih poznatih domaćih pisaca sa čitaocima na štandu izdavača svakog dana od 15 do 17 časova, kao i promocije nekoliko novih knjiga u programima Sajma knjiga. Među knjigama koje će predstaviti na sajamskim promocijama nalaze se i dve knjige Nevena Cvetićanina o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena, kao i knjige pesama Marka Kravosa i Slaveta Đorđa Dimoskog.
Predstavljanje velikog međunarodnog projekta 100 slovenskih romana održaće se na Sajmu knjiga 26. oktobra. O ediciji će govoriti Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, pisci Jani Virk i Laslo Blašković, i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.
Posebne programe Arhipelag je pripremio za Školski dan. Arhipelag će tada, pored svojih knjiga koje se nalaze u lektiri za osnovne i srednje škole, predstaviti programski akciju Biblioteka za škole u koju je već uključlen veliki broj osnovnih i srednjih škola i gimnazija u Srbiji.
 

Pisci na štandu Arhipelaga


Ponedeljak, 24. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Marko Kravos (U kamen, u vodu)
Nikola Moravčević (Srpske vlastelinke / Marko Mrnjavčević)
Neven Cvetićanin (Državništvo modernog doba / Politička mehanika i veština državništva)
Uglješa Šajtinac (Banatorijum)

Utorak, 25. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Ivana Vasiljević (Kratka istorija čokolade)
Ratko Dangubić (Toliko toga je već tamo)
Ljubodrag Dimić (Jugoslavija i Hladni rat)
Duško Lopandić (Vreme tame, vreme sjaja)
Milan Peca Nikolić (Kulturan svet)

Sreda, 26. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Laslo Blašković (Prasvršetak)
Jani Virk (Poslednje Sergijevo iskušenje)
Veselin Marković (Mi različiti)
Živorad Nedeljković (Ulazak)
Darko Tuševljaković (Jaz)

Četvrtak, 27. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Boris Belingar (Ilustrovana istorija beogradskih kafana)
Ljubomir Erić (Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti)
Aleksandar Životić (Jugoslovensko-sovjetski vojni odnosi)
Boško Mijatović (Ilustrovana istorija beogradskih kafana)
Ana Ristović (Čistina)
Nemanja Rotar (Poslednji Romeji / Sutradan posle detinjstva)

Petak, 28. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Aleksandar Baljak (Zidovi na horizontu)
Mladen Vuruna (Sedam jezivih dana)
Goran Marković (Tri priče o samoubicama)
Dragoljub Mićunović (Život u nevremenu III)
Srđan V. Tešin (Priče s Marsa / Skrati priču)
Eugen Šuljgin (S nekog drugog sveta)

Subota, 29. oktobra 2016.

štand Arhipelaga, 15-17 časova
Jelene Lengold (Raščarani svet)
Vida Ognjenović (Visoka voltaža)
Mihajlo Pantić (Ovoga puta o bolu / Novobeogradske priče)
Mileta Prodanović (Vitiligo)


Promocije na Sajmu knjiga


   
Ponedeljak, 24. oktobra 2016.

Plato Miloša Crnjanskog, Arena Hale 1
14-14.50 časova

Marko Kravos: U kamen, u vodu (Arhipelag, 2016):
predstavljanje knjige izabranih pesama

Govore: Marija Mitrović, Gojko Božović i Marko Kravos

Utorak, 25. oktobra 2016.

Plato Miloša Crnjanskog, Arena Hale 1
14-14.50 časova

Neven Cvetićanin: Državništvo modernog doba / Politička mehanika i veština državništva (Arhipelag, IDN, 2016): predstavljanje knjiga

Govore: dr Predrag J. Marković, dr Goran Bašić, dr Vladimir Milisavljević, Gojko Božović, dr Neven Cvetićanin

Sreda, 26. oktobra 2016.

Plato Miloša Crnjanskog, Arena Hale 1
14-14.50 časova

100 slovenskih romana i SLAWA: predstavljanje edicija

Govore: dr Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, Jani Virk, Laslo Blašković, Gojko Božović

Četvrtak, 27. oktobra 2016.

Plato Miloša Crnjanskog, Arena Hale 1
14-14.50 časova

Eugen Šuljgin: S nekog drugog sveta (Arhipelag, 2016):
predstavljanje srpskog izdanja romana

Govore: Vida Ognjenović, Zoran Paunović, Gojko Božović, Eugen Šuljgin

Subota, 29. oktobra 2016.

Plato Miloša Crnjanskog, Arena Hale 1
14-14.50 časova

Slave Đorđo Dimoski: Jezički triptihon (Arhipelag, 2016):
predstavljanje srpskog izdanja knjige pesama

Govore: Duško Novaković, Gojko Božović, Slave Đorđo Dimoski


Нема коментара:

Постави коментар