уторак, 19. јануар 2016.

Životni put pilota, umetnika i heroja Ilije Dimića




„Umetnost kao profesija ne postoji!
Nema nikakve supstitucionalne razlike između umetnika i zanatlije.
Umetnik je uzvišeni stepen zanatlije“

Valter Gropijus iz Bauhaus manifesta 1919


Dela heroja, umetnika i „duhovnog oca” našeg velikog slikara i akademika Dušana Otaševića izložena su u Galeriji SANU. On je, kako sam skromno dodaje, samo obnovio dela Ilije Dimića.



Početkom devedestih godina XX veka u kultnom beogranskom ogranku dubrovačke Galerije Sebastijan, Otašević stvara sveobuhvatan i provokativan fikcioni prikaz „Ilija Dimić. Izložba slika i konstrukcija“, bacajući svetlost na stvaralaštvo, do tada zaboravljenog, nepoznatog ili neotkrivenog pilota i umetnika. Ne nalazeći uzore u realnom okruženju, Otašević pribegava stvaralačkom činu. I tako je nastao Ilija Dimić, autentični superheroj, avangardni umetnik, koji se skriva iza pilotske kape i cikera, koketirajući sa ruski konstruktivizam ali i sa bauhausom.

 


No kao i svaki istinski idol i junak, Ilija Dimić je od početka bio viđen kao tragičan lik. Gine, kako je i živeo na ratnom poprištu, u španskom građanskom ratu. 


Od premijerne izložbe, u galeriji koje više nema, na svetlo dana iskrsli su i novi, nepoznati radovi Ilije Dimića, koje bacaju novo svetlo na ime i delo ovog superheroja!


Kako bi lik kojem je udahnuo život imao oreol uverljivosti, Otašević je koncepciju izradio u saradni sa Brankom Vučićevićem, uglednim filmskim teoretičarem, kritičarem i scenaristom. 


Izložbu organizuje SANU u saradnji s fondacijom Kolekcija Trajković, a povodom 25 godina od izložbe u Galeriji Sabastijan, pet decenija umetničkog rada i 75 godina života uvaženog akademika. 


Fondacija Kolekcija Trajković u čast ovih jubileja objavila je monografiju posvećenu Dušanu Otaševiću.


Нема коментара:

Постави коментар