уторак, 4. октобар 2016.

“Паразити” премијерно у БДП-у-уторак, 04.октобара у 20: 30 на Новој сцени




Болест савременог друштва

Комад “Паразити” Маријуса Фон Мајенбурга, у режији Тијане Васић премијерно ће бити изведен 4. октобра на Новој сцени Београдског драмског позоришта.

Представа је резултат вишегодишње сарадње са Факултетом драмских уметности из Београда, која омогућава младим ствараоцима да раде у професионалним условима на самом почетку каријере. Редитељка Тијана Васић дипломирала је овим пројектом у класи професора Душана Петровића и Николе Јевтића.

Маријус фон Мајенбург је најпознатији немачки драмски писац млађе генерације. Оно што су Сара Кејн и Марк Рејвенхил за британску драматургију, то је Мајенбург за савремену немачку драму. Њега и његову генерацију немачких драмских писаца називају ,,бригадом ватре и беса”, алудирајући на наслов комада “Ватрено лице”, који га је прославио.

Комад "Паразити" говори о петоро људи који, у потрази за својим животима, не умеју да буду сами, па су, иако једни другима не могу заиста да помогну, стално у пару. Мајенбург приказује симбиотичке односе измеду љубави и мржње. Драма је праизведена у театру "Дојчес шаушпилхаус" у Хамбургу у мају 2000. године.

Превод је урадила Јелена Костић, сценографију Миња Пољак, а костиме су осмислиле Риалда Диздаревић и Андријана Јанковић. Играју: Јова Максић, Милорад Дамјановић, Сава Радовић, Јелена Тркуља и Маја Носовић.

Нема коментара:

Постави коментар